Verven MDF

UnderWorld

  • #1
Goede avond allemaal.

Ik heb een vraag over het verven van MDF platen. Ik lees er veel over dat je ze aan beide (boven en onderkant) moet schilderen om krom trekken te voorkomen. Maar op lees verschillende verhalen op meerdere sites.
Zo zou ik alleen de grondlaag op beide kanten moeten toepassen volgens de ene site, en volgens de andere site moet ik allee behandelingen hetzelfde doen aan beide kanten.

ter verdere info ik heb deze platen gehaald die zijn al gegrond MDF gegrond 244x122cm 18mm (praxis.nl)

Zou tof zijn als iemand hier een antwoord op heeft.

Met vriendelijke groet,

Steffan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf vertrouw ik nooit op zo'n grondlaag van de fabrikant en zet ik beide kanten van het mdf minstens nog een keer in de grondverf. Daarna beoordeel ik of het oppervlak voldoende dicht is om dan te beslissen of ik de deklaag (of deklagen) maar aan één kant doe of aan beide kanten. Bij twijfel altijd beide kanten doen, want als je het gemonteerd hebt en het trekt alsnog krom kun je jezelf voor je hoofd slaan: je wist dat het beter had gekund.

Maar ook hier is het natuurlijk de mening van een enkel persoon op een site en dan nog niet eens van een vakman-schilder... Dus schiet je er nog niet veel mee op. :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor toepassing hebben we het over?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Deze platen zijn 2 zijdig van een UV grondlaklaag voorzien. Deze methode geeft een volledig gesloten laklaag die niet met een kwast of roller te bereiken is. De verf wordt met een lakwals opgebracht en daarna met UV in elkaar getrokken tot een absoluut gesloten laag.
Dus twijfels over laklaag dikte die niet voldoende bescherming zou bieden is niet nodig.
Kromtrekken van 1zijdig behandeld mdf komt voor bij toepassen watergedragen verven.. Dat euvel is minder bij V313 mdf.
2 zijdig behandelen van mdf heft het kromtrekken op en verdient altijd de voorkeur, ook als het materiaal tegen een andere ondergrond wordt gemonteerd. Ook het aanbrengen van randsealer op de kopse- en langszijden is aan te raden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu