Verwijderen radiatoren (stadsverwarming)

Plakband

 • #1
Hallo klussers,

Voor de begane grond wil ik vier radiatoren gaan verwijderen. Ik laat namelijk vloerverwarming leggen. De radiatoren zijn van een type die ik zelf niet ken en ik heb dit ook nooit eerder gedaan.Vandaar dat ik jullie wil vragen of ik het zo goed ga doen:

Stap1: Stadsverwarming warmte toevoer en afvoer kranen dichtdraaien

Stap2: Met de imbus sleutel de kraan van de radiator dichtdraaien
Stap3: De radiator kraan dichtdraaien
Stap4: Water uit de drainage laten lopen
Stap5: De radiatoren ontkoppelen

Ik probeer de radiatoren te begrijpen en denkt zelf dat 1. De drainage is en 2. De imbus slot is. Bij 3. wil ik de radiator ontkoppelen.
Is mijn plan zo goed en zijn er mensen met ervaring die mij tips kunnen geven waar ik verder op moet letten?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Screech

  Specialist Verwarming
  • #2
  Uw radiator is een comvector.
  Die imbus kraan (2) is niet nodig om dicht te draaien.Draait u deze wel dicht, dan btapt u alleen de convector af. Als je dan de moeren van de leidingen los draait (3) heb je kans dat er nog druk op de leiding staat die alle kanten op spuit.

  Bakje eronder en de dop (1) er langzaam aan uit draaien.
  Mogelijk heeft u bij de radiator/convector in de hal een aftap kraantje zitten waar e.v.t. een slang op kan (ook positie 1) Dan eerst daar de boel aftappen om systeem drukloos te maken.

  Let er wel op, dat de vloerenboer een vloerverwarmingsverdeler speciaal voor vloerverwarming installeert.
   

  Plakband

  • #3
  Bedankt voor uw reactie.
  Ik heb vandaag alle vier de convectors gedemonteerd.
  Er bewust voor gekozen om het stuk na de imbus heel te laten, deze zal de vloerverwarming leverancier correct moeten verwijderen en afdoppen.

  Dit is het resultaat, moet ik bang zijn dat het nog gaat lekken? Ik heb nu alleen de imbus dichtgedraaid en deze verder niet afgedopt...
  De leverancier "Horbach vloerverwarmingen" heeft het in de offerte wel over een verdeler speciaal voor stadsverwarmingen, ik neem aan dat u die bedoelt?
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Correct uitgevoerd zo.
  De inbusschroef moet in tegenstelling tot wat Screech schrijft wel degelijk dichtgedraaid worden.
  Waarom zou je deze convectoren (Jaga Tempo) vervangen door vloerverwarming?
  Je gaat nu over van een snel en zuinig systeem naar een traag en moeilijk regelbaar systeem.
   

  Plakband

  • #5
  De convector blokken zijn enorm in omvang en neemt veel ruimte in. Om ruimte te winnen en om esthetische redenen hebben we besloten om beneden vloerverwarming te installeren.

  We kunnen ook best slecht tegen hitte en verwachten niet dat we de convectoren boven vaak aan zullen hebben, dus dat compenseert het feit dat de vloerverwarming wat meer verbruikt (ach zo proberen we het weer goed te relativeren :p).
   

  Freekcv

  • #6
  Laat de firma die het installeert ook de installatie inregelen op lpu. Anders kan het zijn dat je een onaangename naheffing ontvangt van de stadsverwarming! En vraag na bij de stadsverwarming of deze firma gecertificeerd is om aan je installatie te mogen sleutelen!
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #7
  @Ronny, zoals TS het nu heeft gedaan, moet de imbus idd dicht gedraaid worden. In het eerste bericht zou TS het onderblok ook verwijderen, en dan had de inbus dus geen effect gehad. Vandaar mijn opmerking.

  Kleine toevoeging nog..... Laat dus de HELE installatie waterzijdig inregeln. Dus ook de radiatoren boven e.d.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu