Vloerbalken vervangen; welk alternatief is het beste.

BrwSander

 • #1
Goedeavond!

In het (koop) huis van mijn ex begint de vloer het enigzins te begeven. Sowieso is de deklaag rot, maar ook de vloerbalken zijn niet meer als nieuw en zitten wat zwammen op. Het beste lijkt mij dus om de gehele vloer te vervangen. Het gaat om omgeveer 45m2 in een jaren 60 doorzonwoning, dus met een hal en keuken door een draagmuur gescheiden van de woonkamer.

Er zijn verschillende mogelijkheden heb ik op internet gezien, ook met verschillende prijzen. Haar budget is niet heel hoog, dus zoeken we de goedkoopste oplossing. Ze hoeft geen vloerverwarming en ik wil zoveel mogelijk zelf doen.

Er blijven volgens mij 2 opties over, te weten schuimbeton met anhydriet vloer (via faber) waar ik zelf het zeil wil leggen en de paaltjes wil slaan,

Of een constructie met tempex blokken en daarbovenop een zwevende zandcement vloer. Vooral deze laatste heb ik weinig van kunnen vinden op het internet. Ik heb ook geen idee of dit goedkoper is dan het schuimbeton (en hoeveel ongeveer).

Kan iemand mij vertellen welke stappen ik hierbij moet nemen, en waar ik rekening mee moet houden? Het aanleggen van de vloer (en evt de wapening) ga ik laten doen, maar het plaatsen van de eps (of xps, ik weet niet wat er beter is) dat hoop ik zelf te kunnen doen.

Wat adviseren de deskundigen hier? Wat lijkt jullie de beste oplossing? Ik ben niet onhandig, maar ook geen vakman wat dit betreft.

Elke reactie helpt mij een stap in de goede richting dus schroom niet uw mening te ventileren.

Groet,

Sander
 

BrwSander

 • #2
En dit topic had in het subforum "vloeren" moeten staan, waarvoor mijn excuses.
Verplaatst - mod
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Is het huis op palen of op staal gefundeerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Zijn de ventilatie-openingen naar de kruipruimte dichtgezet?
 

BrwSander

 • #5
Of het huis op houten palen of staal staat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar gezien de bouwperiode denk ik hout (correct me if I'm wrong).

Wat betreft de ventilatie, in de draagmuren zitten openingen en er is ook een opening riching die kelder (onder de trap). Enige jaren geleden hebben we in de spouwmuren (voor en achter, boven en onder) via carebrick.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Als de woning op palen staat, bestaat de kans dat de vloer die jij erin wilt maken, onder de woning uitzakt. Eea is afhankelijk van de grondslag.
Alternatief een ps renovatie vloer.
Gezien de vragen: schakel een deskundige in.
 

BrwSander

 • #7
Een deskundige wil ik zeker in de arm nemen en heb ik ook geprobeerd, maar schijnbaar gaat het best goed in de bouwwereld en heeft bijna niemand tijd. Bijna allemaal zeggen ze 'dat kan je ook zelf, daar heb je mij niet voor nodig', vandaar dat ik ook deze manier probeer :).

De enige die wel tijd had was de 'gratis kruipruimte inspectie en daarna bieden we een renovatievloer van 17k aan' man.. en dat gaat wat buiten het budget :).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Een constructeur is degene die je erbij kan halen. Die kijkt naar de huidige fundering en welk gewicht er nog bij kan.

Bij een paalfundering doe je een vrijdragende vloer. Die zijn er in allerlei vormen, ook lichtgewicht.
 

BrwSander

 • #9
Ik heb een constructeur gebeld en deze gaf mij het advies om de kruipruimte vol met zand te kruien en hierboven een zwevende zandcementvloer te laten plaatsen. Hij gaf aan dat het hiervoor niet nodig was een sterkte berekening / constructietekening te maken.
Ik heb vervolgens een aannemer gebeld en deze zei 'ipv zand kan je ook tempex platen nemen, dat is een stuk makkelijker te tillen'.

Voor zover ik kan zien is deze laatste optie een stuk goedkoper dan het schuimbeton, maar vereist het wel meer handelingen. Vooral de hoogte(s) is voor mij erg lastig. Bij ophogen met zand en daarna een 6(????) Cm zandcement vloer is het niet zo lastig rekenen, maar kan de zandcementvloer direct op de tempex blokken?

In elk geval tot zover allemaal bedankt voor het meedenken!
 

BrwSander

 • #10
Ik heb inmiddels wat in de tekeningen zitten speuren, misschien kan iemand hier wat mee..?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
Je hebt dus een fundering op staal.
Planken en balklaag eruit, indien nog niet gedaan de riolering vernieuwen.
Kruipruimte kan je vullen met zand, tempex of schuimbeton.
Op de eerste twee daarna 10 cm beton en dan de afwerkvloer, zandcement of anhydriet.
Bij 1 & 3 voldoende isolatie toepassen.
En leg er meteen voldoende groepen vloerverwarming in, nu heb je de kans
 

BrwSander

 • #12
Dank voor je antwoord!

Wat heeft, bij de meer ervaren mensen hier op het forum, de voorkeur? Het vervangen van riolering en gasleiding wilde ik sowieso (laten) doen. Hoe ik het nu zie: (en ik word graag gecorrigeerd indien nodig, voor mij is het ook een leerproces en wellicht voor anderen met dit probleem is het ook handig)

1. Tempex platen: Goedkoop, makkelijk hanteerbaar en kan redelijk veel zelf doen. Alleen het beton en de zandcement dekvloer (evt met vloerverwarming) wil ik dan uitbesteden, liefste door 1 partij. Enige wat ik me afvraag is hoe ik dit moet doen met de riolering, kan ik de eps platen hier gewoon omheen/naast/op/onder plaatsen? En hoe zit het met vocht in de kruipruimte, is er geen risico dat het tempex gaat drijven?


2. Schuimbeton: Complete oplossing, weinig omkijken naar.

3 Zand: Erg goedkoop, maar erg arbeidsintensief en er moet ook nog isolatie worden aangebracht. En zal het zand niet moeten inklinken...?

Hoewel het budget niet hoog is, wil ik wel een goede oplossing en geen Mickey Mouse oplossing. Nogmaals, uw meningen worden zeer gewaardeerd!

Sander
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Mijn voorkeur zou hebben om de kruipruimte in stand te laten. Je kan er een PS-combivloer in maken. Evt. een renovatievloer met lichtgewicht liggers. Kan ook volledig droogbouw.

De goedkoopste oplossing, die ook uitstekend is, is gewoon weer houten balken terug. Het heeft decennia zonder problemen gezeten, dus zo lang moet het weer mee kunnen gaan. Koppen in de grondverf, isolatie onder de balken en kruipruimte ventilatie nakijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu