Vloerbalken kop van balk is rot

Luukhamers

  • #1
Hallo,

Ik ben m'n net gekochte jaren 30 woning aan het renoveren. Van de vloerbalken in de kruipruimte zijn er een aantal rot, maar alleen de laatste 20 cm die op de fundering van de buitenmuur rust. De kop van de balk dus. De andere kant van de balk rust op een binnenmuur en is onaangetast.

Heeft iemand advies hoe ik dit het beste deze balken kan repareren/vervangen? Is het mogenlijk om bv op de balken een nieuw stuk te maken. Dus bv 1 meter verwijderen, inclusief rotte gedeelte, en vervolgens een nieuw stuk balk kops op de oude monteren. Heeft iemand hier ervaring mee en welke verbindingsmaterialen moet ik dan gebruiken.
Moet de vloerbalken ter hoogte van de las nog ondersteunt worden met een onderslagbalk die op poeren staat?


Alle advies is welkom.


groet,

Luuk
 

Luukhamers

  • #3
Dat verduidelijkt al een heleboel.

Ik zie op de foto's dat de balken haaks zijn afgezaagd. Is het niet beter om deze onder 45 graden af te zagen of in een soort hoekig s profiel. Zijn triplex platen als spalken voldoende of beter deze van metaal te maken?

groet,

Luuk
 

Fiesiekus

  • #4
Ik zie bij dakspanten en -gordingen idd dat de balken schuin aan elkaar gelast worden; misschien wel beter. Ik zou gaan voor multiplex, dat over de hele balkhoogte aanbrengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een onderslagbalk kan heel goed maar is niet persé nodig, in plaats daarvan kunt u iedere balk ondersteunen met een poer.
Ik ben niet zo wild van alleen maar koppelen met multiplex i.v.m. de stijfheid van de vloer, met poeren of een onderslagbalk is de constructie stijver.
 

Constructeur

  • #6
Ik zou altijd een onderslagbalk op poeren of alleen poeren aanbrengen tpv de las in de balken.
Het onderling verbinden van de balken dmv multiplex blijft een kwetsbare verbinding. Het aan te brengen multiplex moet qua sterkte overeen komen met de sterkte van de balklaag. En de schroeven en lijm moeten de schuif- en trekspanningen op kunnen nemen en overbrengen. Het is en blijft een vloer waarover veel gelopen wordt, dus proef ondervindelijk expirimenteren met de vloer lijkt mij niet verstandig.

Breng naast de nieuwe balken ook extra ventilatie kokers aan. Goede ventilatie voorkomt het probleem van rotte balkkoppen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu