Vervanging inbouwkoelkast

CCCC

  • #1
Voor de kennners waarschijnlijk een makkelijk te beantwoorden vraag...

Onze keuken is ruim 25 jaar uit en nu heeft de inbouwkoelkast combi met vriezer het definitief begeven.

Ik heb deze koel vries combinatie uit de ombouw verwijderd.

Nu wil ik een nieuwe koel vries combi aanschaffen die ik terug in de ombouw wil zetten. Ik ga op de deuren geen sierplank etc. tegenaan monteren daar ik over een jaar een compleet nieuwe inbouw keuken willen aanschaffen. De inbouwkoelkast hebben we dan alvast zegmaar!

Mijn vraag: Moet ik nog op bepaalde dingen letten bij de aanschaf van de nieuw koelvries combinatie? Bijvoorbeeld deur op deur scharnier of sleepdeur?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar je op moet letten is dat de breedte van standaard inbouwkoelkasten meestal 56 cm is (nisbreedte). De kast zelf heeft dan een buitenmaat van 60 cm, maar de binnenmaat is dan ca 2 x 2 cm kleiner. Zelf even checken bij diverse leveranciers van dergelijke apparatuur.

Indien deze inbouwkastkast die maat niet zou hebben en je probeert een koelkast te vinden die er wél in past, dan heb je er straks een probleem, want dan moet je speciaal een kast op maat laten maken. In dat geval kun je beter wat aan deze kast knutselen om hem (tijdelijk) passend te maken voor de nieuwe koelkast.

En dan zou de standaard inbouwdiepte als het goed is 55 cm moeten zijn (nisdiepte). In hoogtes (nishoogte) bestaan ook bepaalde standaards, bijv. 178 cm is een veel voorkomende (grote) hoogtemaat.

Verder dient een inbouwkoelkast voldoende ventilatie te hebben aan de onderkant en aan de bovenkant. Dat lijkt bij deze kast nauwelijks het geval te zijn. Normaal gesproken kun je die ventilatie realiseren door de onderplint niet de volle hoogte te geven en aan de achterkant van de bodem een sleuf te maken (meestal heeft een echte inbouwkast daar al een voorziening voor).

Bij deze kast lijkt het opgelost te zijn door de extra bodem, waar waarschijnlijk achteraan een sleuf zit. Is niet goed te zien. Het sleufje onderaan lijkt me wat krap: meestal geeft de fabrikant van de koelkast een bepaald minimum aantal vierkante cm ventilatieoppervlak op.

Bovenin de kast zie ik helemaal geen ventilatiemogelijkheid, maar misschien was de oude koelkast minder hoog dan de kast.

Omdat in een nieuwe kast de ventilatiemogelijkheden wellicht anders zijn, kan het nuttig zijn je erin te verdiepen hoe dat bij zo'n kast in elkaar zit. Kijk eens bij sites waar je maten van keukenkasten op kunt vinden. Of waar je meteen de montagehandleiding daarvan kunt downloaden, bijv dat bedrijf uit Zweden...

Het bijgaande plaatje, een kopietje uit de installatiehandleiding van een willekeurige koelkast, geeft aan wat ik bedoel:200 cm² in dit geval, dat is bij een breedte van 50 cm een hoogte van ca 4 cm, maar met een eventueel afwerkrooster wordt de doorstroming minder en heb je een beduidend hogere sleuf nodig. Standaard roosters zijn dan ook al gauw iets van 10 of 18 cm hoog. Ook daar kun je van te voren eens naar kijken, zat te vinden met google. :wink:

En wat betreft deur-op-deur of sleepdeur: volgens mij is deur-op-deur de moderne methode, makkelijker en mooier dan sleepdeur. Zo heb ik het bij mijn koelkast ook gedaan. Maar ik ben zelf geen keukenspecialist of -bouwer!
 

CCCC

  • #3
Ontzettend bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Betreffende het ventileren: daar ga ikzelf een goede oplossing op verzinnen. Komt goed :)

Dan betreffende de maten: ik ben er achter gekomen dat veel fabrikanten van koelkasten zowel de fysieke maten alsmede de nismaten van de koelkast aangeven.

een willekeurig voorbeeld:

Fysieke maten:
Hoogte 177,2 cm
Breedte 54 cm
Diepte 54,7 cm

Nishoogte 177,3 - 177,7 cm
Nisbreedte 56,0 - 56,8 cm
Nisdiepte 55 cm

Dus als ik de nis afmetingen aanhoud van de ombouwkast die ik uiteraard zelf thuis kan opmeten, zit ik altijd goed :)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Zolang je bij de nieuwe keuken een kastdeel kunt krijgen met dezelfde inbouwmaat wel ja.

Wellicht is het verstandiger om een tweedehands koelkast te kopen. Zodra je dan de nieuwe keuken aanschaft, koop je een apparaat met de juiste maat en verkoop je de tijdelijke koelkast weer. Dan kom je in ieder geval niet voor verassingen te staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu