Vervangen vloerbalken

Pascalovergaag

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben bezig met het vervangen van m'n vloerbalken in m'n woning uit 1905 welke gefundeerd is op staal. Nu heb ik een aantal vragen:

- Hoe kan ik het beste de balken beschermen tegen vocht?
==> ik dacht zelf de kopse kanten van de balk in de menie zetten en rondom voorzien van dpc folie (er aan nieten), zodat dit niet in aannraking komt met vocht en cement.
Is het verstandig om de rest van de balk ook in de menie te zetten (of grondverf o.i.d.)? (of wellicht ook hier folie aan de onderzijde op aanbrengen).

- Ik wilde op de grond iets van iso chips o.i.d. aanbrengen tegen vocht en stank uit de grond echter ik heb maar zo'n 25 cm ruimte onder de balken en als ik die chips aanbreng blijft er geen ventilatie ruimte meer over. Iemand andere suggesties?

- Een van de tussenmuren rust ook op een houtenbalk welke verrot was aan de kopse kanten dus heb deze balk ook vervangen. Is het mogelijk om op deze balk tot op een hoogte van een halve meter te metselen middels baksteen (dit omdat ik dit wil stucen met speciale vochtregulerend stucwerk die alleen aangebracht kan/mag worden op baksteen en zeker niet op gips).

Alvast bedankt voor de suggesties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Folie ertegen nieten heeft geen zin. De balkkoppen in de grondverf zetten is voldoende. Ik neem aan dat er voldoende ventilatie is in de kruipruimte?

Een bakstenen muur op een houten balk? Klinkt niet logisch. Beter is het op een fundering.
 

Tiho

  • #3
Met gewone schelpen zeggen ze dat ventilatie niet nodig is. Deels volgens mij omdat er gerust wel wat luchtstroming in de bovenlaag kan zijn.
 

Pascalovergaag

  • #4
Alvast bedankt voor de reactie,

- Ik zal de koppen in de menie zetten en de rest van de balk in de extra vochtregulerende grondverf.

- Er is wel ventilatie aanwezig maar dat is minimaal, mede omdat ik aan de voorzijde van de gevel slechts 1 ventilatie rooster heb en achter 2 waarvan er een dusdanig is dat er bijna geen lucht door stroomt.
Een ander probleem is dat de eerste vloerbalk precies op de zelfde hoogte zit als de ventilatieroosters. Iemand een idee hoe dit het beste op te lossen? (wellicht een opening in de balk maken voor betere circulatie?).

- De muur die op de houten balk moet rusten is idd een beetje vreemde ondergrond maar is de enige optie want er is geen ruimte voor fundering ivm afvoer e.d. Iemand nog een idee hoe hier op te metselen of een andere steensoort te gebruiken welke niet gips of kalkhoudend is?

- Ik dacht zelf om vijverfolie (of een andere folie iemand een idee welke andere folie) op de grond te leggen (tegen stank en vocht) in de kruimruimte en deze te bevestigen tegen de zijmuren. Vervolgens de onderzijde van de vloer voorzien van damp-open glaswol en daarboven underlayment en daarboven tapijt. Is dit voldoende zo of moet ik nog ergens een laag toevoegen of weghalen en heeft het gerbuik van vijverfolie zin tegen muffe lucht en vocht?

-De schelpen vind ik ook wel een goed idee ben alleen bang dat er te weinig ruimte voor is.

Wederom een hoop vragen maar ik hoop dat iemand een antwoord heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu