Vervangen riem Bosch wasdroger

Plantje

  • #1
Onze Bosch wasdroger (E-nummer: WTL6100NL/02) heeft weer eens wat ;)

Om de trommel zit een lange riem die verbonden is met een wieltje. Op de as van dat wieltje zit nog een wieltje. Dat wieltje is weer verbonden met een wieltje op de as van de motor. Dat korte riempje is onlangs stuk gegaan.

Nu wil ik morgen een nieuw riempje halen en dat plaatsen. Maar nu vraag ik me af hoe ik dit het beste kan plaatsen. Moet de motor er helemaal uit? Of moet ik aan de voorkant die ventilator/luchtinlaat losschroeven? Of beide? Kan iemand me hier op weg helpen? Bedankt!
 

Plantje

  • #2
Het riempje heb ik al besteld. Het enige waar ik dus nu nog tegenaan loop is, dat de as van de motor niet los te krijgen is. Aan de achterkant zit er een fan op (die heb ik al los gekregen). En aan de voorkant zit er ook een luchtinlaat ventilator. Die heb ik er nog niet af gekregen.
 

Plantje

  • #3
Van de zijkant gezien:

De as loopt dus helemaal van de voorkant naar de achterkant.

De voorkant (luchtinlaat):






Nogmaals de zijkant:


Hier is de motor duidelijk te zien. Ik kan de hele motor ronddraaien, maar ik kan hem maar een centimeter voor of achteruit halen.
Het lukt me ook niet om (nu de achterste fan eraf is) de fan aan de voorkant eruit te trekken en zo de as los te krijgen.
De fan aan de voorkant is al helemaal niet fatsoenlijk los te krijgen aangezien er een heel lucht kanaal voor zit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Een idee: (zonder dat ik er verstand van heb) is de poelie voor de riemen misschien een verbindingsstuk voor 2 assen? Dus als er een inbusschroefje zichtbaar is, deze losdraaien en de poelie opschuiven.
 

Plantje

  • #5
Dat zat ik inderdaad ook al te denken. Er zit ook wel een gat in die poelie, maar geen inbusschroefje. Misschien moet ik toch eens proberen de assen ten opzichte van de poelie te draaien.
 

Bart100

  • #6
De voorste schoep moet losgemaakt worden van de as van de motor, zodat je de motor met de achterste schoep naar achteren kunt trekken. Enkel op deze manier krijg je die kleine riem erop.
 

Plantje

  • #7
Okie... dan ga ik dat toch proberen. Dat ding zit wel behooooorlijk vast. En het is natuurlijk lastig draaien aan een moer die op een as zit ;)

Bedankt!
 

Bart100

  • #8
Het is natuurlijk de bedoeling dat je de as tegenhoud om zo de moer te kunnen losmaken. Thv van de plaats waar het kleine riempje over de as draait zie je ofwel een plaats waar je een steeksleutel op kunt plaatsen ofwel een gaatje in de as waar je een schroevendraaier kunt in steken om zo de as tegen te houden.
 

Plantje

  • #9
Het is me inderdaad gelukt. Met de voorste waaier los was het een peuleschil om de motor naar achteren te schuiven!

Vervolgens nog even de boel goed gestofzuigd (ik had het apparaat toch open ;)) En nu loopt alls weer als een zonnetje.

Bedankt voor de uitleg!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu