Vloerverwarming in de nieuwe badkamer?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo experts,

Ik heb een vraag over vloerverwarming in onze nieuw te bouwen badkamer.
Allereerst heb ik het forum afgezocht naar een passend antwoord, maar helaas heb ik dat nog niet gevonden.

De kamer is 4,40m bij 2,20m en 2,35 hoog, is goed geïsoleerd en heeft een betonnenvloer.

We zouden graag alleen vloerverwarming willen hebben en geen extra radiator. Nu heb ik even zitten rekenen: inhoud is 22,8 m3
De badkamer 'factor' is 93 (als ik het goed heb).
Dus kom ik op 2115,6 uit. Dit is het vermogen wat de verwarming moet leveren..?

Er komt een bad in dus de opvlakte waar vloerverwarming komt is 3,35 x 2,20 = 7,37 m2.

Mijn vraag is nu: Kan ik met vloerverwarming op een oppervlakte van 7,37 m2 een vermogen bereiken van 2115,6?
En wat raden jullie mij aan qua afstand tussen de diameter en de diameter van de leidingen?

Hopelijk ben ik een beetje duidelijk geweest.

Graag hoor ik van jullie.

Groeten Wim
 
Goed geïsoleerd en inpandig (?) heb je aan 55 W/m³ genoeg, ongeveer. Dan kom je op 1,5 kW totaal. Ik denk dat je dat wel kwijt kunt in die 7,5 m² vloer.

Echter, 1 punt: je hebt of een verdeler nodig om de CV-water terug te regelen in temperatuur óf je gebruikt de retour van een radiator. Dat laatste wil je niet, dus moet je een verdeler met pomp e.d. plaatsen. Kost nogal wat, ook qua ruimte en aanleg.
 
Vloerverwarming als hoofdverwarming gelegd (10 cm hart op hart) komt niet veel verder dan 115 Watt per m2 bij 40 graden watertemperatuur en 22 graden ruimtetemperatuur. Dat is 860 Watt over het opgegeven oppervlak.

Dichter bij elkaar leggen van de leidingen dan die 10 centimeter levert nauwelijks meer vermogen. 5 cm hart op hart is misschien 15% extra.

Bij 7,5 m2 heb je ongeveer 75 meter leiding nodig van 16 mm.
 
Wandverwarming bij de vloerverwarming is ook een optie, als je echt geen radiator wil. Wel wat meer werk natuurlijk.
 
Hoe is je badkamer gesitueerd?
Als er een muur gemeenschappelijk is naar de buren en de rest zijn binnenmuren, vloer en plafond van je eigen verwarmde stulpje heb aan 25 watt/m3 al meer dan voldoende.

In zo`n situatie heb je nooit een koude badkamer en hoeft de vvw enkel de vloer behagelijk te houden en nauwelijks je badkamer te verwarmen.
 
Daarom vroeg ik over inpandig. Maar 25 W/m³....de vraag is of je dan 's morgens wel op temperatuur komt als je fris uit bed stapt.
 
Of je nu een ruimte van 25m2 hebt of een ruimte van 9 m2 en beiden zijn 2.6 meter hoog het vermogen per m3 blijft gelijk.
 
De kamer is voor het grootste gedeelte inpandig. Een wand (2,20 x 2,35) met kozijn van 1,50 x 1,50 dient als buitenmuur.

Ik zie dat ook hier verschillende meningen zijn over deze oplossingen.

Is er geen wettelijke verplichting voor de verwarming is je huis?
Dus als ik het huis ooit ga verkopen, dat de kopers uitrekenen wat de badkamer verwarming levert en eigenlijk nodig heeft?
 
Welnee, daar heb ik nooit van gehoord.

1 advies: zorg voor voldoende verwarming in de badkamer; beter te veel dan te weinig. Maar wat is er nou tegen een radiator in de b-d? Geeft stralingswarmte af, da is juist in de badkamer heel comfortabel. En dus de mogelijkheid vloerverwarming aan te leggen.
 
Het bouwbesluit zegt alleen iets over het aanwezig zijn van een opstelplaats van een stooktoestel, of een gasvoorziening voor gebruiksfuncties waar geen gemeenschappelijke verwarmingsvoorziening is.

De daadwerkelijke uitvoering van de verwarming is afhankelijk van zoveel factoren zoals isolatie, ligging van de ruimte ten opzichte van belendende ruimten en gebruik van de ruimte dat daar geen uniforme regel voor te geven is die je in een wet kunt vastleggen. Er zijn wel wat algemeen gebruikte rekenregels en normen voor nieuwbouw zoals normen van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW), maar die hebben niet de status van wet. Maar je huis wordt wel moeilijker verkoopbaar als je badkamer niet boven de 15 graden komt :mrgreen:
 
Je kan ook een badkamer radiator hangen en de retour van deze verwarming via een mantelbuis in je vloer leggen, makkelijk en simpel.
 
Maar in het openingsbericht heeft TS al laten weten het liefst te opteren voor een radiatorloze oplossing.
 
Bij een isolatiewaarde van 1 geeft dit een maximaal verlies van 155 watt bij -10. (binnen 20 graden)
Indien goed geïsoleerd kom je er wel aan inclusief hr glas.
Als de omliggende ruimtes rond de 20 graden zijn heb je geen verlies aan de naastliggende ruimtes.
Verder heb je nog wat infiltratieverliezen (verlies door een gebrek aan luchtdichtheid)
Met het verbouwen kun je daar de nodige aandacht aan besteden.

Let wel de vloer heeft wel tijd nodig om op temperatuur te komen dus even in de ochtend een uurtje stoken voor je de deur uit gaat heeft weinig zin.
De welbekende keramische straler is voor dit gebruik een stuk zuiniger, die staalt het lichaam behagelijk aan en geeft vrijwel direct zijn warmte af.
 
Krunnie schreef:
Maar in het openingsbericht heeft TS al laten weten het liefst te opteren voor een radiatorloze oplossing.

Tja, maar als je een vrouw in huis hebt, dan zal ze vast heel blij zijn wanneer ze handdoeken en kleding over een radiator kan hangen :wink:
 
Volgens mij heeft een radiator alleen maar voordelen. Al is het maar om een vloerverwarming op de retour aan te sluiten :wink: .
 
Een radiator in combinatie met een vloerverwarming heeft inderdaad voordelen in de badkamer. Er is volgens opgave door TS één koude wand met venster in deze ruimte en als je in je blote niksje in de buurt van die wand loopt voelt dat door gebrek aan warmtestraling van die kant mogelijk wat kil aan. Een radiator die daar opgesteld is compenseert dat gebrek aan warmtestraling wat een comfortabeler gevoel geeft.

Helemaal comfortabel is het natuurlijk de vloerverwarming door te trekken tot in de wand achter een eventuele douchelokatie zodat je een soort knuffelwand creëert.
 
Fiesiekus schreef:
Volgens mij heeft een radiator alleen maar voordelen. Al is het maar om een vloerverwarming op de retour aan te sluiten :wink: .

Zo werkt het bij mij al meer dan 20 jaren perfect.
Klokthermostaat verteld dat het om 6 uur warm moet zijn in huis, regelt de ketel dat die om 5 uur aan het werk moet, en als ik uit bed in de badkamer kom is de vloer lekker warm.
En inderdaad, niet alleen vrouwlief is er blij mee dat er ergens handdoeken over gehangen kunnen worden, ik ook.

En die radiator merken we niet eens dat ie er zit, hoewel in het looppad.
 
Krunnie schreef:
Helemaal comfortabel is het natuurlijk de vloerverwarming door te trekken tot in de wand achter een eventuele douchelokatie zodat je een soort knuffelwand creëert.

hm....moet er wel wat te knuffelen zijn natuurlijk :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan