Vloerverwarming en radiatoren los aansturen

Henk1234

  • #1
Hallo,

Ik heb het forum doorzocht maar kan niet echt antwoord vinden.

Sinds kort hebben wij een nieuwe aanbouw met vloerverwarming. Het voorhuis heeft nog traditionele radiatoren. Op dit moment gaat de pomp van de vloerverwarming aan op het moment dat er in het voorhuis warmtevraag is via de thermostaat. Op dat moment worden de radiatoren verwarmt en 'lift de vloerverwarming daarop mee'. Dit is niet helemaal hoe ik het in gedachte had want wanneer het mooi weer is zal het voorhuis totaal geen warmte vragen (veel ramen aan de zonkant) en daardoor zal de vloerverwarming langzaam maar zeker afkoelen.

Een eenvoudige oplossing zou zijn om ook een thermostaat in de nieuwe aanbouw te plaatsen maar dan wordt altijd 1 van beide gedeelten te heet omdat de ruimte die 'te koud' is er voor zorgt dat beide gedeeltes warmer worden.

Een ingrijpendere oplossing zou zijn om met een 2de thermostaat in combinatie met kleppen te werken zodat alleen het gedeelte dat warmte nodig heeft ook daadwerkelijk alleen de warmte krijgt. Dit lijkt mij de beste oplossing, klopt dat? Of zijn er nog oplossingen die ik over het hoofd zie? Bij deze oplossing raak ik wel het spoor een beetje bijster hoe dit zou moeten (ik ben een leek). Heb je 2 maal een 2wegklep nodig of heb je 1 maal een 3wegklep nodig? En sturen de thermostaten zowel de kleppen als de cv aan? Of sturen de thermostaten de kleppen aan en de kleppen vervolgens de cv? Kortom ik heb het idee dat dit een goede richting is maar ik heb er weinig verstand van en kan niet overzien hoe dit precies zou moeten gaan werken. Zou iemand mij hierbij kunnen helpen?

Alvast erg bedankt voor het meedenken.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Over dit onderwerp is al heel veel geschreven, ook op dit forum! Zie op "zoneregeling" of "etageregeling" (wat in wezen hetzelfde inhoudt)
Je hebt voor de aanbouw een aparte thermostaat nodig die niet alleen een klep in de aanvoer van de aanbouw opent en sluit, maar ook de ketel aan/uit schakelt.
Ook voor de ruimte(n) met radiatoren heb je dan zo'n oplossing nodig. Wanneer de vloerverwarming daar op draadstaalnetten gelegd en daarna bedekt met een dekvloer: dan krijg je die op de manier hoe je nu regelt nooit goed warm.
Dus 2 sets met thermostaat en ontvangers + 2-weg-klep met stelmotortje (230Volt) die de klep opent of sluit.
Je moet er dus voor zorgen dat wanneer de aanbouw warmte vraagt, de rest van de woning met radiatoren onnodig warm wordt. (en ook omgekeerd)
Er zijn weinig andere manieren om dat te realiseren. De thermsotaat die je nu hebt hangen kan in de regel niets meer dan alleen maar de ketel aansturen en kan geen kleppen schakelen.
 

stefan9

  • #3
Ik heb zelf een systeem waarmee ik elke ruimte apart kan regelen: de radiatoren zijn voorzien van draadloze regelaars die aangestuurd worden door een thermostaat in de ruimte waar de radiatoren hangen. Daarbij komt dan een centrale regelaar die kijkt of er ergens een warmtevraag is en zo ja, dan zet die de ketel aan.
Zo kun je dus elke ruimte apart regelen en worden ruimtes die warm genoeg zijn niet extra verwarmd.
Je hebt hier geen zones of extra kleppen voor nodig. Enige voorwaarde is dat alle radiatoren een thermostatisch ventiel hebben.
Google maar eens op "radiografische radiatorthermostaat".
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Je kunt het zo duur maken als je wilt: dat is nooit het probleem. Ik gaf een oplossing die meer dan betaalbaar is.
 

stefan9

  • #5
Het is goed om verschillende mogelijkheden naast elkaar te leggen en te kijken wat de kosten en de opbrengsten zijn.
Ik ben er van overtuigd dat dit systeem mij geld heeft bespaard: de kosten heb ik ruimschoots terugverdiend doordat ik al bijna 15 jaar minder gas verbruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu