Vloerverwarming i.c.m. radiatoren -> simpele oplossing?

Homewin

  • #1
Ha allen,

Eerste klusvraag hier op dit forum. Alvast een disclaimer, dit is allemaal nieuw voor ons dus op dit gebied zijn we (nog) niet zo technisch onderlegd.

Wij wonen sinds kort in een bestaande woning waarbij wij beneden een woonkeuken hebben waar binnen enkele weken vloerverwarming wordt gelegd (dmv frezen).
1e verdieping is woonkamer en 2e verdieping slaapkamers. Beide voorzien van radiatoren.

Nu het al bekende verhaal, we willen de vloerverwarming beneden en de radiatoren los aansturen. De radiatoren in de slaapkamer zullen niet zo gauw gebruikt gaan worden.
De grootste zorg is de vloerverwarming die zal dan ook worden voorzien van warm water als de radiatoren aanstaan op de 1e verdieping.

We stonden op het punt om Tado aan te gaan schaffen, maar vinden het vrij veel wat je ervoor nodig hebt. Het is niet zozeer een geldkwestie, maar het lijkt allemaal zo ingewikkeld.

Kan het niet makkelijker?

Met de grote vriend Google kom je voornamelijk op 3 merken terecht.

Wij hebben een Remeha Avanta 35c die is geplaatst op de 1e verdieping.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Hoe wil je de vloerverwarming beneden gaan gebruiken. Als hoofdverwarming of als vloerverwarming?

En wil je boven de radiatoren sturen met een centrale thermostaat of elke radiator/kamer afzonderlijk?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Begin eens met te beschrijven hoe je het geregeld zou willen hebben.
als je de warmte vraag op elke verdieping appart wilt kunnen sturen en regelen zal je daarvoor de nodige investeringen en aanpassingen moeten doen
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Homewin

  • #4
Beneden zijn geen radiatoren dus ik neem aan dat het daar de hoofdverwarming zal worden.
We willen de warmtevraag inderdaad apart regelen. We leven namelijk over 2 verdiepingen.
We willen overdag vooral leven in de woonkeuken, waar dus vloerverwarming wordt gelegd, en dan in de avond willen we het in de woonkamer (1e verdieping) behaaglijk hebben dmv de radiatoren.

Wat we dus willen voorkomen is dat beide ruimte tegelijkertijd worden voorzien van warmte terwijl we maar in ruimte aanwezig zijn.

De slaapkamers wilde we opzich per kamer regelen, echter vragen we ons af of het de moeite wel waard is, want zullen in de praktijk zelden daar een radiator aanzetten. Idee was om hem dan vanaf 15 graden aan te laten springen.
Dus ik vraag me toch af of het niet slimmer is daar op de hal een centrale thermostaat op te hangen.

De investering is het probleem niet. Maar wel zo simpel mogelijk houden.
Los van alle materialen aangeraden door Tado, zou er ook een zoneklep moeten komen. Dat is volgens de installateur van de vloerverwarming vaak niet nodig, maar die werkt normaal met honeywell. Dus we zijn zoekende waar we goede informatie kunnen inwinnen.

Denk dat wel duidelijk is dat ik echt een leek ben, dus stel vooral concrete vragen zodat ik jullie voorzie van de nuttige informatie.

Alvast bedankt voor in ieder geval het lezen!
 

Emzed

  • #5
Wij hebben een vergelijkbare situatie. Een jaren 30 huis met radiatoren, een aangebouwde woonkeuken (2016) met vloerverwarming als hoofdverwarming. Sinds een paar weken hebben we een Tado systeem in gebruik in de woonkamer, werkkamer en badkamer. De overige radiatoren zijn gewone thermostaatknoppen.
Voor de vloerverwarming wordt nooit 'dedicated' verwarming gevraagd, maar hij loopt simpelweg mee met de rest. 's Ochtends vroeg gaat de badkamer aan, even later de woonkamer. Deze gaan beiden weer uit, maar de werkkamer vraagt ook af en toe warmte. De gedachte was dat de vloerverwarming steeds maar een beetje warmte nodig heeft, en daar vervolgens lang op kan teren. Eigenlijk werkt het allemaal zeer prima.
Je kunt schijnbaar ook een tado knop gebruiken als zone regeling mocht je dit perse willen. Zie dit bericht op het tado forum.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Als het een relatief nieuwe woning is met isolatie volgens de nieuwe normen zou ik overwegen het hele huis op één temperatuur te stoken. Dat is mogelijk goedkoper dan veel investeren in een regelsysteem.

Zo niet, dan is door het verschillend gebruik tussen beneden en de hoger liggende etages een zoneindeling denk ik wel zinvol. Dan kan de CV ketel voor de benedenverdieping continu een beetje doorpruttelen en alleen op gezette tijden de hoger liggende etages voorzien van warmte.

Zo'n zone regeling kun je uitvoeren met een zoneklep voor een hele verdieping met een eigen thermostaat, of door alle radiatoren afzonderlijk te voorzien van elektronische regelingen zoals je zelf het idee had en de zonesturing op die manier te doen.

Het voordeel van de elektronische oplossing is dat je weinig in het watercircuit hoeft te doen. Je vervangt voornamelijk radiatorknoppen en hangt één of meerdere thermostaten op maar het moet wel op veel plekken in de installatie. Met een pure zoneregeling is de elektronische opbouw minder complex, met één zoneklep/thermostaat combinatie per verdieping maar daarbij moet je wel in het CV watercircuit zaken technisch wijzigen.

Of je in de praktijk 's avonds en 's nachts de vloerverwarming gaat uitschakelen valt trouwens nog te bezien. Vloerverwarming heeft een hele trage respons dus er is best kans dat je uiteindelijk toch op een situatie uitkomt waarbij de benedenverdieping met de vloerverwarming continu op één temperatuur blijft en de overige verdiepingen alleen worden bijgeschakeld wanneer ze werkelijk gebruikt gaan worden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je toevallig nog wat jongere kinderen hebt houd er dan rekening mee dat deze over een paar jaar waarschijnlijk een groot deel van de dag op hun kamer doorbrengen.
het is wel fijn als die dan ook wat warmer is dan 15 graden.

ingewikkeld zijn de systemen niet als het draait heb je er geen omkijken meer na
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoek eens op etage regeling, zorg er dan wel voor dat er naar de verdeler voor de vvw 2 aparte cv leidingen gaan (diameter 22 of kunstof 25/26) en een elektrabuis, en een elektrabuis vanaf de plaats waar de thermostaat moet komen naar de verdeler
Voor boven geldt hetzelfde zorg dat de radiatoren gevoed worden door een apart circuit los van beneden en een buis vanaf de ketel naar waar de thermostaat moet komen
 

Hharbers

  • #9
ik lees mee en het valt me op dat men bij zone kleppen ook een electrabuis adviseerd voor de thermostaat naar de cv ketel.
Die kamer thermostaten zijn tegenwoordig toch ook gewoon draadloos of is dat niks?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Bij bedrade aansluiting heb je vaak geen batterijtjes die je hoeft te wisselen en ook minder communicatiestoringen.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Homewin

  • #11
Afgelopen najaar dit topic geopend. Ik had verwacht dat we direct ermee aan de slag zouden gaan. Gezien een langdurige verbouwing waar we nog steeds in zitten, hebben we vorig jaar goedkoop een draadloze thermostaat op de kop getipt en hiermee door het huis aan de wandel gegaan en radiatoren handmatig open en dicht gezet. Werkte voor nu prima, ondanks dat vvw onnodig mee verwarmde bij aanvraag radiator.
Inmiddels lokale installateur en loodgieters benaderd voor hulp bij het bedenken van een goed systeem. Allemaal druk druk druk. En wat gebeurt er nu? Onze thermostaat begeeft het (al opengeschroefd etc..)

Ik voel nu de druk om echt een systeem uit te gaan denken voor oktober. De discussie begint al dat partner graag makkelijk en smart wil en gevoelig is voor commercie; begint met een T eindigt op een O. Ik snap hem wel, want dat is het enige systeem dat we vrij goed begrijpen dus dan lijkt het makkelijk.
Echter vind ik het omslachtig, duur en geloof ik niet dat dit de beste oplossing is.

Situatie is nog steeds als omschreven in openingspost.
Zoneklep is er nog niet, wij denken wel dat die er sowieso moet komen voor de vvw.

Ik besef mij goed dat jullie weinig kunnen met bovenstaand qua technisch advies, want ik geef weinig details etc. Wel vraag ik me af of mensen tips hebben waar überhaupt te beginnen met een advies vraag als lokale installateurs geen tijd hebben?
Het is jammer (ook begrijpelijk) dat hier geen merken uitgesplitst mogen worden met hun voor- en nadelen.

Edit: er mag overigens zeker wel geld aan uitgegeven worden, maar ik wil dan wel het gevoel hebben dat dat het ook waard is. Bij bovengenoemd, vaag omschreven merk, twijfel ik daar aan.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Concrete vragen zijn dan:
- Heb je een beeld hoe de CV-leidingen lopen, en of er een splitsing te maken is zodat er aparte leidingen gaan lopen naar de vloerverwarming en aparte leidingen naar de radiatoren?
- Is het de bedoeling alle radiatoren op één plek te regelen, of wil je een regeling per kamer?
- Hebben de radiatoren nu thermostaatknoppen of weet je wat voor kranen hier op zitten?
- Kun je zelf kranen vervangen en ander fit-werk doen, zoals een klep monteren in de toevoer naar de vloerverwarming?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
En ben je technisch/elektrisch aangelegd?

Ik zou zelf voor een regeling die het volgende heeft:
Centrale regeling is een "balk" die je bij de vloerverwarmingsverdeler kunt plaatsen.
Deze moet dan geschikt zijn voor het aansluiten en aansturen van bedrade en draadloze thermostaten en bedrade en draadloze stelmotoren.
De "hoofd" thermostaat heeft bij voorkeur een display waarmee je alle ruimten kunt bedienen en bekijken.
Er is een mogelijkheid om alles via een app of via een browser op afstand te bedienen.

In elke ruimte komt dan een bedrade of draadloze thermostaat tegen de muur of op een standaard.
Op elke radiator komt een draadloze stelmotor en op de vloerverwarmingsverdeler komt op elke groep
een 230V thermische motor. Hiermee kun je elke ruimte apart van elkaar regelen op temperatuur
en de ketel komt alleen in als er ergens warmtevraag is.
Open therm en dergelijke is niet nodig, gewoon een aan/uit schakelcontact naar de ketel is voldoende.
(en beter)

Jammer dat ik geen merk(en) mag noemen, dat zou handiger zijn.
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van consumenten spul, niet dat het niet zou werken maar het
professionele spul vindt ik net wat beter (maar dat is voor een deel een aanname).
 

Homewin

  • #14
Als antwoord op de vragen van AvDijk;
Heb je een beeld hoe de CV-leidingen lopen, en of er een splitsing te maken is zodat er aparte leidingen gaan lopen naar de vloerverwarming en aparte leidingen naar de radiatoren?
Ja redelijk. Zie ook foto. Naar mijn idee genoeg ruimte om een splitsing te creëeren. Wij hebben een cv hok en beneden in garage verdeler voor de vloerverwarming.

20210919_165136.jpg

IMG-20210919-WA0008.jpg

Voor de oplettende kijker; je ziet een draad voor een pompschakelaar. Maar die gebruiken we niet, gezien wij een label a pomp hebben! Stekker ligt eruit. Waren verkeerd geïnformeerd...
20210919_153427.jpg


Garage wordt binnekort aangepakt, dus kunnen nu nog alle kanten op.

Is het de bedoeling alle radiatoren op één plek te regelen, of wil je een regeling per kamer?
Regeling per kamer, echter regeling per etage is ook prima.
Hebben de radiatoren nu thermostaatknoppen of weet je wat voor kranen hier op zitten?
2 van de 5 hebben thermostaatknoppen, de andere 2 hebben grijze noodknoppen. Als het goed is hebben we wel thermostaatkranen. Naar mijn idee van Danfoss. Zie foto
20210919_170043.jpg
20210919_170109.jpg

Kun je zelf kranen vervangen en ander fit-werk doen, zoals een klep monteren in de toevoer naar de vloerverwarming?
Mijn man is heel handig en kan zeker het e.e.a. uitvoeren. Het uitdenken besteed hij graag uit

Goed om te weten is dat de vloerverwarming 3 groepen heeft en we maar 1 zone nodig hebben. Dan dus 1e etage de woonkamer met 2 radiatoren en 2e etage 3 slaapkamers met ieder 1 radiator.
 

Homewin

  • #15
Ronny, dat klinkt inderdaad wel goed. Het hoeft van mij niet perse al te 'smart', maar ruimtes aansturen via 1 thermostaat is wel prettig. Dat van die merken, daar loop ik echt tegenaan.
De partijen met de grootste zak geld, zijn ook de partijen bovenaan google. Dus daar sta je dan als particulier. Niet wetende waar je goed aan doet.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik ben momenteel met een vergelijkbaar project bezig. Zonder enige merknamen te noemen (het is in ieder geval niets van wat je genoemd hebt), kan ik je wel mijn boodschappenlijstje geven. Hierbij hoef je overigens geen aanpassingen te maken aan bestaande leidingen (je radiatoren hoeven alleen een thermostaatkraan te hebben of krijgen)
  • Thermische motors (voor iedere groep op vloerverwarmingsverdeler)
  • Merk X zoneregelaar (voor vloerverwarming)
  • Merk X thermostaat (voor iedere apart te regelen ruimte)
  • Merk X access point (AP) of central control unit (CCU)
  • Merk X CV-ketel module (zodat deze kan schakelen)
  • Merk X thermostaatkraan voor iedere radiator

Hieronder het aansluitschema. Bij deze specifieke implementatie hoef je de app overigens niet te gebruiken, aangezien er op de thermostaten nog gewoon draaiknopjes zitten en de AP/CCU deze instelling kan ontvangen en versturen. De thermostaten kunnen eventueel ook direct met de CV-module gekoppeld worden als je de AP gebruikt en geen problemen wil als het internet uitvalt (de CCU is ook zonder cloud te gebruiken, maar wel wat duurder).

In totaal kostte dit me ongeveer 1300 euro met een zoneregelaar, 9 thermische motoren, 9 thermostaten, 5 thermostaatkranen, de CCU en CV-module.

Schema-SmartVerwarming.png
 
Laatst bewerkt:

Homewin

  • #17
Dank Impie. Het wordt me wel steeds meer duidelijk. Het goede nieuws is dat ik gisteravond flink wat anders merken heb kunnen vinden.

Waar ik nu over twijfel; kan ik niet beter klokthermostaatknoppen op de radiatoren doen op de slaapverdieping? Afgelopen jaar zijn ze in de kinderkamers heel af en toe aangezet een klein uurtje voor het slapen. Ik vind het dan nogal wat om voor de slaapkamers 3 thermostaten en 3 thermostaatkranen aan te schaffen. Bij elkaar opgeteld is dat een flink bedrag. Dan lijkt me een instelbaar programma tussen 18:00 en 19:00 voor nog geen 100 euro (3 klokthermostaatknoppen) wellicht beter in ons geval.

Dan zouden we de woonkeuken en woonkamer wel verwarmen met 2 thermostaten.

Wat zijn de grootste argumenten om toch die investering te doen voor losse thermostaten en thermostaatkranen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #18
Dat zou (minstens op korte termijn) inderdaad een goedkopere optie zijn, die op zich wel kan werken. De ervaring leert echter dat men dergelijke systemen niet optimaal gebruikt bij afwijkende patronen. Als je een avond, weekend of week niet thuis bent zullen weinig mensen langs alle thermostaatkranen lopen om instellingen aan te passen. Dat ben je immers snel beu.

Het grootste argument is dan gemak; alles via één plek aansturen is nou eenmaal makkelijker. In mijn geval kan ik het zelfs volledig automatiseren, waarbij het systeem doorheeft wanneer er iemand thuis is of niet. Dat bespaart uiteindelijk toch weer iets, zodat het prijsverschil enigszins terugverdiend wordt. Daarnaast is comfort en gemak natuurlijk ook wat waard.

Een ander mogelijk probleem is dat de klokthermostaatknoppen de cv-ketel niet kunnen aansturen. Je kunt dus niet enkel de slaapkamers verwarmen en de rest uitzetten, al is dat in de praktijk waarschijnlijk niet zo'n probleem.

Het ligt overigens wel een beetje aan welk systeem je koopt; van H* wat je eerder noemde vind ik het zelf ook wel aan de dure kant. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven die er niet aan onderdoen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu