Vloer verwarming verdeler

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo

De situatie is als volgt.
De woonkamer stookt regelmatig op een houtkachel. De rest van het huis wordt verwarmd dmv radiatoren. De nieuwe badkamer krijgt vloerverwarming en de thermostaat hangt nu in de woonkamer.
De vloerverwarming is 1 groep (1 slang) vanwege de kleine oppervlakte (8m2)
Wat is het beste? Moet ik overstappen op een WA regeling of de thermostaat verplaatsen? Ben ik een aparte vloerverwarmingverdeler nodig? of kan ik het af met een thermostaat retour klep?
Hoe zou de professional dit aanpakken?

Vr gr van een Klusser
 
Aftappen van de hoofdleiding met een RTL klep in de retour zou ik niet doen. Gebruikelijk is om dat te doen bij een maximale lengte van de vloerverwarmingsslang van zo'n 35 meter maar in een oppervlak van 8 m2 verdwijnt al gauw zo'n 80 meter. Het nadeel van zo'n retourthermostaat is dat er heel warm water de vloer inloopt en dat dat pas aan het einde van het circuit gedetecteerd wordt. De vloer warmt wel snel op, maar er is ook kans dat door thermische schokken de vloer beschadigt.

Een optie die je wel eens hoort is om aan de afgaande kant van de radiator in de badkamer een RTL ventiel te plaatsen en het gedeeltelijk afgekoelde retourwater van de radiator nog eens door de vloer te sturen. Er zijn mensen waarbij dit prima schijnt te werken, ik heb er zelf echter geen ervaring mee. Voordeel van deze oplossing is dat het water in de radiator al deels afkoelt dus niet te warm in de vloer verdwijnt. Nadeel is dat de verhouding tussen warm water in de vloer en radiator moeilijk te regelen is.

De optimale oplossing is natuurlijk een aparte vloerverwarming verdeler met pomp en thermostaat maar dan ben je al snel een aantal honderden euro's verder en dat is wel jammer voor maar 8m2. Want die verdelers worden nauwelijks duurder naarmate je meer vierkante meters wilt verwarmen.
 
Bedankt voor je antwoord.

De enige radiator die in de badkamer komt te hangen is een design radiator waar je eventueel een handdoek aan kunt hangen. Ik vraag mij af of het retour water daarvan wel voldoende is afgekoeld als de ruimte waar die in hangt nog niet op temperatuur is.
 
De door u bedoelde klep (RTL ventiel) kan maar een klein aantal meters buis hebben. Max 30 meter geloof ik. Daarboven ben je al snel een extra pomp nodig.

Kijk ook even in de installatievoorschriften van de ketel of er hydrolische aanpassingen vereist zijn (keerklep plaatsen oid).

Succes.
 
Ok dan is een klep dus geen optie. Maar wat bedoel je met een keerklep en hydraulische eigenschappen van de ketel/
Of bedoel je een by-pass

vrgr
 
Die 30 meter beperking geldt alleen als de vloerverwarmingsslang vóór het RTL ventiel zit omdat anders de temperatuurverschillen in de vloer te hoog kunnen worden. Wanneer je het RTL ventiel op de afvoer van de radiator zet en de slang achter het RTL ventiel plaatst heb je dat probleem niet omdat alleen deels afgekoeld water de vloer in verdwijnt. Blijft echter het probleem van het goed afregelen van de radiator t.o.v. de vloer.
 
Ok dat is mij duidelijk maar op welke temp. stel ik dan ongeveer de retourklep af?
Ik denk dat het toch verstandig is om een 1 groepsverdeler te plaatsen en die op te halen in Ruinen. Echter zo een pompje op een verdeler draait die continu? zoja wat verbruikt die dan?
 
Het water dat een vloerverwarming instroomt is in het algemeen niet warmer dan een graad of veertig.

Een pomp op een verdeler draait continu, tenzij je er een schakelaar tussen zet. Een één-groeps verdeler op z'n laagste stand zal op zo'n 40 Watt komen aan energieverbruik. Dat is 1 kWh per dag dus niet verwaarloosbaar voor zo'n klein oppervlak als een badkamer.

Een andere oplossing is om elektrische vloerverwarming aan te leggen vlak onder de tegels en die met een tijdklok te schakelen. Met een beetje goed afstellen kom je dan waarschijnlijk ook niet ver boven 1 kWh elektrisch vermogen per dag met als voordeel dat de CV ketel niet hoeft te branden. Dicht onder de tegels liggende vloerverwarming warmt lekker snel op, maar let wel op dat de tegels en de tegellijm daar tegen bestand zijn.
 
Das jammer heb de slang (diffusie werend) al gekocht. tja wordt dus qua kosten toch een retour klep.
Zal in totaal gaan om 7 m2. Gaat toch wel wat meer in als 30 m2 denk ik.
 
Bij sommige ketels zijn aanpassingen nodig als er een tweede pomp in het systeem aanwezig is.

Voor deze situatie heb je RTL ventielen welke in de retour van de radiator word geplaatst. Het water koelt dan eerst over de radiator af en gaat dan pas de vloer in. De temperatuur is daarbij instelbaar.

Je hebt ook RTL ventielen welke dubbel in te stellen zijn. Watertemperatuur en ruimtetemperatuur. Deze wordt in principe aangesloten als een radiator.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan