Vervangen thermostaat inbouwkoelkast Miele

Ano

 • #1
Beste mensen,

Mijn inbouwkoelkast Miele K842i heeft een kappotte thermostaat.
De thermostaat is een Ranco K59L1962 (met een capillair van 150 cm volgens diverse websites)

Aan de voorzijde van de koelakst kan ik bij de thermostaat komen, zat achter een plastic afdekplaatje boven de deur. Het capillair verdwijnt meteen in een gaatje. Zou ik dit eruit kunnen trekken en het capillair van de nieuwe thermostaat erin kunnen duwen?
Anderhalve meter lijkt me nogal wat!

Of zal ik de koelkast moeten uitbouwen?
Stel nu eens dat het buisje ergens binnenin nog een stukje opgerold zit of ergens vastgemaakt is, of een scherpe hoek ergens.

Ben benieuwd naar jullie reactie, misschien zie ik te veel beren op de weg. Uitbouwen is natuurlijk extra werk ;-)

Groet en bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ano

  • #2
  't Is gelukt: het blijkt dat het capillair bij deze (of zelfs elke moderne kast?) helemaal geintegreerd zit in het isolatieschuim. Gewoon met wat kracht trekken aan het begin en die 1,5 m komt eruit. De nieuwe is er vervolgens gewoon weer in te duwen.

  Ik heb nu ook gezien dat er wat luchtlekkage langs het deurrubber optreedt... dat zal waarschijnlijk de bevroren rijp op de achterwand verklaren en de schijnbaar lager geworden vriescapaciteit bij warm weer.
  Dat wordt het volgende probleem om aan te pakken, om misschien moet ik zeggen kapotte thermostaat + lekkend deurrubber = nieuwe koelkast kopen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  U moet zelf beslissen of u een nieuwe koopt, ik heb deurrubbers gezien van de 50 tot 150 euro.
  Vraag de prijs even op bij een onderdelenwinkel, ik heb zo gauw geen rubber voor uw type kunnen vinden.
   

  Ano

  • #4
  Hallo Jan,

  Bedankt voor je reactie. Ik kon inderdaad online ook niet de rubbers voor mijn type koelkast vinden.
  Heb jij ervaring met universele rubbers (per meter), die je zelf op maat moet maken?

  Ik heb al wel de tip gevonden om de rubbers eens met een haarföhn warm te maken, met je vingers ze weer in model brengen/uit te rekken, vervolgens koelkast dicht en een paar uur wachten en af laten koelen.
  Zal eens kijken of dat het probleem oplost (en voor hoe lang).

  Voorlopig ga ik maar verder met repareren, is veel leuker dan iets nieuws kopen :-)
   

  Poster

  • #5
  Hallo

  Deurrubbers zitten veelal geseald in de deur, en zijn niet meer vervangbaar.


  Grt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Kijk hier maar eens, is wat werk maar goed te doen.
  Deurrubber koelkast of vriezer vervangen

  Kleef het rubber met de magneetstrip tegen de kastdeur, zodat de strip zoveel mogelijk vlak wordt en wacht bijvoorkeur 1 dag.

  Demonteer dan de deur door de onderste scharnierschroeven los te draaien en vang de deur op. Leg hem op een stabiele ondergrond die eerst afgedekt is met dikke doeken ivm beschadigen van de verf/emaille laag van de deur.Laat de vriezer of koelkast aanstaan en sluit hem tijdelijk zo goed mogelijk af met isolatie materiaal (folie of plaat).

  Trek het oude rubber uit de deur. Meestal zit dit rubber enigszins vast in de pur isolatie. Ook kunnen er schroefjes aan de binnenzijde van het rubber zitten: losdraaien dus.

  Nadat het oude rubber is verwijderd met een dunne, niet scherpe houten spatel (verfhoutje waarvan de scherpe hoeken en randen zijn afgeschuurd) de ruimte tussen de binnen- en buitenbeplating schoonmaken. Doe dat voldoende diep (maatstreepje op spatel zetten) om straks de rubberstrip te kunnen plaatsen. Maar overdrijf dit niet, de isolatie zit er niet voor niets. En forceer het binnenplaatwerk ook niet.

  Plaats nu het nieuwe rubber. Het houtje komt nu goed van pas om het rubber op zijn plaats te drukken, zowel vanaf de buitenzijde als binnenin het rubber. Neem hier echt de tijd voor en werk cm voor cm af. Je kunt in een hoek beginnen, maar halverwege kan, mits goed op rubber en deur aangetekend. Werk rand voor rand af en zorg dat het rubber goed op zijn plaats zit, verschuiven is langzaam mogelijk door met de hand het rubber de goede kant op te wrijven; gaat millimeter voor millimeter.

  Omdat het rubber nier meer vastgelijmd zit is het beter om het vast te schroeven met platverzonken zelftappers (4,2 mm x 12 mm). Wel voorboren met 3 mm op steeds 10 cm onderlinge afstand; je mag ca 5 cm uit de hoeken blijven, dat is makkelijker werken. Het gaatje moet aan de binnenzijde van het rubber geboord worden dwars door kunststof binnenplaat en deurrubber en ver genoeg van de binnenrand om in het metaal van de deur uit te komen. Mocht het rubber erg vervormd zijn dan voorzichtig met een fohn het beter in model brengen. Na enkele dagen gebruik vormt het rubber zich ook nog enigszins.

  Na een laatse controle en verwijdering van de isolatiefolie of -plaat de deur weer terugplaatsen. Als het goed is moet de deur nu "zuigend" opgaan; een heel verschil met toen het oude versleten of gescheurde rubber er in zat.
   

  Poster

  • #7
  Ts

  Bij mij werd bij mij een nieuwe deur geplaatst door de fabrikant.(zelfs na twee jaar), omdat alles wordt geseald.

  Ik kan u rubber ook nergens vinden bij Miele.
  Grt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu