Vloerverwarming i.c.m. radiatoren -> simpele oplossing?

Homewin

 • #1
Ha allen,

Eerste klusvraag hier op dit forum. Alvast een disclaimer, dit is allemaal nieuw voor ons dus op dit gebied zijn we (nog) niet zo technisch onderlegd.

Wij wonen sinds kort in een bestaande woning waarbij wij beneden een woonkeuken hebben waar binnen enkele weken vloerverwarming wordt gelegd (dmv frezen).
1e verdieping is woonkamer en 2e verdieping slaapkamers. Beide voorzien van radiatoren.

Nu het al bekende verhaal, we willen de vloerverwarming beneden en de radiatoren los aansturen. De radiatoren in de slaapkamer zullen niet zo gauw gebruikt gaan worden.
De grootste zorg is de vloerverwarming die zal dan ook worden voorzien van warm water als de radiatoren aanstaan op de 1e verdieping.

We stonden op het punt om Tado aan te gaan schaffen, maar vinden het vrij veel wat je ervoor nodig hebt. Het is niet zozeer een geldkwestie, maar het lijkt allemaal zo ingewikkeld.

Kan het niet makkelijker?

Met de grote vriend Google kom je voornamelijk op 3 merken terecht.

Wij hebben een Remeha Avanta 35c die is geplaatst op de 1e verdieping.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Hoe wil je de vloerverwarming beneden gaan gebruiken. Als hoofdverwarming of als vloerverwarming?

  En wil je boven de radiatoren sturen met een centrale thermostaat of elke radiator/kamer afzonderlijk?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Begin eens met te beschrijven hoe je het geregeld zou willen hebben.
  als je de warmte vraag op elke verdieping appart wilt kunnen sturen en regelen zal je daarvoor de nodige investeringen en aanpassingen moeten doen
   
  • Like
  Waarderingen: Degooijer

  Homewin

  • #4
  Beneden zijn geen radiatoren dus ik neem aan dat het daar de hoofdverwarming zal worden.
  We willen de warmtevraag inderdaad apart regelen. We leven namelijk over 2 verdiepingen.
  We willen overdag vooral leven in de woonkeuken, waar dus vloerverwarming wordt gelegd, en dan in de avond willen we het in de woonkamer (1e verdieping) behaaglijk hebben dmv de radiatoren.

  Wat we dus willen voorkomen is dat beide ruimte tegelijkertijd worden voorzien van warmte terwijl we maar in ruimte aanwezig zijn.

  De slaapkamers wilde we opzich per kamer regelen, echter vragen we ons af of het de moeite wel waard is, want zullen in de praktijk zelden daar een radiator aanzetten. Idee was om hem dan vanaf 15 graden aan te laten springen.
  Dus ik vraag me toch af of het niet slimmer is daar op de hal een centrale thermostaat op te hangen.

  De investering is het probleem niet. Maar wel zo simpel mogelijk houden.
  Los van alle materialen aangeraden door Tado, zou er ook een zoneklep moeten komen. Dat is volgens de installateur van de vloerverwarming vaak niet nodig, maar die werkt normaal met honeywell. Dus we zijn zoekende waar we goede informatie kunnen inwinnen.

  Denk dat wel duidelijk is dat ik echt een leek ben, dus stel vooral concrete vragen zodat ik jullie voorzie van de nuttige informatie.

  Alvast bedankt voor in ieder geval het lezen!
   

  Emzed

  • #5
  Wij hebben een vergelijkbare situatie. Een jaren 30 huis met radiatoren, een aangebouwde woonkeuken (2016) met vloerverwarming als hoofdverwarming. Sinds een paar weken hebben we een Tado systeem in gebruik in de woonkamer, werkkamer en badkamer. De overige radiatoren zijn gewone thermostaatknoppen.
  Voor de vloerverwarming wordt nooit 'dedicated' verwarming gevraagd, maar hij loopt simpelweg mee met de rest. 's Ochtends vroeg gaat de badkamer aan, even later de woonkamer. Deze gaan beiden weer uit, maar de werkkamer vraagt ook af en toe warmte. De gedachte was dat de vloerverwarming steeds maar een beetje warmte nodig heeft, en daar vervolgens lang op kan teren. Eigenlijk werkt het allemaal zeer prima.
  Je kunt schijnbaar ook een tado knop gebruiken als zone regeling mocht je dit perse willen. Zie dit bericht op het tado forum.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  Als het een relatief nieuwe woning is met isolatie volgens de nieuwe normen zou ik overwegen het hele huis op één temperatuur te stoken. Dat is mogelijk goedkoper dan veel investeren in een regelsysteem.

  Zo niet, dan is door het verschillend gebruik tussen beneden en de hoger liggende etages een zoneindeling denk ik wel zinvol. Dan kan de CV ketel voor de benedenverdieping continu een beetje doorpruttelen en alleen op gezette tijden de hoger liggende etages voorzien van warmte.

  Zo'n zone regeling kun je uitvoeren met een zoneklep voor een hele verdieping met een eigen thermostaat, of door alle radiatoren afzonderlijk te voorzien van elektronische regelingen zoals je zelf het idee had en de zonesturing op die manier te doen.

  Het voordeel van de elektronische oplossing is dat je weinig in het watercircuit hoeft te doen. Je vervangt voornamelijk radiatorknoppen en hangt één of meerdere thermostaten op maar het moet wel op veel plekken in de installatie. Met een pure zoneregeling is de elektronische opbouw minder complex, met één zoneklep/thermostaat combinatie per verdieping maar daarbij moet je wel in het CV watercircuit zaken technisch wijzigen.

  Of je in de praktijk 's avonds en 's nachts de vloerverwarming gaat uitschakelen valt trouwens nog te bezien. Vloerverwarming heeft een hele trage respons dus er is best kans dat je uiteindelijk toch op een situatie uitkomt waarbij de benedenverdieping met de vloerverwarming continu op één temperatuur blijft en de overige verdiepingen alleen worden bijgeschakeld wanneer ze werkelijk gebruikt gaan worden.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Als je toevallig nog wat jongere kinderen hebt houd er dan rekening mee dat deze over een paar jaar waarschijnlijk een groot deel van de dag op hun kamer doorbrengen.
  het is wel fijn als die dan ook wat warmer is dan 15 graden.

  ingewikkeld zijn de systemen niet als het draait heb je er geen omkijken meer na
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Zoek eens op etage regeling, zorg er dan wel voor dat er naar de verdeler voor de vvw 2 aparte cv leidingen gaan (diameter 22 of kunstof 25/26) en een elektrabuis, en een elektrabuis vanaf de plaats waar de thermostaat moet komen naar de verdeler
  Voor boven geldt hetzelfde zorg dat de radiatoren gevoed worden door een apart circuit los van beneden en een buis vanaf de ketel naar waar de thermostaat moet komen
   

  Hharbers

  • #9
  ik lees mee en het valt me op dat men bij zone kleppen ook een electrabuis adviseerd voor de thermostaat naar de cv ketel.
  Die kamer thermostaten zijn tegenwoordig toch ook gewoon draadloos of is dat niks?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #10
  Bij bedrade aansluiting heb je vaak geen batterijtjes die je hoeft te wisselen en ook minder communicatiestoringen.
   
  • Like
  Waarderingen: Marcn.88

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu