Hoe verwijder je vlekken van een zwarte muur?

Mark748

  • #1
In onze woonkamer heb ik de muur waar de TV komt te hangen geverfd met zwarte latex.

Ziet er prachtig uit, vrouwtje is er ook heel blij mee, maar inmiddels ben ik er achter gekomen dat je al vlekken op deze muur krijgt als je er al te hard heen kijkt. Even met een mouw erlangs of aanraken met een vingertopje en je hebt een vlek.

Hoe krijg je een donkere muur het beste schoon?

:( Met een droge doek/spon: De vlek wordt groter;
:( Met een vochtige doek/spons: Na het opdrogen evengoed een grotere vlek
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u schrobvaste muurverf hebt aangebracht kunt u de muur reinigen.
Zo niet dan kunt u over de muurverf een beschermende transparante laag ( zg clearcoat) aanbrengen.

Dit laatste is vooral van toepassing op donker gekleurde ondergronden omdat deze bij opwrijven ( verwijderen van een vlek ) gaan opglanzen.
 

Mechas79

  • #3
Beste Mark,

Wat u ziet op u muur noemen wij verkrijten. Dit is een eigenschap die grotendeels matte muurverf vertoond en vooral zichtbaar is bij donkere kleuren, laat staan zwart. Dit zou u goed kunnen krijgen met een natte spons, zonder daarna te drogen met een doek, als de door u gebruikte verf schrobvast zou zijn maar dat is het waarschijnlijk niet als u vlek na het schoonmaken enkel groter wordt. Dit kunt u enkel verhelpen door een blanke coating te gebruiken maar hierdoor zal u wel een glansje creëren en dan komt er nog eens bij dat een blanke coating over matzwart na 1 laag met banen zal opdrogen, dus u moet minimaal 2 lagen clearcoat aanbrengen.
Laat het een kleine lesje zijn voor de volgende keer als u een muur in donkere kleuren gaat schilderen dat u dan een zeer goed schrobvast systeem gebruikt, deze verkrijten veel minder tot niets als u een muurverf met eiglans gebruikt.
 

Mark748

  • #4
De gebruikte muurverf is de MIX variant (yama yama yipi yipi yee) en op de emmer staat: Natte schrobvastheid Klasse 3 (afwasbaar). Hiervan heb ik 3 lagen aangebracht in 3 dagen, dus wat laagdikte en droogtijd betreft, zou dit goed moeten zijn.

Ik zal nogmaals proberen, maar dan met een andere spons en demi-water (zeer efficiënt gebleken bij vlekken op poreuse gesteente zoals marmer en graniet) en dan post ik het resultaat nog even, bedankt zover!
 

Mechas79

  • #5
3 lagen in 3 dagen is zeker geen probleem maar u moet niet denken dat een muurverf na 3 dagen (als het zo is) de juiste schrobvastheid heeft bereikt! Afhankelijk van de leverancier kan het 2-4 weken duren.
 

Mark748

  • #6
Gisteren heb alle vlekken met goed resultaat weg kunnen poetsen.
Hiervoor heb ik een pluisvrij wonderdoekje goed nat gemaakt met gedemineraliseerd water. Even licht over de vlekken wrijven, zonder na te drogen geeft het beste resultaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu