Verzegeling fases

Status
Niet open voor verdere reacties.
Vandaag is Essent langsgeweest om alle elektra in de meterkast te vervangen. Ze hebben de nieuwe groepenkast, die ik al had opgehangen, aangesloten op de nieuwe elektrameter, hoofdschakelaar, etcetera. De bedrading in het huis, na de groepenkast doe ik zelf.

Er komt een 3-fase aansluiting binnen, die is verzegeld. Alle fases staan uit (schakelaars omlaag) en ik heb dus geen stroom. Ik vroeg aan de installateur wat de gang van zaken is. Moet ik een erkent installateur langs laten komen, om de boel te controleren en de boel AAN te zetten. Of hoe en wat? Ik kreeg geen helder antwoord. Vaagheid alom. "We kunnen niets doen, niets zeggen bla bla. Terwijl ik toch niets 'illegaals' vraag. Maar goed.

Daarom vraag ik het hier. Wat is nu de gang van zaken?

Moet ik eerst de bedrading en aardedraad op de groepenkast aansluiten. En dan een installateur langs laten komen om de boel AAN te ztten, en weer te laten verzegelen. Kan ik zelf de fase aanzetten? Maar dan moet ik een zegel verbreken, wat me ook niet helemaal de bedoeling lijkt. Iemand een idee?
 
Ik neem aan dat je tot aan hoofdschakelaar stroom hebt, vanaf daar mag jij alles aansluiten.
Als je niet weet waar je mee bezig bent en hoe dat moet dan zul je niet aan een elektricien ontkomen.
 
Waarschijnlijk hebben ze de automaten verzegeld omdat een essentieel deel van de installatie niet deugt.
In 90% van de gevallen ontbreekt de aarde.
foto?
 
Misschien kun je een foto plaatsen van de situatie nu. Dat geeft wat meer duidelijkheid.
 
Heb er nog geen foto van gemaakt. Kan ik wel doen. Maar het is gewoon een nieuwe 3-fase elektra-installatie plus groepenkast. De fases staan in de UIT stand en verzegeld. Waar de aarde dus nog niet op is aangesloten. De bestaande aardedraad is te kort en moet vervangen worden.
 
Als er geen aarde is mag een energie leverancier/netbeheerder niet leveren.
Daarom staan de fasen uit en zijn ze verzegeld.
Pas als de aarde van voldoende lage weerstand aanwezig is mag de verzegeling verbroken worden.
Overleg met je netbeheerder wie de verzegeling mag verbreken.
 
Ik neem aan, dat zolang de aardpen niet is geroerd, een nieuwe draad met idem diameter volstaat.

Zal wel weer geld gaan kosten, om die mannen langs te laten komen. :cry:
 
Aannemen kan je een vaste plek opleveren.

Een aardings voorziening moet je altijd meten, ookal vervangje een meterkast 1 op 1 de aarde moet je meten.
 
Ik heb de netwerkbeheerder gebeld. Volgens hen kan een installateur de zegeling eraf halen. Er hoeft blijkbaar niks op terug. Komt er op neer dat zij de installatie veilig hebben achtergelaten. En wie de verzegeling doorbreekt is verantwoordelijk voor eventuele letsel- of brandschade mocht het verkeerd zijn aangesloten. Begrijpelijk.

Dat van die aardpen begrijp ik ook wel. Het is natuurlijk allemaal om de veiligheid van de installatie te waarborgen. Maar ik word soms een beetje moedeloos van al die regeltjes in Nederland. Je kunt straks niet eens meer over straat lopen zonder een bewijs van loopvaardigheid. :?

Ik heb een installateur gebeld die komt vanavond kijken, en de rest na de meter aansluiten.
 
Als je aarde niet juist is komt alles onder spanning te staan dat een verbinding heeft met die aarde, de cv water gas en alle apparatuur met een metalen buitenkant zoals pc,koelkast,magnetron,badkamervloer,wasmachine enz.
daarom moet je hem meten en niet omdat de regeltjes dat zeggen.
 
Dat begrijp ik ook wel. Maar het is een bestaande aardpin. Als ik een kabel met zelfde diameter doortrek heeft dat toch nauwelijks, tot geen enkele invloed op de hoeveelheid stroom die naar de aardpin kan worden geleid?
 
Wat is de waarde van die aardpen? En waarop is die dan gebaseerd?

Aannemen dat een aarde wel goed genoeg zal zijn levert je alleen een vaste plek op.

Wat is het probleem om hem eens gewoon te meten.Dat is een klusje van minuten en dan ben je 100% veilig bezig.
 
Ik heb geen meetunit om zoiets te meten. Het is voor mij dus geen klusje van minuten.

Ik zal de elektromonteur morgen eens vragen of zo'n ding mee heeft. (Komt morgen de hoofdschakelaar en groepenkast uitbreiden).

Het is leuk om 100% procent veilig te zijn. Jippy! Maar ik zit al op 99%. Alles is nieuw. Groep per grootverbruikend apparaat, aardleks, hoofdschakelaar, nieuwe bedrading, buizen en! een vrij recent geplaatste aardpin. Een controle zou de kers op de taart zijn. ;) Maar heeft ie geen meetunit op zak, dan jammer. Dan geen kers.

PS: het ging eigenlijk over de verzegeling van de fases.
 
Je kan nou wel heel lollig over veiligheid etc. doen, maar de werking van de ALS-en is mede gebaseerd op een voldoend laag-ohmige aarde. En daarmee dus ook de veiligheid van personen in de woning.

Overigens zal de installateur zeker ook de aardweerstand doormeten (dat hoop ik voor jouw veiligheid), tenslotte valt de groepenkast onder zijn verantwoordelijkheid.
 
Ik doe misschien een beetje nonchalant, alsof mijn eigen veiligheid er niet toe doet. Dat het belangrijk is weet ik ook wel. Dat hoef je niet steeds te herhalen.

Waarom zou ik het werk van de vorige bewoner (en diens monteur) niet vertrouwen? Dat is eigenlijk de vraag ik die in mijn hoofd heb. Moet iedereen gaan twijfelen?

Wanneer is jullie aardpin voor het laatste gecontroleerd dan?

Want had ik helemaal niks in de meterkast gedaan, wat dan? Had ik dan in een levensgevaarlijk huis gewoond? Is het levensgevaar dat niemand in Nederland verplicht is om jaarlijks zijn aardpin door te meten? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

Hoe gaat dat meten eigelijk in zijn werk? Welke waarde moet ie aan voldoen dan?
 
Officieel moet die pen gemeten worden bij elke wijziging in de installatie of 1x per 5jaar, gelijktijdig met de inspectie van de meterkast,aardlekschakelaars ed.

Dat kost geld, en het werkt toch dus waarom zou je dat uitgeven?Dus omdat de overheid dat niet meer controleert en de netbeheerders ook niet meer word het niet meer gedaan.

Dit is ook de reden dat steeds meer verzekeraars eisen dat je een veiligheids keuring laat doen volgens NTA8025 dat is een veiligheids inspectie voor water gas en elektra waarbij alleen gelet word op veiligheid en niet of het volgens een norm is.

Mijn pen word meerdere malen per jaar gemeten, maar dat komt meer omdat ik zelf de keuringen doe en ik zo controleer of de apparatuur nog goed werkt(batterijen,display enz.)

Methodes om te meten:
3 punts meting.

Er worden hierbij 2 extra elektrodes in de grond gedrukt de derde elektrode word gevormd door je aardpen.

Vervolgens laten we van een pen naar de andere een gekende stroom lopen, vervolgens schakelen we naar de andere pen.
Omdat de stroom bekend is kan je dmv spanningsmeting de aardpen berekenen.
Deze meting doe je 3x waarbij je je hulp elektrodes steeds verplaatst.
de waardes mogen dan niet meer als 10% afwijken anders zit je verkeerd te meten.
zijn de drie metingen binnen de 10% afwijking van elkaar dan moet je de gemiddelde waarde berekenen van die 3 metingen.

circuit meting:
Hierbij laat je een behoorlijke stroom lopen vanaf de fase naar de aardpen.
vervolgens word tegelijk gemeten hoeveel de spanning op de pen stijgt.
je krijgt dan de circuitweerstand te zien.
Vervolgens doe je een kortsluit meting, hiermee bepaal je de weerstand van de kabel naar de wijktrafo(Zl)

Zb= weerstand van de bron (wijktrafo) typisch 0,5ohm
Zl= de weerstand van de kabel van je huis naar de trafo en weer terug
Ra= de weerstand van je aardpen
Uit de eerste meting krijg je 1/2Zl+Zb+Ra.
Uit de 2e meting krijg je Zl.

Vervolgens kan je dus de weerstand van de pen uitrekenen.

De waarden hangen van je installatie af.
De waarde moet zo laag zijn dat bij een kortsluiting naar aarde een patroon of automaat binnen 5 seconden afschakelt en dat de spanning op de aarding nooit hoger kan worden dan 50v.

Bij een B-automaat 40/In
bij een C-automaat 20/In
bij een D-automaat 10/In
bij een Gg patroon 30/In
Bij een 30mA aardlek maximaal 166 ohm
Bij 300mA aardlek 10/In

Heeft de vorige monteur zijn werk netjes gedaan dan heeft hij of een keursticker met daarop de gemeten waardes op de achterwand geplakt naast de hoofdaardrail of heeft daar de gemetenwaardes met een stift naast geschreven met iig de naam van het bedrijf dat deze meting heeft gedaan.

Waarom toch altijd zelf meten.
Ik maak heel vaak mee dat mensen, zelfs collega's, net als u de meting zien als een onzinnige bijkomstigheid of iig niet heel belangrijk.
Of dat ze denken dat de waardes toch wel goed zijn omdat die altijd goed zijn geweest met een bepaalde lengte pen.
Klussenbedrijven hebben vaak niet de apparatuur om zulke metingen te doen, en hebben vaak ook de kennis daar niet voor, maar vervangen wel complete installaties.

Elke erkende installateur is verplicht de metingen te doen, en daar de gekalibreerde meter(s) voor te hebben.

U weet niet wie er bij u is geweest en of de pen is gemeten en eigenlijk is dat al reden genoeg.

Een pen slijt ook, doordat er altijd een kleine lekstroom loopt lost de pen langzaam op of word steeds dikker doordat opgeloste stoffen zich hechten aan de pen.
Hierdoor verloopt de waarde.
 
Dank, dank voor je heldere en uitgebreide uitleg. Vooral het eerste stukje met betrekking tot wie er verantwoordelijk is voor de pin. Als ik het goed begrijp is de bewoner/eigenaar zelf verantwoordelijk nu.

Ik neem jullie advies natuurlijk graag ter harte, maar wil ook graag weten waarom iets gedaan moet worden. Zal de e-monteur de aardpin door laten meten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan