Van heteluchtverwarming naar cv

pkrasnop

  • #1
Goede dag,

ik heb volgende situatie en hopelijk vind ik de beste oplossing hier. Ik heb net een huis gekocht met heteluchverwarming en gas boiler (beide jaar 2000). In mijn oude huis had ik stadsverwarming en langdurende energie contract voor stroom dat loopt nog 4 jaar. Nu heb ik gas model contract en het blijkt dat nu voor mij het is goedkoper met elektriciteit te verwarmen als met gas (en het blijft zo tot gas prijzen zijn lager of nog 4 jaar).

Mijn huis uit jaren 70 is niet heel goed geïsoleerd maar grootste probleem is vloer - geen isolatie. Kruipruimte is ruim genoeg en droog, zo ik wil het laten isoleren met isolatiefolie maar het is niet mogelijk omdat er zitten ventilatiebuizen van heteluchverwarming en kruipruimte is redelijk (of niet) toegankelijk. Zo ik ga deze buizen weg halen en dan heb ik geen verwarming in mijn huis. Als ik niets doe dan ik kan op ieder moment (in winter) elektrische radiatoren kopen en dat is goedkoper als heteluchtverwarming te gebruiken. Open haard helpt ook.

En hier is de vraag, wat zul ik doen als volgende stap. Isolatie man heeft mij gezegd dat eigenlijk vloer isolatie moet als laatste stap komen naar de vloerverwarming is ingefresd. Vloerverwarming aanleggen zonder warmtebron is ook onlogisch. Mijn plan is dan met all electric warmtepomp+boiler+buffervat te beginnen en installeren LT radiator(en) in 1 kamer zo dat ik heb het makkelijkste cv systeem. Daarnaar vloerverwarming installeren en daarnaar vloerisolatie. Voor warmtepomp denk ik over Nibe S2125-12 omdat ik heb grotere woning en het kan ook met hogere temperaturen werken. Maar het is moeilijk een installateur te vinden omdat het is een beetje rare situatie hier of is het een slechte optie en ik maak een fout?

Andere mogelijkheden zijn:
- lucht-lucht + warmtepompboiler, maar dan heb ik heb nooit vloerverwarming. Ook rendement is niet zo hoog.
- CV ketel, maar voor nu gas is heel duur (voor mij) en het is beter direct met elektriciteit te verwarmen.
- hybride warmtepomp, hetzelfde problemen als met all-electric maar dan ook het is goedkoper voor mij meer elektriciteit te gebruiken als gas.
- ????

Bedankt voor jullie reacties!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het rendement van een water-water warmtepomp is hoger. Alleen ligt de investering ook hoger.

Laat een maatwerkadvies maken door een installatie-adviesbureau.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Doe het meteen goed, ook al is in deze situatie electrisch met COP1 goedkoper dan met gas verwarmen, het is nog steeds een veel te dure en inefficiënte manier van verwarmen.

Misschien is het overigens ook nog wel de moeite waard om te kijken of je op je huidige hete lucht systeem een warmtepomp kunt aansluiten. Heteluchtverwarming is niet echt standaard in Nederland, maar omdat het lage termperatuurverwarming is leent het zich er wel erg goed voor en zijn er wellicht wel mogelijkheden.

Je hoeft dan bijna geen aanpassingen te doen. De vloer isoleren wordt misschien iets uitdagender, maar lijkt me nog steeds minder werk dan overal vloerverwarming infrezen etc.

Zoals Walker aangeeft, laat je goed adviseren, en kijk ook even naar een partij die verstand heeft van hete lucht verwarming.
 

pkrasnop

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Vloer isoleren in huidige situatie is alleen mogelijk van boven en zonder isolatie niets gaat werken. En voor isolatie heteluchtverwarming buizen moeten weg, omdat ik heb geen plan mijn voer te verhogen. Op dit moment overweeg ik lucht/lucht met WT-boiler. Met deze oplossing en voldoende isolatie heb ik geen cv-leidingen nodig, installatie is makkelijk(er) en het zul voldoende zijn voor toekomst. Ik kan dan bijverwarming later doen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Maal eens een foto van je kruipruimte, waarom zou isoleren van onderen niet kunnen? Waarmee je de heteluchtbuizen mee in je isolatie schil neemt?

Een merk dat met luchtzakken werkt als isloatie geeft meteen een hit op Google dat dit prima kan.
 

pkrasnop

  • #6
Ik heb al afspraak met vloerisolatiespecialist gehad en hij direct heeft gezegd dat het is onmogelijk folie an te brengen. Hij kon geen inspectie van de kruipruimte doen omdat het is heel moeilijk verder te gaan. Hier een paar photos van beide kruipruimteluiken. Grote buis neemt minimaal een half van kruipruimte hoogte van ~45cm.

IMG_20220529_105639.jpg IMG_20220529_105646.jpg IMG_20220529_104756.jpg IMG_20220529_104857.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik weet niet wat voor buizen dat zijn, maar als je een grote investering gaat doen voor de hele lange termijn waarmee ook nog veel toekomstige energiekosten gemoeid zijn en alleen die vloer is het knelpunt zou een installatiebedrijf wellicht die leidingen kunnen doorzagen en na het isoleren terugplaatsen. Brengt wel wat tijdelijk ongemak met zich mee, maar op de lange termijn kan dat financieel in ieder geval een goede keus zijn.
Bij mij hebben ze ook wel eens de hele HWA en riolering en wat waterleiding eruit gehaald en vernieuwd, is helemaal niet zoveel werk.
Zo'n isolatiebedrijfje heeft genoeg werk en ziet al gauw alleen maar problemen.
 
Laatst bewerkt:

pkrasnop

  • #8
Ik weet niet wat voor buizen dat zijn
Die zijn buizen voor heteluchtverwarming (zo ventilatie buizen) en die lopen helemaal - ik heb tientallen roosters op begane grond en ook op eerste verdieping. Als ik zaag door en verwijder deze buizen dan denk ik het is geen zin ze terug te plaatsen, alleen wat is nodig voor kanaal ventilatie.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Maar als je vloerverwarming laat infrezen kunnen daarna al die buizen toch gewoon weg en kan de vloer van onder geisoleerd worden of begrijp ik het verkeerd? Zou mooi uitkomen, dan heb je nauwelijks extra kosten.
 

pkrasnop

  • #10
Probleem is orde - wat eerst moet gebeuren. Om vloer te infrezen ik moet gaten van heteluchtverwarming dicht maken. Om die dicht te maken ik moet eerst buizen weghalen. Als ik dat doe dan warmtepomp zul al aanwezig zijn of eerst vloer aanleggen en dan installatie testen op een later moment.
 

pkrasnop

  • #11
Eigenlijk het maak niet uit wat ik doe, maar buizen moeten eerst komen, probleem is dat dan ik heb geen verwarming. En ik wil graag evolutie en niet revolutie...
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Informeren wat de levertijd van een en ander is omdat je dat tegenwoordig niet weet (bij mij 8 maanden voor alle benodigdheden voor warmtepomp bijvoorbeeld), en dan zo plannen dat je alles buiten het stookseizoen kunt uitvoeren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Vergeet ook niet dan bij een luchtverwarming meestal ook het ventilatie systeem is ondergebracht.
Als de lucht verwarming dan weghaalt dien je een nieuw ventilatie systeem te installeren.
Als je dit vergeet kan ja dat vaak niet op een fatsoenlijke manier meer aanpassen zonder te verbouwen.

Vr Gr
 

Asandor

  • #14
Wij hebben een soortgelijke situatie waar we nu mee bezig zijn. Net een huis gekocht met heteluchtverwarming (ketel 50 jaar oud!)

De buizen die je ziet, zijn de heteluchtverwarmingsschachten waar de hete lucht doorheen gaat. Het grijze plastic is een soort folie waar de isolatie nog onder zit om warmteverlies tegen te gaan.

We hebben de dubbele geïsoleerde houten vloer verwijderd. Bij ons zat alleen onder de houten vloeren (hal en woonkamer) en op de bovenverdieping (120m2) heteluchtverwarming. De keuken en dergelijke werd elektrisch verwarmd.

In onze situatie was dit op de begane grond 80m2 houten vloer, dus ook kruipruimte. Dit hebben we vol laten storten met schuimbeton. Gemiddeld 55cm hoog over de gehele oppervlakte, wat neerkomt op zo'n 45m kub op nacalculatie. Op dit schuimbeton hebben we vloerverwarming laten leggen met daarover weer een anhydriet afwerkvloer. Anhydriet omdat dit super goed geleid.

Als verwarming hebben we nu een Intergas 36/30 ketel. We hebben zo'n 850m3 ruimte dus let erop dat je ketel het aankan. Boven hebben we nu Jaga strada convectoren. Deze zijn hybride, dus voorbereid op de toekomst (voor ooit overgang warmtepomp).

We hebben hiervoor gekozen omdat we sowieso van de houten vloer en kruipruimte af wilden. Schuimbeton is zeer goed isolerend, dus perfect voor vloerverwarming. Voor ons is dit op dit moment het meest rendabele. Als de prijzen en de kinderziektes van de warmtepompen dalen, kijken we er nog wel weer eens naar.

Al met al kostte het beton, vloerverwarming, convectoren en ketel zo'n 15.000,- Zowat gelijk aan een warmtepomp.

Voor specifieke vragen mag je me altijd berichtten. Ondertussen een hoop geleerd over de transitie van heteluchtverwarming naar iets anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu