Vloer werkplaats, isoleren?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een oud stenen schuurtje 5x6 m. Nieuw dak erop, 14 cm isolatie, en muren ook redelijk geïsoleerd.
Er ligt een 60 jaar oude vloer in kasseien. Stabiel, maar met de jaren hier en daar wat verzakt en oneffen.
Het lijkt zonde die uit te breken, want een nieuwe zandlaag of zo zal niet stabieler zijn als ondergrond.
Ik dacht die wat uit te vlakken met mortel, beton of chape, en dan enkele cm van die blauwe of gele polystyreenplaat. Die is duur maar vrij drukvast. Vervolgens plastiekfolie, en daarop 5cm chape met krimpnetten. En dan tegels.

Is chape op die isolatie en kassei ondergrond voldoende stevig? Of liever beton, en egaliseercement als laatste laag?

Er hoeft geen auto op te rijden, het wordt een werkplaats met wat rekken voor gereedschap en onderdelen, geen echt zware zaken.

Er komt een hout/kolenkachel in, maar omdat het voor hobby is, zal er niet continue verwarming zijn.

Heeft vloerisolatie dan wel zin? Stel dat bij vriesweer
de plaats een week niet verwarmd wordt.
Ik neem aan dat zonder vloerisolatie, de warmte van de ondergrond, zo'n 12°C, zal opstijgen en tegengehouden worden door de dak en muurisolatie, zodat de ruimte zo'n 10°c zal hebben.
Bij vloerisolatie, zal de hele zaak langzaam afkoelen naar de buitentemperatuur. Dus kost het me veel meer energie om de zaak op te warmen als ik er in wil werken. En kan de waterleiding brevriezen. Of zie ik dat verkeerd?
 
Bij een buitentemperatuur bereken ik een binnentemp. van -1,5grd. Dat is als de vloer niet geïsoleerd wordt. Met isolatie zal de binnentemp nog lager worden.
De vloer isoleren geeft een zeer grote kans op condensatie in de vloer. De isolatie zal dan gaan schimmelen en verrotten. mvgr bernhard
 
Simulier ik een vloer van boven naar onder, betonteges 50, beton 50, XPS isolatie 30 mm dik, een laag PE en een laag cement 10 mm op aarde.
Ik zie ik geen vocht verschijnen.
Boven de vloer is het -1 en de temperatuur van de grond is +10. Om het extraam te maken een relatieve luchtvochtigheid van 75%.
Stijgt de temperatuur boven de vloer tot 22 graden en het vocht blijft 75% krijg je in de cement van 10 dik wat vocht. In die zone is dat geen probleem. Isoleer je bijvoorbeeld 60 mm wordt de situatie gunstig.
 
Dank je wel voor het meedenken.
Ik overweeg geen betondallen, maar gewone vloertegels te plaatsen. Als je dan eens wat vettigs morst,of verf, dan maakt het makkelijk schoon. De ruimte is niet bedoeld voor heel zwaar werk.
Het oppervlak is dan ook vrijwel waterdicht, dus vochttransport vanuit de omgevingslucht en dus inwendige condens zal geen probleem vormen.
Het is ook geen vochtige ruimte, washok of zo.
Ik vraag me vooral af of vloerisolatie nut heeft in een niet continue verwarmde ruimte.Dak en muurisolatie is nuttig, omdat de ruimte sneller warm is, en je ook minder moet stoken om de temperatuur te handhaven. Helemaal zonder isolatie is zo'n ruimte niet warm te krijgen.
Al zal de terugverdientijd natuurlijk verlengd moeten worden met de tijdsfactor niet-stoken/stoken.

Maar voor vloerisolatie wordt dat nog een stuk ongunstiger omdat die gekleurde polystyreenplaat erg duur is.
Stel dat ik in de koude periode 1 dag op 3 stook gedurende 4u, dan moet de terugverdienperiode die voor een woonhuis aangehouden wordt met 24/4 x3 = 18 of toch minstens met tien vermenigvuldigd worden als je rekent dat het in een huis 's nachts ook wat minder warm is.. Tegen dan lig ik allang onder de groene zoden.

Gezien de periode stoken/niet-stoken veel ongunstiger ligt dan in een woonhuis, ben ik overtuigd dat bij isoleren van de vloer, de gemiddelde basistemperatuur van de ruimte in de winter veel lager zal liggen dan zonder vloerisolatie. De isolatie heeft dan het omgekeerde effect van wat beoogd wordt.
In elk geval onder het dauwpunt, en ik wil net niet dat mijn gereedschap vochtig wordt van condens en roest.
Verder is het in een werkplaats ook niet zo belangrijk dat de vloertemperatuur op zich hoog ligt. Anders dan thuis, zit je niet met slofjes of sokken aan stil naar tv te kijken.
Ik wordt gesterkt in mijn overtuiging omdat mijn werplaatsje momenteel nog in de kelder is. Daar is geen verwarming, en ook in de winter is het er nooit ondraaglijk koud en hoef ik zelden een elektrische bijverwarming te gebruiken.
 
Let op. Een vloertegel die geen vocht opneemt, dus gemakkelijk schoonmaakt, daar zal eerder condens op ontstaan als een tegel die meer of minder poreus is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan