Vloerverwarming bestaand gedeelte en een aangebouwde - hoogteverschil

Annpen

  • #1
Hoi allen, na heel wat zoekwerk op internet hen ik nog geen antwoord op mijn vraag. Ik wil graag vloerverwarming maar zit met een bestaand gedeelte en een aangebouwde. In de aanbouw hebben we genoeg hoogte om de "originele" vloerverwarming te leggen. Dus op netten en dan zandcement erover heen. Echter, het bestaande gedeelte is maar 2,36 hoog en daar zit een zandcementdekvloer in van 3cm.

Hier kunnen we dus niet infrezen en met netten wil ik niet werken want dan komen we hoger te liggen en aangezien het al zo laag is, willen we dit niet. Daarbij krijg je dan hoogteverschil naar de aanbouw en ook dat is niet wenselijk. Nu mijn vraag, kan ik in de aanbouw op netten werken met zandcementdekvloer en in het bestaande gedeelte met noppenplaten? Er zit dus hoogteverschil in de vloerverwarmingleiding. Kan dit last? Er komt geen verdeler in de aanbouw dus wil van de netten doorwerken in het noppensysteem. Ik hoor het graag.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik zou droogbouw vloerverwarming adviseren over het gehele oppervlak.
Noppenplaten zou ik afraden.
Kan je de dekvloer nog verwijderen? Dan heb je meer opbouwhoogte voor een ander systeem. Een droogbouwsysteem met 16 mm buizen (niet dunner gebruiken!) heb je al met een opbouwhoogte van 20 mm. Maar de totale bouwhoogte is uiteindelijk afhankelijk van hetgeen je over de vloerverwarming wilt gebruiken als vloerbedekking (en daarbij is de dikte bepalend)

Gebruik niet meerdere systemen in één ruimte, want het gedrag is bij verschillende systemen totaal verschillend.
Zeker wanneer je de verwarmingsbuizen dieper in de vloer van de aanbouw gaat (laten) aanbrengen: de opwarmtijd van een dergelijke vloerverwarming is aanzienlijk langer.
Een droogbouw vloerverwarmingssysteem reageert snel en verbruikt daardoor minder energie.
 

Annpen

  • #3
Maar bij een droogsysteem koelt je vloer toch ook sneller af dus moet je weer sneller stoken? Een idee was ook om overal noppenplaat systeem te doen en afmeren met egaline. Ik ben bang bij droogsysteem dat het een soort klankkast is net als bij houten vloer en we willen pvc verlijmen, volgens mij kan je alleen zwevend leggen maar dat weet ik niet zeker. De cementdekvloer gaan we verwijderen en daar een laag egaline overheen smeren. Waarom geen noppenplaatsysyteem? Erg lastig om te vinden op internet wat de voor en nadelen zijn van droogsysteem.v.s. nat systeem.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Bij een droogbouwsysteem warmt de vloer snel op, maar koelt ook weer sneller af dan wanneer de buizen in de dekvloer liggen. Dat is net zo, als bij radiatoren. Maar dat hoeft toch geen nadeel te zijn?
Er wordt nog teveel gedacht dat een vloer bij vloerverwarming altijd warm moet zijn: dat is echt niet zo. De thermostaat regelt op de ruimtetemperatuur, meestal niet op de vloertemperatuur.
Bij een houten vloer werkt het prima en zijn er echt wel geluiddempende mogelijkheden. Zwevend leggen en verlijmen: kan alle twee.
Een PVC bedekking (weet waar je aan begint!) lijkt allemaal erg leuk, maar door de dikte (of liever het erg dunne) van het materiaal maakt het de totale vloeropbouw wat duurder.
Bij bijvoorbeeld laminaat van meer dan ca 13 mm dikte, kan je dat zonder meer direct over een droogbouwsysteem leggen.
Een droogbouwsysteem heeft hoofdzakelijk voordelen ten opzichte van een natbouwsysteem en wordt ook in de nieuwbouw steeds meer toegepast (en dat doet men echt niet als het veel duurder zou worden.....)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Annpen schreef:
Maar bij een droogsysteem koelt je vloer toch ook sneller af dus moet je weer sneller stoken?
Het toverwoord is warmteverlies van je woning. Dat is het enige wat invloed heeft.
Dik of dun heeft alleen maar merkbare invloed op het comfort. Of je de energie voor krijgt of achteraf nog hebt maakt volgens mij financieel niets uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu