Vloerverwarming icm tegels

menno321

 • #1
Na veel lezen over de verschillende opties voor vloerverwarming ben ik het een beetje kwijt.
Ik heb een huis met een betonvloer gestort op zand met wapening. Fundering op staal.

Nu ben ik het volgende van plan:
1. plaatsen PIR isolatieplaat 4 cm.
2. plaatsen noppenplaat met vvw buis
3. afsmeren met egaline op aanraden van service desk van een winkel die vvw voor zelf aanleggers aanbied.

Maar nu kan niemand mij vertellen hoe grote tegels ik hierop mag leggen. iemand die hier meer van weet?
Een andere optie is het leggen van 2e22 fermacell platen en hier zelf in te vrezen. Iemand hier meningen over. Beperkt wel de tegelmaat.mvg
Menno
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Waarom zou er een limiet zijn wat betreft tegelgrootte? Als die er al is, gaat het volgens mij eerder om een minimumafmeting. Hoe groter de tegel, des te beter de verdeling van de puntlasten. Kleinere tegels 'kantelen' sneller en zullen dus hogere puntlasten op de ondergrond overbrengen - ervan uitgaande dat die vlak is. Ik voorzie geen problemen met 30x60 en 60x60, de meestgebruikte maten.

  Of egaline handig is, hangt een beetje van de noppenplaat af. Vaak wordt er iets anders gebruikt als vulling, omdat egaline behoorlijk prijzig is en je behoorlijk wat volume te vullen hebt.

  Overigens is 4 cm isolatie voor vloerverwarming erg mager en dus een slechte investering. Al met al kun je beter de hele vloer eruit breken en goed isoleren, anders stook je voor de wormen en heb je een grote kans dat je over een aantal jaar alles opnieuw kunt gaan doen. Zeker als je uiteindelijk over moet op een warmtepomp en je erachter komt dat je vloerverwarming daar niet geschikt voor is vanwege beperkte isolatie of te dunne buizen (zoals vaak bij die noppenplaten het geval is; je wilt als het kan minimaal 16 mm buizen hebben).
   

  menno321

  • #3
  buizen zijn 16 mm.
  maximale tegelformaat ivm opbouwen spanningen door temperatuur. De uitzettingscoefficient van de tegels is anders dan die van de noppen egaline.

  Je geeft aan dat 4 cm te weinig is, wat is beter? en waar zit het break even point? mijn plafond zit op 3 meter 20. ik kan wel wat omhoog, maar dan moet ik de voordeur inkorten
   
  Laatst bewerkt:

  Impie

  • #4
  Dat verschil hoort in principe opgevangen te worden door de flexibele tegellijm.

  Wat betreft isolatie: daar kun/moet je het bouwbesluit voor volgen. De nieuwbouweis voor vloeren is Rc 3,7, maar met vloerverwarming loont het al snel om wat hoger te gaan - bijvoorbeeld richting de Rc 5. PIR heeft bij 4 cm een isolatiewaarde van ongeveer Rd 1,8. Dat zit zelfs nog onder de minimum eis voor vloerrenovatie in het bouwbesluit (die is Rc 2,5).
   

  menno321

  • #5
  dan denk ik dat ik het ophoog naar 8 cm pir.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu