Vlekken, plekken door aluminiumfolie op het glas

Gelukt

  • #1
Als je aluminiumfolie geplakt hebt op glas tegen de hete zon en je haalt het eraf zijn er vlekken ontstaan op het glas.
Dit kan je verwijderen met glansmiddel (voor de vaatwasser)en een schuursponsje. Of cleaner voor autolak. Of een schuursponsje met een olie.
succes
 

Gelukt

  • #2
Glansmiddel moet je onverdund gebruiken. Zo krijg je ook geen krassen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je moet ook nooit aluminium folie op je ruiten plakken.
Dom idee.
Je hebt grote kans dat je scheuren in het glas krijgt, zeker bij dubbel glas.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Leentjedobbelsteentje

  • #4
Ja…. hier zo’n domme actie gehad om aluminiumfolie met glassex tegen de ruiten te plakken om een slaapkamer donker te krijgen net na de verhuizing.

Echt al van alles geprobeerd maar de vlekken nog niet eraf gekregen. Nu lees ik dit berichtje is op dit forum en deze opties nog niet geprobeerd. Wel met zonnebloemolie en een schuursponsje maar nog niet het gewenste resultaat. Welke van bovenstaande opties werkt het beste? Glansmiddel voor de vaatwasser of glans voor het reinigen van je auto?

En mochten er nog andere tips zijn, kom maar door! Mn raam is flink verpest:cry:
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aluminium kun je oplossen in zowel zuren als basen. Je kunt daar dus (verdunde) gootsteenontstopper voor gebruiken. Daarbij natuurlijk wel de nodige veiligheidsmaatregelen nemen: handschoenen, goede ventilatie en als het kan een bril tegen eventuele spatten. Zorg er in ieder geval voor dat je lichaam er niet mee in contact komt, en was het raam daarna grondig af met water.
 
  • Like
Waarderingen: Leentjedobbelsteentje

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik zou dat niet doen.
In glas zit kalk, en het zuur zal ook het glas aantasten/invreten.
Je maakt het alleen maar erger.
Dan kun je er straks helemaal niet doorkijken.
 
  • Like
Waarderingen: Leentjedobbelsteentje

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat gebeurt pas echt als je de natriumhydroxide verwarmt, en dat zal in dit geval niet gebeuren - zeker niet met koud water en deze lage concentratie. Het aluminium wordt supersnel opgelost, dus er is ook geen langdurige blootstelling als je het daarna grondig afwast met water.

Als je het niet vertrouwt, kun je altijd nog een ontstopper op basis van zwavelzuur gebruiken (of dat rechtstreeks kopen en verdunnen). Dat reageert niet met glas bij normale temperaturen en kan dus niet verkeerd gebruikt worden.

Je moet natuurlijk wel uitkijken met zuren op basis van fluor, maar die vind je gelukkig niet in de gootsteenontstopper.
 
  • Like
Waarderingen: Leentjedobbelsteentje

Leentjedobbelsteentje

  • #8
Oke, ontstopper op basis van zwavelzuur dus… ga ik naar op zoek! Bedankt voor jullie reacties, hier een vrouw met 0 verstand van dit soort zaken…. :roll:
Wat zou jij overigens dan aanraden Peter?
 

ABCDE

  • #9
En als je het eenmaal schoon hebt...;
Wellicht fatsoenlijke zonwerende folie opplakken. Het is gewoon te koop. Bij HR glas altijd aan de buitenkant plakken.

Hier bijna alle buren ganse tijd met gordijnen dicht en/of melkfolie. Ik heb gewoon zonwerende folie. Licht binnen, zicht naar buiten en geen inkijk en geen sauna.
Ik heb zo'n dikke antraciet kunstoffen buitendeur uit 2007... en de ruit is binnen het koelste deel van de deur.
 
  • Like
Waarderingen: Leentjedobbelsteentje

Sander 1972

  • #10
Ik weet niet of je dit moet gaan gebruiken, en zeker niet met de handen er in.
Vindt dat dit soort producten gebruikt moeten worden waarvoor ze in de markt gezet zijn, als men zonder bescherm middelen er mee gaan werken.

Voor je het weet staan de blaren op de handen bij verkeerd gebruik.
 
  • Like
Waarderingen: Leentjedobbelsteentje

Leentjedobbelsteentje

  • #11
Ja ik snap je. Ik heb vanmiddag even geprobeerd met zonnebloemolie en een schuursponsje en daar lijkt het er mee af te gaan alleen moet ik knetter hard boenen.

Misschien als 2e stap dat glansmiddel voor de vaatwasser proberen… uiteraard met handschoentjes. Is misschien net wat minder heftig dan de ontstoppers met zuren etc.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik geef even een zoekterm wat ook allerlei opties geeft. Pas erg op met zuren enz. als het glas eenmaal geetst is (zoals soms ook door cementwater), is er niets meer aan te doen.
 

Petedale

  • #13
Gisteren heb ik eindelijk een oplossing gevonden voor mijn sterk aangetaste raam, nadat het bedekt was geweest met aluminiumfolie. Na het proberen van spoelglansmiddel (voor de vaatwasser) en schoonmaakazijn zonder resultaat, ben ik uiteindelijk bij een schuimspray tegen kalkaanslag beland. Mijn vrouw gebruikte dit al in de badkamer voor de kranen, porselein en doucheglas en het werkte ook perfect voor het raam. Na een aantal behandelingen met de schuimspray, waarbij ik het schuim ruim op het glas spoot, verdeelde met een vochtige doek, een minuut liet inwerken en vervolgens met een glasschraper alle vlekken verwijderde, is het resultaat verbluffend. Alle vlekken zijn verdwenen en het raam ziet er weer als nieuw uit. Het heeft even wat tijd gekost omdat ik de behandeling een zestal keer heb moeten herhalen, maar nu moet ik tenminste het glas niet meer laten vervangen wat toch wel een grote kost ging zijn.

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu