Verwarming aftappen op middelste verdieping

Hsnoeijers

 • #1
Hallo,

Ik moet een verwarming afkoppelen (rode blokje), maar weet niet zo goed hoe ik deze leeg moet krijgen. Hij heeft geen voetventiel, en de verwarming eronder ook niet. De verwarming eronder loopt niet door tot de begane grond. Zie mijn tekening ter illustratie.

De verwarming die ik op de beganegrond heb getekend heeft wel een voetventiel. Zo ook de andere verwarming die op de 1e verdieping hangt, die doorloopt naar de begane grond.

Als ik de verwarming met voetventiel (ongeacht 1e verdieping of begane grond) laat leeglopen, verwacht ik niet dat de 2 verwarmingen aan de linkerzijde op de tekening ook leeg raken. Wat kan ik hier het beste mee doen?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Met een voetventiel tap je niet af. Radiatoren kun je vaak aftappen met iets hebt als dit


  Waar zit het vulpunt? Als die boven bij de ketel zit, is het handig eerst de druk van het expansievat te halen door de vulslang in een emmer te houden en de vulkraan open te zetten. Dit spuit behoorlijk, en je kunt hier beter bij dan hannessen onder de radiatoren.

  Alleen het linker gedeelte op de tekening hoeft leeg.
  Dus is de boel drukloos, dan kun je voorzichtig het linker deel tot de rode radiator leeg laten lopen door een blindstop of koppeling los te draaien, als er inderdaad geen aftapper zit. Kijk wel uit voor vuil water, en vergeet niet de boel weer goed aan te draaien voor je gaat vullen.

  Hopelijk ten overvloedde: trek de stekker van de ketel uit het stopcontact voor je gaat aftappen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu