Vervangen kookplaat op 3 fasen

Rosiba

  • #1
Mijn 15 jaar oude kookplaat is verslechterd en wil hem vervangen. De kookplaat is keramisch en is via een periplex-stopkontakt in de keuken aangesloten.
In de meterkast staat "3-fasen". Ik wil een inductie-plaat kopen.

Mijn vraag is nu: kan ik deze plaat zonder problemen aansluiten op het periplex-stopkontakt (moet ik bij aanschaf letten op bepaalde aansluitwaarden o.d.) en heeft de plaat een periplex-stekker. Indien geen stekker kan ik deze zelf bevestigen aan het snoer of moet dit door een deskundige gebeuren?

Alvast bedankt voor de reactie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is vooral een elektrisch probleem, daarom verplaatst naar elektra-rubriek.

Ik persoonlijk denk, dat je er beter een installateur bij kunt halen.
Een driefase-aansluiting doe je makkelijk verkeerd, en dan is je kookplaat meteen defect. Zonder garantie, want in de installatievoorschriften staat ongetwijfeld, dat de kookplaat alleen door een (erkend) installateur aangesloten mag worden.

Of de kookplaat een perilex stekker heeft weet ik niet, zal wellicht ook per kookplaat verschillen. Maar de aansluiting zal zonder meer gecontroleerd moeten worden op juiste bedrading t.o.v. de bestaande perilex doos.
 

Ronald42

  • #3
Indien de perilex 3 fase bedraad is kan dit eigenlijk niet fout.

Nul - Fase
--aarde--
Fase-Fase

Je zult uiteraard bij aanschaf plaat moeten kijken/vragen of deze op 3 fase kan worden aangesloten. Bij een nieuwe plaat zit altijd ergens een aansluitschema raadpleeg deze goed. Aan een nieuwe plaat zit meestal geen stekker een vakhandel zal deze er vaak (gratis) bij leveren of zelfs aanzetten.

Bij een electronica zaak (MM ME BCC HS en al die andere) zal je ook een losse stekker of zelfs soms snoer moeten aanschaffen.

Goed lezen en bij twijfel een vakman inschakelen.
 

Co de Witgoedman

  • #4
U kunt hem beter laten aansluiten, niet alle kookplaten zijn 3 x 400V, er zijn er ook die 2 x 230V gebruiken, verkeerd aansluiten lijdt tot een direct defecte plaat. :cry:
 

Gerrit

  • #5
Een induktieplaat heeft in de regel 2 x fase en 2 x nul nodig.
De boel zal wat aangepast moeten worden. Laat het liever doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu