Vloerbalken op latei ?

Volksdennis

 • #1
Hallo,

Wij zijn bezig met een grote verbouwing (heel het huis is gestript) van een woning uit 1910.

Ik heb steens muren met hierin verwerkt de verdiepingsbalken (vloer).
In de voorgevel heb ik 3 raam kozijnen staan, helaas hebben ze in die tijd de balken die bij het kozijn uit kwamen zo op het kozijn gelegd met als gevolg dat de kozijnen doorgezakt zijn (worden toch vernieuwd) en de muur boven het kozijn bij alle 3 gescheurd is (de hanenkam).

Uiteraard wil ik dit beter op gaan vangen. Ik heb de balken nu ingezaagd en iets verdiept zodat er een latei onder kan waarop de balken dan komen te rusten. Hierop metsel ik dan de rest van gevel weer opnieuw (ongeveer 40 cm tot muurplaat). De overspanning van de latei is 1,40 mtr.
Later komt er ook nog een HSB spouw in, hierop wil ik de balken ook laten rusten.

Mijn vragen:

- Mag een latei hiervoor gebruikt worden?
- Welk type latei moet ik nemen (beton of samengesteld)
- Ik las dat een latei op vilt moet rusten en er geen cement onder en aan de kopse zijden gebruikt dient te worden, klopt dit ?


Hartelijk dank voor uw hulp.

Dennis
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pepjo

  • #2
  Je moet even zien uit te vogelen wat de belasting wordt en welke latei daarbij hoort.

  Ik denk dat een bouwkundige /constructeur/aannemer dat wel kan vertellen.
   

  Volksdennis

  • #3
  Beste Pepjo,

  Heel de verbouwing is al uitgetekend door een bouwkundige. Deze heeft echter de balk welke rust op het kozijn geheel afgezaagd en volledig laten rusten op de te plaatsen HSB wand. Dit is dus opzich al berekend en sterk genoeg. Ik wil alleen voor extra gaan op deze mannier (en het is wat netter boven de kozijnen ook lijkt me. Of zou je eerder kiezen voor alleen een latei waar geen balk op uitkomt puur om de borstwering op te vangen?

  Bedankt,

  Dennis
   

  Pepjo

  • #4
  Ik denk dat de bouwkundige die balk niet voor niets meer in de steens muur wil : buiten het gevaar voor scheurvorming is het voor de balk zelf ook beter als deze niet met z'n kop in de vochtigere buitenmuur ligt.

  Ik zou dus het advies opvolgen en de oorspronkelijke steens muur het buitenspouwblad laten worden zonder dragende functie.

  In dat geval kun je de kant en klare lateien nemen die bij de bouwmaterialenhandel liggen, holle rode baksteen met daarin voorgespannen beton.

  Ik heb ze overigens nooit op vilt gelegd, maar gewoon ingemetseld.
   

  Volksdennis

  • #5
  Oke hartelijk dank.

  Het is wel zo dat ie de balken welke niet boven een kozijn zitten maar gewoon in de muur wel laat zitten. Tussen deze balken heeft ie een slaper getekend waar de balken welke op het kozijn liggen in worden gehangen met bat ankers.

  Later komt onder deze slaper de HSB wand.

  Ik zal in iedergeval boven alle kozijnen een latei plaatsen en de borstwering opnieuw optrekken. De koppen zijn na 100 jaar strouwens nog steeds oke.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu