Vloerverwarming cv of elektriciteit?

Douglas84

  • #1
Goedemorgen allen,

Wij willen onze woning graag laten voorzien van vloerverwarming.

Hier en daar heb ik wat informatie opgevraagd over vloerverwarming via de cv.
Echter blijkt dat wij in onze woning een leistenen vloer hebben liggen die zo hard is dat er geen machine doorheen kan.

Okey, nu zou je zeggen, vloer er uit en in de dekvloer daaronder frezen, echter is de vloer daaronder van hout en de leisteen zit enorm vast, hier is niet op bespaard door de oude bewoners....

De leisteen vloer zou er natuurlijk wel uit kunnen met de nodige moeite, en dan zou ik 20 mm fermacell platen kunnen gebruiken om vervolgens de leidingen in te laten frezen, maar nu las ik ook dat de vloerverwarming via elektriciteit kan.

Heeft hier iemand ervaring mee? zoals ik lees is dit dus veel makkelijker te verwerken op de bestaande tegelvloer, dit zou mij een hoop tijd en werk besparen, maar is het de moeite waard?
(Over de tegelvloer komt trouwens een pvc vloer)

Wij zijn straks voorzien van 12 zonnepanelen, en dit is eventueel nog wel uit te breiden naar meer. (we zijn overigens met 3 personen)

Zou het rendabel zijn om voor vloerverwarming via elektra te gaan nu de gasprijzen stijgen en men er toch naar toe stuurt om van het gas af te gaan in de toekomst?

Het zou alleen de benedenverdieping betreffen, woonkamer, gang, toilet en keuken, de bovenverdieping en zolder worden voorzien van radiatoren.

Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen.

Alvast bedankt.

Groet,
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
De aanschaf van elektrische vloerverwarming is beduidend voordeliger dan de aanleg van een watergedragen systeem (dus aangesloten op uw cv-ketel) Maar de verbruikskosten per M2 zijn op dit moment nog hoger dan een systeem gebaseerd op water. Of het voor u interessant is, is afhankelijk van de oppervlakte die u wenst te verwarmen (en juist dat gegeven mis ik in uw vraag....)
De prijs van gas zou nog meer moeten stijgen (en de prijs voor elektriciteit zou stabiel moeten blijven, maar dat is niet te verwachten.......) om elektrische verwarming werkelijk interessant te maken. Die ontwikkeling van de energieprijzen blijft koffiedik kijken.
Het aantal zonnepanelen zegt erg weinig, wanneer je niet weet wat het oppervlak zou zijn wat u wenst te verwarmen en wat daarnaast aan elektriciteit wordt verbruikt.
U vragen zijn dus niet eenvoudig te beantwoorden, wanneer niet alle gegevens beschikbaar zijn.
 
Laatst bewerkt:

Douglas84

  • #3
Beste Degooyer,

Bedankt voor uw reactie,

Het zou gaan om +/- 147 m3.
dit zijn de woonkamer, gang, toilet en keukenruimte.

Met vriendelijke groet,
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
M3 is een inhoudsmaat, geen oppervlakte.
Bij een "normale" plafondhoogte van ca 260 cm, zou dat betekenen ca 56M2.
In dat geval blijft het (nog steeds) een dure zaak om dat elektrisch te verwarmen. Bij een goed geïsoleerde woning heb je, in het gunstigste geval, al snel zo'n 50-60Watt/M2 nodig om te verwarmen, dus dat zou betekenen bij de huidige elektriciteitsprijs ca € 1,00 per uur.
Leisteen vloer toch maar verwijderen en dan eens denken aan een droogbouw vloerverwarmingssysteem.
Wil je dat over de leisteen vloer monteren, dan is de opbouwhoogte van een dergelijk droogbouwsysteem, in het gunstigste geval bij bedekken met PVC, ca 27 mm. Maar dan heb je nog steeds weinig isolatie van je vloer (of je moet het van onderen af kunnen isoleren)
Frezen in Fermacell zou ik niet aan beginnen, zeker niet bij platen van 20 mm.
 
Laatst bewerkt:

Douglas84

  • #5
Bedankt,

Klopt inderdaad, het betreft +/- 56 m2. (verkeerd begrepen)
De vloer word vanuit de kruipruimte geïsoleerd, hier is voldoende ruimte onder het volledige huis.

Dan ga ik inderdaad toch maar eens kijken om de vloer er uit te halen en eens meer informatie inwinnen mbt de droogbouw, bedankt voor het advies.

Meer tips zijn uiteraard welkom.

Met vriendelijke groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu