Verwarming in verbouwde koeienstal/garage

Status
Niet open voor verdere reacties.
We gaan binnenkort beginnen met het opknappen van onze koeienstal aan de binnenzijde. Er is daar momenteel geen verwarming aanwezig. Ik dacht aan het plaatsen van een gevelkachel.

Ik had begrepen van de energiemaatschappij dat ik enkel van onze binnenaansluiting een gasaansluiting mag maken naar de koeienstal toe. Dat betekent dat ik ongeveer een meter of 20 door de erfverharding moet. Dat vinden we nogal zonde.

Wat is dan nog een goed alternatief om deze ruimte te verwarmen (ongeveer ter grootte van 75 m³)?
 
ReneD schreef:
Ik had begrepen van de energiemaatschappij dat ik enkel van onze binnenaansluiting een gasaansluiting mag maken naar de koeienstal toe. Dat betekent dat ik ongeveer een meter of 20 door de erfverharding moet. Dat vinden we nogal zonde.
Dit zal te maken hebben met de gebruikersfunctie van het gebouw.

20 meter is niet een gigantische afstand dacht ik zo, en als je een tweede aansluiting was goedgekeurd waren ze hoogst waarschijnlijk ook door je pad gegaan.

Alternatieven zijn mischien mogelijk dmv. propaan of huisbrandolie, maar dit is ook aan regels verbonden en ook een behoorlijke investering.
Of dit een optie is kunnen we hier zo niet beoordelen.
 
Wordt verbouwd tot werkplaats, maar dan is het toch prettig als je niet in de kou hoeft te staan.

Ik had geinformeerd naar een tweede aansluiting met separate meter. Maar dat was niet meer toegestaan omdat het maar 1 kadastraal nummer betrof. Waarschijnlijk zou dan wel de gasaansluiting verzwaard moeten worden werd er gesteld.

Het pad is gestort met breekpuin met daarover een grindlaag. Het is dus niet bezwaarlijk om daar een gasleiding door heen te leggen ? Zal waarschijnlijk diep ingegraven moeten worden. Als er geen adequate alternatieven aanwezig zijn dan zullen we het moeten heroverwegen, zeker als het qua kosten dan niet zoveel zal uitmaken
 
Minimale dekking is 60 cm, en je zult de eerste 10 a 20 cm mer schoon zand moeten afdekken anders is de kans op beschadigen van de gasleiding groot.

Als de leiding verzwaard moet worden en deze lopen ook langs de stal zou je als ze de aansluiting verzwaren in hun sleuf erbij mogen leggen, zorg er dan voor dat je het materiaal in voren hebt, met overleg als de uitvoerende is vaak een hoop mogelijk, zeker als je ze aanbied om bv. zelf de sleuf tot aan de de stal zelf te verdichten. Altans dit werkte bij ons in het verleden wel zo, even eens als het aanbieden van koffie en niet teveel lastige vragen.

Of dit tegenwoordig nog zo werkt weet ik niet, ik ben al jaren uit dit vakgebied.
 
Koffie werkt altijd dat is nog steeds zo.

Wat is het voor een werkplaats en dan bedoel ik wordt deze dagelijks de gehele dag gebruikt. Of alleen in de avonduren?

Wat is de situatie, waar is de gasmeter opgesteld ten opzichte van de werkplaats waar de leiding naar toe moet.

Is de bestaande gasmeter groot genoeg qa capaciteit om bij de rest van het huis aan te sluiten.

Tel alle gastoestellen (gebruikers) in huis bij elkaar op en kijk wat op de gasmeter staat als Q max.

Wat mag er maximaal worden gebruikt, bv Qmax is 6 M3 of 10 M3 en of je daar onder blijft met het verbruik.
6 kub staat voor ongeveer 60 Kw, 10 kub staat voor ongeveer 100 KW
Reken op een 3,5Kw tot 5 Kw dus doe ruim een 0,5 M3 voor de werkplaatskachel dat weet je of e.e.a zowieso kan met de bestaande gasmeter.

Als het mogelijk is, mag de leiding ook bovengronds mits deze zodanig is gemonteerd en beschermd dat de kans op mechanische beschadiging niet aanwezig is.
Bij voorbeeld langs een muur of een boventrace wat vast staat tussen begin en eind van de leiding tussen huis en werkplaats?

Gelet op de belasting die je nodig hebt om een ruimte van 75 kubiekemeter te verwarmen is daar geen ontzettende dikke leiding voor nodig om die 20 meter te overbruggen zonder drukverlies.

Zonder alternatieven geen keuze toch

Sucses ermee
 
De gasmeter zit in de meterkast welke is gesitueerd ongeveer een 1,5 ,meter van de kruipruimte af. De garage is gelegen schuin achter het huis.

Er zijn (helaas) geen mogelijkheden voor montage langs muren, het betreffen twee vrijstaande gedeeltes welke "verbonden" zijn door een pad. Daartussen is een plaatsje gemaakt met tuin en bestrating. Dus er zal wat ingraafwerk gedaan moeten worden.

Het huis kent verder 2 CV installaties (ivm dubbele bewoning). Verder zijn er geen aansluitingen die gebruik maken van gas..
 
Als de ketel van je huisinstallatie zwaar genoeg is kan je ook overwegen om de schuur ook met cv te verwarmen. Er is tegenwoordig zwaar geïsoleerde twinbuis in de handel die ideaal is voor deze toepassing (als ondergrondse tereinleiding) en de verliezen zijn minimaal.
 
Dat is een goeie Addie, het scheelt ook een hoop regelgeving, wat niet inhoudt dat het minder goed hoeft worden uitgevoerd.
 
We mogen toch hopen dat de mensen zo verstandig zijn om de nodige zorg aan de installatie te besteden.
Een met zorg aangelegde installatie komt de betrouwbaarheid ten goede.
Dus in het geval van terreinleidingen de eindaansluitingen goed afwerken zodat de isolatie droog blijft.
 
Het enige nadeel is dat de ketel dan wel moet branden in huis om het in de werkplaats warm te maken en te houden. Als dat geen probleem is een prima oplossing.

Zo zie je maar er zijn vele oplossingen.

Sucses ermee
 
Problemen kunnen vaak opgelost worden, dit probleem ook.
Houd er in eerste instantie rekening hoeveel vermogen er nu per m³ in huis geinstalleerd is en pas dit minimaal aan de werkplaats ook toe, het mag wat hoger, maar niet lager anders krijg je het niet op temperatuur.

Zeker iets om rekening mee te houden.
 
Dank voor alle tips tot nu toe. Omdat ik zelf niet in staat ben om aanpassingen aan de gasleidingen te maken heb ik inmiddels een installateur benaderd. Ik zal zeker jullie tips daarbij betrekken om te kijken wat de beste oplossing is voor dit probleem.

Als ik de CV-optie in aanschouwing neem dan is dat mijns inziens geen slecht idee als dit goed uitvoerbaar is, dat betekent in concreto een aantal extra radiatoren toevoegen en de toevoerleiding laten aanleggen....
 
Het lijkt me sterk dat de ketel zo'n overcapaciteit heeft om een extra 75 m³ te verwarmen.
 
Zal wel meevallen een werkplaats hoeft geen 22 graden slaaptemperatuur te zijn. (er moet gewerkt worden :) )

In de meeste huizen staat een CV ketel die te veel capaciteit heeft.
Dus een een 2 tal radiatoren moet vast wel kunnen om een werkbare temperatuur te kunnen halen.
 
Inmiddels is de vakman langs geweest. Middels speciale toevoerleidingen is het inderdaad mogelijk om er extra radiatoren aan te koppelen. Er is voldoende capaciteit aanwezig. Als je er een thermostaat aankoppelt is eveneens de temperatuur goed regelbaar.

Dus we gaan voor deze optie..

Groet,
René
 
Zo zie je maar dat het geen kwaad kan om meerdere mensen om advies te vragen.

Als je in de werkplaats veel stoffige klusjes doet kan je er eens aan denken om radiatoren zonder convector te nemen, deze zijn vlak aan beide zijden, dus een stuk makkelijker schoon te houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan