Vervangen vloerverwarming / nieuwe vloeropbouw?

Bauker

  • #1
Beste lezers,

Omdat wij een nieuwe keuken gaan plaatsen, willen we eerst onze betonnen vloer uit de jaren '90 van de vorige eeuw, met niet-diffusiedichte vloerverwarmingsbuizen, toekomstbestendig maken.
We hebben een gat in de vloer gemaakt om de huidige vloeropbouw te kunnen bepalen. De vloer ligt op zand; eerst komt 10cm gewapend beton, dan 4cm piepschuim; folie; 7 à 8cm cementdekvloer met daarin de vloerverwarmingsslangen en als laatste vloertegels (ca. 1cm).

PXL_20240122_180958154.jpg


De vloer zou max. 4cm opgehoogd kunnen worden.

We proberen een rationele keuze te maken voor de renovatie van de vloer en hebben deze opties in gedachten:

1. Droogbouwvloerverwarming (bijv. Variokomp) bovenop de huidige vloer. Dit is de minst ingrijpende optie, maar is niet erg energie-efficent omdat de ondervloer slecht isoleert
2. De huidige vloer verwijderen tot op het beton (dus tegels, cementdekvloer en isolatie verwijderen) en daarna vanaf het beton opnieuw opbouwen (met bijv. 10cm. PIR, een cementdekvloer van 6cm met daarin vloerverwarming en tegels). Het lijkt ons dat deze optie redelijk isoleert en daarnaast laat de vloer zich tot het beton redelijk makkelijk verwijderen
3. De hele vloer verwijderen en opnieuw vanaf het zand opbouwen. Eventueel kan ook nog grond worden weggegraven. Deze optie biedt optimale isolatie maar is ook het meeste werk.

Vanzelfsprekend spelen naast isolatie en hoeveelheid werk ook de kosten van de werkzaamheden mee.

We zijn benieuwd naar reacties van (ervarings)deskundigen.

Wat zou een verstandige, toekomstbestendige keuze zijn in onze situatie?
Zijn er nog andere goede opties?

Vriendelijke groet,
Bauke
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ik zou voor de optie met 10 cm pir gaan
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou ook kiezen voor de 2de optie, met die verstande dat ik nog randisolatie zou plaatsen tussen de dekvloer en de muur.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Optie 2 vind ik ook goed.

Een andere optie is slopen zoals in optie 2, maar dan droog weer opbouwen.
Dus ongeveer 10 cm Pir op het bestaande gewapende beton, eventueel extra drukverdeelplaten en droogbouw vloerverwarming. Dan hoef minder te verhogen

Je krijgt dan een sneller reagerende vloerverwarming. Dat kan zowel voordeling als nadelig zijn.

Meer isolatie is niet nodig, de nieuwbouw norm is slechts 3,7 en daar ga je met 10cm PIR ruim overheen.
De grond heeft als voordeel dat het onder het huis boven de 10 graden is. Het temperatuurverschil is een stuk kleiner dan met de buitenlucht in de winter.
 

Bauker

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.
Mooi dat jullie, net als wij, ook de voorkeur hebben voor optie 2. De combinatie van PIR met droogbouw spreekt ons het meest aan. Het zou ook wel mooi zijn als we toe kunnen met iets minder isolatie waardoor de vloer niet 4cm omhoog hoeft. We zullen laten berekenen hoeveel isolatie we nodig hebben.

Ik denk dat in onze huidige situatie een dunnere afdekvloer ook beter voldoet.
We gebruiken nu zo'n 1500m3 gas per jaar (vrijstaand huis uit 1873). Als we niet/nauwelijks nachtverlaging meer kunnen toepassen vanwege een dikke vloer, gaat 's nachts veel warmte verloren. Bovendien zijn we overdag ook regelmatig afwezig.
We gaan de vloerverwarming wel gelijk als hoofdverwarming aanleggen maar ik zit er ook aan te denken om onze hoofdradiator (met ventilators) toch maar te laten hangen om de kamer snel 's ochtends en aan het eind van de werkdag op te kunnen warmen.
Als we over een paar jaar onze oude thermopane beglazing hebben vervangen door HR++, en onze CV hebben vervangen door een warmtepomp, kunnen we de radiator waarschijnlijk verwijderen.

Of kunnen we problemen verwachten met de combinatie van radiator en vloerverwarming?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
ik zou eerst de wanden allemaal isoleren en dan de kozijnen/glas zodoende is er nu geen extra investering in radiatoren/ventilatoren en de isolatie zal toch benodigd zijn om op ltv te kunnen verwarmen.
voor de vvw leg deze aan met minimaal 16mm slang en groepen van rond de 60a 65 meter zodat u voorbereid bent voor de wp
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Bauker

  • #7
We gaan voor de optie waarbij we de oude tegels(1cm), cementdekvloer (8cm) en oude piepschuim (4cm) verwijderen. Hierop komt een nieuwe, goed-isolerende vloer. Het liefst zouden we maar 1cm. hoger uitkomen.
Als we een vloerverwarmingssysteem kiezen, waarbij de slangen op netten worden vastgezet (dus geen droogbouw), hoe dik moet de afwerkvloer dan minimaal zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu