Verwarming loskoppelen - verwarmingsknop en voetventiel dichtdraaien

jacobv

  • #1
Binnenkort krijgen wij vloerverwarming, daarom worden onze radiatoren weggehaald.
Kan ik hier gewoon de verwarmingsknop en voetventiel dichtdraaien, en daarna de verwarming loshalen? Dat het voetventiel en de radiatorkraan blijft zitten. Dan kan de verwarming al naar de oudijzer en kunnen wij behang strippen achter de verwarming . Over vier weken komt de installateur de leidingen boven afdoppen en vloerverwarming leggen.

image.jpg
 

franzo

  • #2
er zit water in de bui sen in de radiatoren, als je de kran en ventiel dicht maakt en de radiator loos maak dan de water komt uit van de radiator.
Het beste is om eerst al het water uit de radiatoren te verwijderen (je kunt een klein tuinslang aan de radiatorkraan bevestigen ) en daarna de radiatoren en de leidingen verwijderen.
Denk eraan dat er altijd een beetje water in de radiatoren staat, dek dus alles goed af wat niet vies mag worden
 

jacobv

  • #3
Ja ik laat de radiator uiteraard daarna leeglopen voor ik hem loskoppel, maar de vraag is vooral of de radiatorknop en ventiel het water in principe goed afsluiten voor een maand.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zelf vind ik het vrij riskant om erop te vertrouwen dat die kraan (en het voetventiel) voldoende sluit(en) om gedurende langere tijd de zaak af te sluiten. Eén vuilpartikeltje tussen de afsluiter van de kraan en hij sluit niet lekker en blijft daardoor druppelen. Hetgeen je pas tot ontdekking komt na afkoppelen, is het dan meer dan een druppel, dan zit je met de problemen. Eventueel zou je na afsluiten de ontluchter van de radiator open kunnen zetten en kijken of de druk er daadwerkelijk geheel vanaf is. Laat dat dan wel een tijdlang zo staan zodat je er zeker van bent dat alles goed dicht zit.

Ik zou er altijd voor kiezen afsluitdoppen op de moeren te plaatsen, zodat de zaak goed afgesloten is gedurende de tijd die overbrugd moet worden. En omdat je dan net zo goed het systeem even leeg kunt laten lopen, zou ik dat laatste doen, heb je ook veel minder te maken met restanten water in de radiator. Er blijft natuurlijk altijd wel wat achter na leeglopen, maar veel minder dan wanneer je alleen de twee 'kranen' dicht draait. Welk type doppen je in dit geval modig hebt kan ik niet zeggen, ik heb vaste afsluitingen liggen om de leidingen af te doppen aan de kanten van de knelringen. Dat zou dus ook een mogelijkheid zijn, maar daarvoor moet in elk geval het systeem (tijdelijk) leeg..
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
het voetventiel en kraan is eventueel af te doppen met een 3/4 messing dop met een rubber of fiberring erin
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu