Vloer egaliseren tegen gipsplaten muur

moerkerken

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben bezig met een badkamer renovatie en heb de vloer eerst uitgebikt en daar waar nodig een nieuw zandcement vloertje gestort. Nu moet zo'n vloertje een aantal weken drogen gezien deze 5-6 centimeter dik is. Ondertussen wil ik de rest van de badkamer alvast in orde maken. Dat wil zeggen de muren isoleren en groene gipsplaten tegen het rachelwerk aan schroeven.

Gipsplaten het liefst altijd iets van de grond houden, een halve centimeter zodat deze geen vocht kan opzuigen mocht de vloer eens nat worden. Nu mijn vraag: Hoe ga ik hier mee om als er dadelijk nog een halve centimeter tot één centimeter egaline over de vloer komt? Moet ik de gipsplaten dan 1 tot 1,5 centimeter hoger plaatsen of kan ik gewoon het beste de gipsplaten strak op de vloer zetten en er dan tegenaan egaliseren? In het laatste geval, neem ik aan dat ik de gipsplaten even moet voorbehandelen met kimpasta aan de onderrand, zodat deze niet het vocht uit de egaline opzuigt.

Er zijn meerdere oplossingen als ik er zo over na denk, maar wat is de beste oplossing in dit geval?
 

Timmiteh

  • #2
Egaline is doorgaans 2/3mm dik. Mocht je nou onverhoopt echt heel dik moeten opzetten dan moet je ook letten op: de juiste egaline soort (voor dikkere lagen!).
Egaline droogt heel snel, chemisch proces begint vrijwel direct na mixen. Ik heb nog nooit problemen gehad mocht het onverhoopt toch tegen een beetje gips aankomen.

Kimpasta is natuurlijk altijd goed wil je heel zeker zijn. Zo gepiept
 

moerkerken

  • #3
Ik weet dat egaline inderdaad vaak niet heel dik gegoten kan worden, maar ik heb helaas te maken met drie verschillende hoogtes in mijn badkamer en onder het tegelwerk is de vloer echt heel ruw. Ik twijfel of ik dit allemaal kan overbruggen met 3mm. Daarom heb ik mijn ogen op egaline die van 1 tot 30mm gegoten kan worden.

Het enige waar ik een beetje bang voor ben is dat het regelwerk achter de gipsplaten gaat werken en dit uiteindelijk kan zorgen voor het breken van de voegen op mijn tegelwerk. Of is dit niet van toepassing wanneer egaline strak tegen een gipsplaat aan zit en op zowel de gipsplaat als op de egaline laag een tegel zit met daartussen natuurlijk een siliconen kitrand.
 

Timmiteh

  • #4
Wanneer je je egaline opbrengt en dit is uitgehard zal het niet werken. Egaline is een stabiele toplaag. Als je eerst je vloertegels doet en daarboven op je wand tegels zit (ben geen tegel specialist maar zo heb ik het zelf ook gedaan) en dan een goede siliconen kit gebruik; kan het eigenlijk niet mis gaan. Je voegen zullen er in ieder geval niet zomaar uit komen als je de naden goed vol smeert met de juiste techniek.
 

moerkerken

  • #5
Bedankt voor je advies. Dan ga ik de gipsplaten gewoon alvast tegen het regelwerk plaatsen, kimpasta op de onderste 5cm opsmeren en dan egaliseren. Dan kan ik in ieder geval alvast de badkamer verder afwerken terwijl ik moet wachten op de cement dekvloer droogtijd.
 

Timmiteh

  • #6
Veel succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu