Radiatoren verwijderen - stadsverwarming en vloerverwarming

JcNeji

 • #1
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum maar heb meteen een vraagje.

Ik heb net een huis gekocht met stadsverwarming en vloerverwarming op de begane grond. Ik wil graag het hele huis laten stucen en dus ook achter de radiatoren (ook moet het behang achter de radiatoren verwijderd worden. Daarvoor moeten alle radiatoren dus van de muur.

Is dit mogelijk (zonder de hele wijk leeg te laten lopen of tegen problemen met de vloerverwarming aan de lopen)? En waar moet ik op letten?

Voor de volledigheid voeg ik ook even een foto toe van de meterkast.

Het zou top zijn als jullie mij kunnen helpen!

Groeten, Jonathan

20220520_193135.jpg
 

ADDave

 • #2
Er zal bij je afleverset van de stadsverwarming vast wel een afsluiter zitten om het systeem dicht te zetten. Water aftappen en dan kunnen de radiatoren eraf. Zet de afsluiters naar de vloerverwarming ook meteen dicht dan loopt die tenminste niet leeg.
 

JcNeji

 • #3
Thanks! Ik heb alle radiatoren op de eerste verdieping dicht kunnen zetten en af kunnen tappen.

Nu loop ik tegen het volgende aan. Op de tweede verdieping heb ik 3 radiatoren van het merk Heimeier. Deze zijn anders in die zin dat er geen aftapventiel op zit:

20220606_155344.jpg

20220606_155352.jpg

20220606_155356.jpg

20220606_154025.jpg


Nu heb ik even het het onderblok gegoogled en zie ik dat ik onderstaand koppelstuk mis. De stucadoor komt echter woensdagmorgen en het missend stuk bestellen is dus niet echt een optie. Heb jij wellicht een andere methode dat ik een en ander kan aftappen? Ik heb namelijk geen idee hoe ik het hele systeem aftap (icm vloerverwarming) om het koppelstuk te vervangen.

6392732.gif
 

Onderhoudtje

 • #4
Zit er aan de linker zijkant onderaan de radiator niet een aftaper?

Anders het cv installatie laten leeglopen en dan na het verwijderen van de radiator het onderblok dichtdraaien en de installatie weer vullen.
 

JcNeji

 • #5
Nee, helaas geen aftapper aanwezig (volgens de handleiding van het blok moet deze (de aftapper op de foto) erop geplaatst worden.

Ik heb de kranen van de stadsverwarming dichtgedraaid, maar ik heb verder geen idee hoe ik het systeem aftap (kan dat ook niet echt zien in de meterkast). Wellicht weet jij dat aan de hand van de foto in mijn openingspost? Ik kan morgenochtend eventueel betere fotos maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Maak dan eerst een fatsoenlijke foto van de afleverset, ik werk dagelijks met die setjes maar ik kan hier bijna geen chocolade van maken.

En een fatoenerinhsronde door dit meterkast kan ook geen kwaad met al die losse bekabeling.
 

JcNeji

 • #7
Dank @The headhunter! Hierbij wat betere fotos van de meterkast. Ook voor de volledigheid een foto van de vloerverwarmingsunit. Fatsoeneringsrondje komt nog (ik heb pas sinds deze week de sleutel :))
20220606_215127.jpg
20220606_215156.jpg 20220606_215219.jpg

EDIT: geen idee waarom ik geen volledige resolutie kan uploaden, maar die kan ik je altijd even sturen! Ik waardeer alle hulp!
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
De linker kranen rood/blauw zijn stadsnet, de rechter zijn de kranen naar uw systeem.
U kan de stadszijde open houden dan heeft u nog warmwater. Normaal zit er onder de rechter kranen een aftappunt.
Is deze er niet(meer) dan kan je mogelijk elders aftappen zodat de druk eraf is en dan met bv een waterzuiger via de voet aansluitingen op een radiator de installatie leegtrekken, en daarna ergens een aftappuntje plaatsen.
 

JcNeji

 • #9
@The headhunter thanks! Dus: morgen even een radiator op de eerste verdieping terugplaatsen, voetventiel opendraaien en dan aftappen totdat er geen water meer uitkomt. Daarna zouden de radiatoren op de tweede verdieping ook leeg moeten zijn en afgekoppeld kunnen worden?

Hoef ik mij verder geen zorgen te maken over het leegtrekken van de vloerverwarming?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Bij de vloer set kan je beide kranen sluiten.
Je hoeft de radiator niet terug te zetten,.als.kij het voetventiel.opent loop de installatie leeg, wel boven even de ontluchters openen.
 

JcNeji

 • #11
@The headhunter thanks! Dat kan ik wel :)

Voor de zekerheid: dit zijn de kranen van de vloerverwarming die ik moet dichtdraaien toch?

20220606_215219.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Ja
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu