Vloer Isolatie.

ThomasB89

  • #1
Hallo,

Ik zou graag mijn vloer willen isoleren, deze is vooral in de keuken 's winters erg koud.
Ik ben alleen niet erg thuis in welke mogelijkheden ik heb, graag ontvang ik tips.

Ik woon in een jaren 30 woning met houten vloeren, de vloer moet geïsoleerd worden van onderen.
Er is een kruipruimte aanwezig, deze is erg krap; zo'n 70cm hoog, tijgerend kan ik rond komen.
De opening van de kruipruimte is ongeveer 55cm breed en 35cm hoog.

Ik heb zelf wat rond gekeken op internet maar daar staan zo veel ideeën en meningen dat ik niet meer weet wat nu wijsheid is.
Wat ik zou willen doen is werken met glaswol, gezien dit relatief makkelijk door de opening is te krijgen. Pir platen kunnen bijvoorbeeld niet voor de opening en EPS korrels zie ik niet zo zitten omdat ik dan niet meer onder de vloer kan voor eventueel kabels aanleggen.
De kruipruimte is droog, alleen heb ik niet het vochtgehalte gemeten van de houten balken.

Ik zou graag glaswol tussen de balken willen klemmen, met een kleine tussenruimte tussen vloer en glaswol, en deze met houten latjes van onderen fixeren zodat het niet omlaag kan vallen. Eventueel kan ik dan nog damp werende folie op de grond leggen ?

Is dit een optie of zit ik dan helemaal verkeerd?
Is het dan wijsheid om eerst het vochtgehalte te meten van hout? Welke waarden zijn dan goed?

Met vriendelijke groet,
Thomas.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Lees ook dit topic:

 

ThomasB89

  • #3
De situatie is soortgelijk, maar daar kan ik niet echt de antwoorden vinden die ik zoek.

- Is werken met glaswol in deze situatie aan te raden?
- Is het belangrijk dat ik eerst de vochtgraad meet van de houten balken en zo ja bij welke waarde kan ik dan zorgeloos gaan isoleren.
- Is het perse noodzakelijk dat ik eerst een dampwerende folie op de grond leg om te voorkomen dat de boel van onder vochtig wordt?

Groet,
Thomas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zelf geloof ik sterk als je vodoende ruimte hebt om lekker te werken om deze [https://www.klusidee.nl/Forum/topic/isoleren-houten-vloer.139500/] vraag [/url] te lezen.
De boel wordt van onder nooit vochtig als de kruipruimte goed of op de juiste wijze wordt geventileerd. Omdat het een jaren 30 woning betreft neem ik aan dat dit wel goed zit.
De isolatie zit aan de koude kant dus al je hout wordt door de warmte van de woning droog gehouden. Na de isolatie verandert het klimaat, dus de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kruipruimte en de ventilatie neemt het over omdat in orde te krijgen.
Meestal is het goed te zien of de balken nog in goede conditie zijn. Anders een foto.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De vochtigheid van de balken heeft weinig met isolatie te maken.

Glaswol is prima. Maar kies een plaat met aluminium, die je aan de onderkant plaatst. Zo waait de warmte niet uit het wol. Kies een R-waarde van minimaal 3.7. Controleer ook de ventilatie van de kruipruimte.

Een bodemafdekfolie is nuttig om het iets droger te houden. Als je een goede kwaliteit folie hebt, kan je deze eerst aanbrengen, dan werk je een stuk fijner. Haal eerst eventueel bouwpuin weg.

De eerst flinke regenbui na het aanbrengen van bodemfolie zou ik wel even kijken of het water niet de kruipruimte in gelopen is (op de folie).

Hier nog wat tips over het veilig werken in de kruipruimte.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
IJkenhout schreef:
Glaswol is prima. Maar kies een plaat met aluminium, die je aan de onderkant plaatst. Zo waait de warmte niet uit het wol. Kies een R-waarde van minimaal 3.7. Controleer ook de ventilatie van de kruipruimte.
Geen aluminiumfolie, dampdicht. Niet doen zo zit de damprem aan de koude kant van de isolatie er zal geen wind maar water in de isolatie komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
In theorie wel, maar volgens mij is het risico in de praktijk in de kruipruimte nihil. De laag loopt ook niet door want de balken steken er onder uit.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Ik heb ook wol met het aluminium naar beneden geplaatst. hier heb ik met een stanleymes kruizen in gesneden zodat het nog enigszins damp open is. Paar keer gecontroleerd en zelfs een goedkoop chinees luchtvochtigheidsmetertje tussen vloer en glaswol gehad en het gaat allemaal prima.
 

ThomasB89

  • #9
Allen bedankt voor de vele reacties, ik ben hier mee verder geholpen.

Groet
Thomas.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu