Vloerbalken doorzagen, hoe de ophanging?

Wilklus

 • #1
Een paar maanden geleden hebben wij een huis gekocht dat gebouwd is in 1917. Nou hebben we de luxe dat we in ons huidige huis kunnen blijven zolang we willen en dat geeft ons dus de tijd om ons koophuis grondig te verbouwen.

Ik was al van plan om iets te doen aan burengeluid maar sinds vorige week ben ik helemaal vastbesloten het grondig aan te pakken. Ik kon de buurman en vrouw letterlijk verstaan toen ze stonden te praten in hun slaapkamer.

Korte samenvatting van het huis.

Twee onder één kap. Totale pand is 12 breed en 9 (excl. keuken) diep. Onze helft is dus 6 breed. De buitenmuren zijn steens (ongeveer 22 cm), geen spouw, en buitenmuren gepleisterd. De woningscheidende muur op de begane grond is steens. De woningscheidende op de eerste verdieping is halfsteens (dus 11 cm baksteen). Alle balken, begane, verdieping en dak lopen evenwijdig aan voorgevel en lopen ononderbroken door het hele pand (12 meter, heb er 3 op de tekening gezet als voorbeeld). Houten vloeren. Plat dak, bitumen bedekking, geen isolatie.

Ik heb voor mezelf maar een stappenplan gemaakt. Eén van de eerste stappen is het ontkoppelen van de vloer en verdiepingsbalken. Op de begane grond was ik van plan 50 cm van de scheidingsmuur haaks op de vloerbalken een paar kleine poeren te storten een daarop een balk te leggen die dan de vloerbalken gaat dragen. Vervolgens de huidige balken doorzagen bij de scheidingsmuur.

Vraag 1: Wat is de handigste manier? Zelf dacht ik aan de nieuwe houten balk (groene lijn) vastmaken aan oude, (zodat ie als het ware boven de grond zweeft), 3 of 4 kleine gaten graven met een kleine bekisting vanaf grondniveau tot onderkant balk en dan storten. Laten drogen. Balken doorzagen.
Slecht idee of een makkelijker manier?

Vraag 2: De verdiepingsvloerbalken, die moeten of één of andere manier toch aan de muur vastgezet worden. Kan dit met balkdragers en chemische ankers in een steensmuur?
Op die manier kan ik de balken in ieder geval doorzagen bij de scheidingsmuur. Maar ze maken dan wel contact met de muur via de dragers.

Vraag 3: Kan (en heeft het zin) hier een glij of vaste oplegging (bijvoorbeeld een product van “de innovator in vilt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Dit is werk voor een bouwkundige, hij moet eerst alles bekijken.
  U kunt b.v. niet zomaar een verdiepingsvloer ontkoppelen, dat hangt van de constructie af, aan de balken van de verdiepingsvloer zullen misschien ook trekankers zitten, die mogen niet verwijderd worden.
  Dit een klus site voor huis, tuin en keuken klussen, die klus van u valt daar niet onder.
  Ook is e.e.a. niet op afstand te beoordelen.
   

  Wilklus

  • #3
  Bedankt voor de reactie, ik heb naar aanleiding hiervan besloten een bouwkundige te gaan raadplegen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu