Verwijderen kalfdeel Polynorm metalen deurkozijn

zsaas

  • #1
Hoop dat iemand hier mij kan helpen met een handigheidje.

Ik wil twee binnendeurkozijnen met verstelkbaar bovendeel met elkaar omwisselen om naar buiten draaiende deuren te krijgen ivm plaatsing airco's. Inmiddels heb ik de glaslatten en het raam van het bovenlicht verwijderd. Nu zit ik echter met een niet te demonteren kalfdeel. Ik heb op internet een handleiding gevonden voor de MonoPlus opdekdeur van Polynorm/Bryunzeel, maar daar wordt alleen uitgelegd hoe je hem moet monteren en niet hoe je moet demonteren. Alles in omgekeerde volgorde doorlopen is geen optie, want je blijft tegen dat kalfdeel aanhikken.

Ik heb aan de kant zonder poumelles alle interne schroeven losgedraaid, aan de andere kant nog niet. Misschien zit het 'm daarin?

Heb inmiddels alle tips en trucs op internet gelezen en geprobeerd, maar lees en zie nergens HOE je die metalen strips aan de binnenkant moet bewerken om ze eruit te krijgen. Dus: waar zet ik de schroevendraaier, waar geef ik er een tik tegenaan en waarmee?

Ben even een kop thee gaan drinken. Heeft ondertussen iemand een gouden idee voor deze dame?

Thank you!
Zsaas
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #2
Heb het ook wel eens netjes geprobeerd, maar uit eindelijk heeft die kennis gemaakt met de recipro omdat er nog iets in de dekvloer zat. (We hergebruiken ze nooit)
 

BM1234

  • #4
Ik heb hetzelfde probleem. Een Polynorm kozijn met dubbele deur en kalfdeel. Het kalfdeel bestaat uit twee delen en is aan elkaar geschroefd. Als ik in het gat kijk (bufferdopje verwijderd) zie ik een borgmoer maar de doppen van mijn doppenset zijn te breed voor dit gat. Het gat is 9,3mm groot en doppen zijn snel >1cm. Als ik een bitschroevendraaier pak zonder bitje past dit niet: de moer is groter dan de 6,2mm van de bithouder. Het kalfdeel moet tijdelijk weggehaald worden om een stijl weg te halen en de muur waarop deze klemt te herstellen. Deze muur is deels afgebrokkeld waardoor de stijl lostkomt, ik wil hier een lat op schroeven zodat er weer goede klemming is.

Weet iemand welke schroevendraaier hiervoor gebruikt kan worden?
Ik kan ook het gat vergroten maar dan kom ik weer niet uit met de standaard deurbuffers.

IMG_0383.JPG IMG_6123.JPG IMG_6122.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Inbussleutel.
 

BM1234

  • #6
@Rola: Helaas, van M3 tot M10 geprobeerd maar geen grip, het draait in het rond op de achterzijde van de moer. In het gat zie je ook het blauwe kunststof van de borgmoer.
 

Slimbips

  • #7
Ik denk toch dat je pech hebt met de imbussleutel, denk dat ie er gewoon wat lastig ingaat
 

BM1234

  • #8
Gisteren weer een poging, ook met andere merken maar zonder succes.
Met de zaklamp zie ik ook duidelijk een borgmoer zitten maar kan er niet bij.
 

Slimbips

  • #9
Bij de action heb je een mini ratelsetje geloof ik, dat zal wel passen
 

BM1234

  • #10
Het is gelukt! Een 6mm schroevendraaier (voor moeren) werkt. Deze past om de moer heen maar is niet zo dik dat het niet door het gat past. Een reguliere ratelset lukte ook niet want de doppen zijn niet lang genoeg. Dus ja, het waren borgmoeren.
9DD14F47-C91C-44DA-B00E-19476643A926.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu