Vloerverwarming als hoofdverwarming? Tips?

Ulyssa

  • #1
Hallo
Ik heb sinds 2 jaar een huis met beneden alleen vloerverwarming, boven in de badkamer een radiator die altijd openstaat en in de 3 slaapkamers boven radiatoren met thermostaatkranen.
1. Hoe hoog zou de witte knop in de kast moeten, boven dat lange blauwe ding en wat regelt die? De temp. van de vloer? Hij staat nu op 3.
2. De radiatorthermostaatkranen boven, kun je die ook nog te laag zetten voor een goede werking van het geheel?

Waarom vraag ik dat allemaal:
Ik vind dat het 's morgens verrekte lang (wel 2 uur) duurt voor de temperatuur in de huiskamer van 16 (de nachttemp. van de huiskamerthermostaat) naar 17 oC opgelopen is. Daarna gaat het wat sneller, maar dan ben ik al de deur uit.
Ik mis echt een paar radiatoren in de huiskamer... :(
Ik heb geprobeerd die witte knop hoger te zetten, (op 5) maar op jullie forum zag ik een vraag waarop een antwoord kwam dat de pomp dan uitgaat (deed ie ook...) om te voorkomen dat de vloer barst. (Nog bedankt voor die tip, want ik dacht al dat de pomp kapot was, maar na afkoelen doet ie het nu weer)

Hebben jullie tips voor een wat comfortabeler gebruik van de CV?
 

Ulyssa

  • #2
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De witte knop regelt de temperatuur van het water dat door de vloer stroomt.

Vloerverwarming is een trage verwarming, opwarmen duurt lang echter afkoelen ook.
Snel op temperatuur komen gaat niet best met vloerverwarming.

Je oplossing is om met niet te grote temperatuur verschillen te verwarmen.
dus niet teveel afkoelen, dan hoef je ook niet veel bij te verwarmen.
 

Ulyssa

  • #4
Dus 16 oC is te laag.
Vandaag kwam ie door wat voor reden dan ook helemaal niet hoger dan 17 oC (vandaar die zwiep aan die witte knop...).
Kun je er in dit systeem alsnog een radiator in de huiskamer bij laten zetten? Of ontregelt dat de boel of is anderszins af te raden
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een mogelijke oplossing is het bijplaatsen van een radiator met thermostaatknop.

De thermostaatknop stel je 1 a 2 graden lager in dan je wens temperatuur.

Hierdoor zal je radiator de ruimte opwarmen en moet het laatste stukje gedaan worden door de vloer.

Zet je de radiator te hoog dan komt je vloer niet op temperatuur en zal dan koud aanvoelen.
 

Ulyssa

  • #6
Die extra radiator heeft dan waarschijnlijk niet veel zin, ik heb de kamerthermostaat nooit hoger dan 18 oC staan en 's nachts op 16oC

Update:Vannacht is voor de 2e keer dit stookseizoen de ketel in storing gegaan(A1).
Die klacht had ik het begin van het vorig stookseizoen wel 6x, en daarom is bij de onderhoudsbeurt in sept. een onderdeel vervangen. Dit stookzeizoen is het pas de 2e keer. Ik moest vanmorgen echter wel 4x resetten voor hij aan bleef.
Inmiddels was de temp in de huiskamer gedaald tot 14oC
Toen de CV-ketel het weer deed, deed weer de vloerverwarming het niet, net als toen ik mijn beginvraag stelde...de leidingen die de vloer in gaan (de 5 achterste) en terugkomen (de 5 voorste) bleven urenlang koud. De kamer dus ook.
Aanvoer van de ketel was warm genoeg.
Boven werden ook alle radiatoren warm
Ik hoorde ook de pomp (Grundfos UPS 25-40) zoemen (als ik de stekker er even uit trok hoorde ik dat niet).
Ik had me al verzoend met een koude zondag en het plan morgen een installateur bellen toen pas vanmiddag eerst de achterste leidingen warm werden, en na een hele tijd de voorste ook een beetje. De kamer zit nu op 16 oC.
Is het mogelijk dat de pomp af en toe stilstaat of heeft het zin die op stand III te zetten ipv op II?
De watertemp. bij de verdeler is nu 38oC, die was vanmorgen 23oC
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat u de pomp hoort zoemen wil niet zeggen dat hij ook draait, het zoemen komt ook voor bij een geblokkeerde pomp.
Draai de dop voor op de pomp er af, pas op, er kan een beetje water uitkomen, u ziet dan en sleuf in de as van de pomp, met een schroevendraaier kunt u de as verdraaien tot hij weer soepel loopt.

Zie pijl.
 

Ulyssa

  • #8
Ik vind wel dat hij minder geluid maakt dan ik gewend ben.
Als ik aan die knop draai hoor je dat als ie het weer doet of voel je dat ?

Dank je voor jullie antwoord
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Draai de dop voor op de pomp er af, pas op, er kan een beetje water uitkomen, u ziet dan en sleuf in de as van de pomp, met een schroevendraaier kunt u de as verdraaien tot hij weer soepel loopt.
 

Chathanky

  • #10
Met de witte knop op de vloerverdeler regel je de temperatuur van de vloer, goed gezegt regel je hiermee het afgegeven vermogen wat de vloer aan je woonkamer afgeeft.
Zeg dat dit in jou geval in stand 3 3kw is. (puur fictief)
Als je deze verhoogt naar 4 neemt het vermogen toe naar zeg 3,5 kw.
Met 3,5 kw zal je ruimte sneller opwarmen dan met 3 kw.

Je kunt hiermee je aanwarmsnelheid verhogen. Echter dit kun je niet ongestraft blijven opvoeren. Want de vloer is traag met opwarmen en dus ook traag met afkoelen. Zet je hem te hoog dan zal de temperatuur doorschieten boven de gewenste instelling. De ketel blijft hierdoor ook voor langere tijd uit en de radiatoren worden in die tijd niet meer warm waardoor bv. slaapkamers douches verstoken blijven van warmte. Radiatoren koelen sneller af en zo ook de ruimtes die je met radiatoren verwarmd.

Hetgeen je verteld dat het de eerste 2 uur duurt voor 1 graad temperatuursstijging en daarna dat het sneller gaat is ook logisch. De vloer zal eerst alle warmte opnemen. Eenmaal boven de temperatuur van de woning gekomen geeft hij pas zijn warmte af en zal het aanwarmen sneller gaan.
Zeg dat je vloer gemiddeld 13 graden is, de ketel verwarmd de vloer naar 16 graden dit duurt bijvoorbeeld 1 uur, in die tijd verwarmd de vloer de ruimte niet. Daarna wordt de vloertemperatuur hoger dan de ruimtetemperatuur en zal dan warmte gaan afgeven. dit gaat dan een stuk sneller dan het eerste uur. na 2 uur is de vloer (niet geheel waar maar om een beeld te geven) 19 graden na 3 uur 22 graden en zo gaat hij steeds meer warmte aan de ruimte afgeven.
Aan de andere kant als de ruimtetemperatuur stijgt zal de vloer minder warmte afgeven omdat het verschil tussen vloer en ruimte kleiner wordt.

Uiteindelijk is er een ballans die de warmteverliezen gelijk is aan het afgegeven vermogen van je vloer. Als de verliezen groot zijn is het verschil van vloer en ruimte groot is het warmteverlies klein dan is het verschil van vloertemperatuur en de ruimte klein.

De laatste 2 alinea`s is een samenspel en beschreven zoals het ongeveer werkt.

Je kunt de vloerthermostaat wat hoger proberen te zetten zodat het aanwarmen sneller gaat maar doe het niet te ruig want dan schiet de temperatuur door. De nachtverlaging wat hoger zetten op bv 18 graden is ook een optie. De vloer zal door dat er in de koude nachten nog wat warmtevraag is niet geheel afkoelen.

Lang verhaal Ulyssa maar mischien dat dit de werking wat inzichtelijker maakt.
 

Ulyssa

  • #11
Ik heb vandaag heel wat vragen over vloerverwarming op andere forums gelezen(klusidee.nl lag er helaas uit...) en net als jouw antwoord (bedankt!): Wat leer je daar veel. Een deel van wat je schrijft komt me nu ook bekend voor.
En wat is een CV-installeren een heel speciaal vak.
Nooit geweten dat je van tevoren zoveel moet berekenen bijvoorbeeld :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu