Verwijderen knoppenpaneel Bosch WTL5400 droger

Remko456

 • #1
Mijn droger geeft sluiting. Aardlek vliegt eruit. Het blijkt de aan-uit knop te zijn. Weet iemand hoe ik de aan-uit knop demonteer? Hoe demonteer ik het knoppen paneel?
 

HarryO

 • #2
De kans dat het de aan/uit knop zelf is, is bijna nul.
De sluiting zit achter de aan/uit knop en je aardlek gaat er uit als je de machine aanzet.
Meest voor de hand liggende oorzaak is het verwarmings element (stof ophoping die nu verkoold is) of de condens water pomp die verstopt zit en nu in het water staat.
Ook kan het de motor, aanloop condensator, elektronica of bedrading zijn die defect is.
Verwijder bovenblad en zijkanten. Links zit de condens afvoer pomp. Maak deze schoon, incl de ruimte die er onder zit.
Verwijder paneel/bult aan de achter zijde. Je ziet nu het element. Maak deze stofvrij, incl de ruimte er omheen.
Als dit het niet is loop dan onderdeel voor onderdeel langs en meet de weerstand tov aarde.
 

Remko456

 • #3
Bedankt voor de snelle reactie! Ik heb de draden naar de aan-uit knop los gehaald en de draden vanaf de aan-uit knop naar de printplaat ook los gehaald. Hier blijf ik dus sluiting op meten. Dus zonder dat de terugkomende draden ergens op aangesloten zitten.
 

Remko456

 • #4
Gisteravond had ik het bakje (achter in de machine) waar water in blijft staan al wat leeg gehaald. Vandaag de aan-uit knop aangesloten > geen sluting. Tot aan printplaat > geen sluiting. Alle stekkers aangesloten op printpaat > geen sluiting. Het lijkt erop dus dat inderdaad sluiting in de machine was. Nu alles aan het schoonmaken en terug aan het plaatsen.
 

Remko456

 • #5
Hij doet het weer. Althans, alleen nog maar een "droge" test gedaan.
 

Remko456

 • #6
Helaas. Bij de "natte" test maakt het apparaat weer sluiting. Ik ga hem vandaag weer open schroeven. Enige suggesties wat het probleem kan zijn?
 

HarryO

 • #7
Nee, niet speciefiek.

Op welke draden meet je nu sluiting?
Controleer als eerste het verwarmings element.
 

Remko456

 • #8
Ik heb inderdaad sluiting op het verwarmingselement. Ik heb de achterkant weer open gemaakt: Langs het onderste schoepenrad komt water. Ik vermoed dat deze water op het verwarmingselement slingert. Het verwarmingselement heb ik droog geföhnd en weer terug geplaatst. Sluiting is dan weer weg.
Maar nog steeds komt er water langs het onderste schoepenrad. Sluiting via het verwarmingselement zal dus weer snel terug komen.
Verwarmingselement verwarmt wel.
 

Remko456

 • #9
Pomp zeker verstopt of kapot....
 

Remko456

 • #10
Zojuist de pomp eruit gehaald. Hij is zeker niet verstopt, ziet er redelijk schoon uit. De pomp draait ook als er spanning (mag ik niet zeggen van elektriciens) op staat. Maar, ik weet niet of deze hard genoeg draait....
 

Co de Witgoedman

 • #11
Afwaterings gaatje is verstopt
 

Remko456

 • #12
Waar zit het afwateringsgaatje?

Ik ben er inmiddels ook achter dat de pomp goed is. Deze heb ik in een bakje water gehouden en water wordt door een lange slang gepompt. Wat mij opviel is dat de pomp altijd na 30 seconden stopt. Ik heb de multimeter op de draden van de pomp gezet en daar meet ik hetzelfde. Dit is ongeacht de stand van de vlotter welke overigens ook goed werkt. Klopt het dat de pomp na 30 seconden stopt?
 

HarryO

 • #13
30 seconden: deels correct.
De pomp draait 30 seconden en stopt dan. Na vvt gaat hij weer lopen ( rond de 90 seconden).
De vlotter zet de pomp niet zelf aan zoals bij een dompelpomp maar geeft aan de elektronica door dat het nivo te hoog komt te staan.
De pomp gaat dan met kortere tussen momenten draaien.
 

Remko456

 • #14
Als de momenten van de pomp goed zijn wordt het probleem steeds ingewikkelder. Afwateringsslangen heb ik ook allemaal getest op verstopping. Waarom komt er dan nog steeds water langs het schoepenrad aan de achterzijde?
 

Remko456

 • #16
Het probleem lijkt opgelost. Het kanaaltje met de afvoerbak aan de achterzijde en die aan voorzijde (bij de pomp) zat verstopt. Stom kanaaltje: Totaal onzichtbaar en veel te klein uitgevoerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu