Inductie kookplaat vervangen

Justvd

 • #1
Beste Klussers,

Mijn inductie kookplaat heeft zojuist de geest gegeven en die wil ik op de beste manier vervangen. Hij is nu met een perilexstekker aangesloten, maar ik begrijp niet helemaal hoeveel vermogen deze heeft. Mijn hoofdaansluiting is slechts 1x35 A, maar op het fornuis staat wel een vermogen van 6600 W. Kan iemand me uitleggen hoe dit werkt en met welk type (1 fase perilex of 2 fase perilex) en vermogen ik hem kan vervangen. Ik zag bijv. een inductieplaat van Inventum, de Inventum IKI 6010, maar die heeft een normale stekker en gaat tot max 3500 W. Dat lijkt dan een matig alternatief.

In de meterkast lijkt de inductieplaat op groep 5 te zitten (een keer getest).

Huidige kookplaat is een Indesit TK 64 ID

Foto's bijgevoegd van de huidige situatie!

Perilex stekker kookplaat.jpeg
WhatsApp Image 2022-12-03 at 13.06.41 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-12-03 at 13.06.41.jpeg meterkast.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ralluph

  • #2
  Je perilex-stopcontact is bedraad met de kleurcodering voor een driefasige krachtgroep (geel/groen, bruin, blauw, zwart, grijs) maar je hebt een eenfasige aansluiting/groepenkast. Dat kan niet kloppen. Ik zou dan minstens een kookgroep verwachten, dus twee groepen waarvan de automaten mechanisch gekoppeld zijn.
  Als je een foto plaatst van de meterkast met de kap eraf kunnen we er vast meer over zeggen, maar allemaal te kloppen lijkt het niet.

  Op een eenfasige aansluiting kun je met een kookgroep een kookplaat van maximaal 7360 W aansluiten.
   

  Justvd

  • #3
  Dat is apart dan, ik heb geen 2 automaten mechanisch gekoppeld. Van automaat 6 ben ik er niet achter gekomen waar die op is aangesloten, misschien dat die daar dan op een manier bij zit.

  Denk je dat het ok is als ik zelf de kap er af haal? Ik ben geen elektricien en volgens mij is het niet de bedoeling dat ik daarmee ga zitten klooien
   

  Justvd

  • #4
  Hieronder de foto's, laatste foto beetje van boven op die groepen 5 en 6.

  meterkast binnenkant.jpeg WhatsApp Image 2022-12-03 at 15.36.33 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-12-03 at 15.36.33.jpeg
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  5 en 6 zouden dus gekoppeld moeten zijn. Maar van de kleuren klopt helemaal niets. Juist van bruin zou je mogen verwachten dat dit een fase-draad is...
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je hebt dus een kookplaat nodig die kan werken met 'kookgroep', 2 x fase en 2 x nul. Dit is een typisch Nederlandse oplossing.
  Daarnaast zou het goed zijn als iemand die dit veilig kan, naar de groepenkast en bedrading naar het Perilex stopcontact kijkt en aanpast. Bij mijn weten mogen er maar 4 groepen achter één aardlekschakelaar en het linker deel van deze kast heeft er 5.
   

  Justvd

  • #7
  Dank voor de reacties, hiermee kan ik uit de voeten!:)
   

  Ralluph

  • #8
  Ik zou sowieso eens kritisch naar je kast (laten) kijken. Ik zie een vierpolige hoofdschakelaar, maar de draden (3x bruin, 1x blauw) lijken nergens heen te gaan. Je aardlekschakelaars zitten via de verdeelblokjes rechtstreeks op de voeding aangesloten. Check dan ook meteen de draaddiamer van je verdeelblokjes naar je aardlekschakelaars. Het lijkt wel erg dun (2,5 mm2) maar is niet echt goed te zien op de foto.
   

  Justvd

  • #9
  Ga ik zeker laten doen @Ralluph!

  Ondertussen probeer ik zelf die kookplaat nog aan te sluiten op de "fornuisgroep" (die verbeterd/aangepast moet worden door elektricien) maar wil ik even checken of dat allemaal goed gaat. Kleur draden komt niet overeen dus ik wil het graag goed checken:

  Foto 1: oude inductieplaat perilex stekker, met 2 x blauw boven, rechtsonder bruin en linksonder zwart
  Foto 2: nieuwe inductieplaat perilex stekker, vorige eigenaar heeft die zelf gemaakt maar wist volgens mij ook niet precies wat ie deed: linksboven blauw, rechtsboven bruin, rechtsonder zwart, linksonder wit.
  Foto 3: bestaande perilex aansluiting waar de stekker in moet. Vanaf de achterkant bekeken dus moet natuurlijk gespiegeld maar zoals je hem ziet op de foto: linksboven bruin, rechtsboven blauw, rechtsonder zwart, linksonder grijs.
  Foto 4: Close up van groepen 5 en 6 in de meterkast.

  Elektricien ga ik inschakelen, maar weet niet wanneer ik die over de vloer krijg. Zo mogelijk zou ik voor die tijd al wel willen koken. Bedankt alvast!:)

  perilexoud.jpeg Perilexnieuw.jpeg perilexin.jpeg %22fornuisgroep%22.jpeg
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #10
  Voor een volledig beeld moet je natuurlijk ook weten hoe het in de nieuwe kookplaat zit aangesloten, plus de aansluitschema's hiervan zou je even moeten delen.
   

  Justvd

  • #11
  Ik heb plaatjes gevonden van de mogelijke bekabeling op een lipje aan kabel.
  Daarnaast heb ik een foto gemaakt van het type nr van de bosch inductiekookplaat: BOSCH PIE645T14E

  Kunnen jullie daar wat mee?
  handleiding heb ik hier maar is voor gebruikers: https://www.gebruikershandleiding.com/Bosch-PIE645T14E/preview-handleiding-236014.html?page=0045

  Heb ook de installatiehandleiding maar zie niets over schema's: https://www.handleidi.ng/bosch/pie645t14e/handleiding?p=7

  Linkje naar de Bosch pagina van het apparaat, ik word er nog niet veel wijzer van: https://www.bosch-home.nl/productov...view/Togglebox=manuals/Togglebox=accessories/

  Aansluitschema?2.jpeg aansluitschema?1.jpeg typebosch.jpeg
   

  Justvd

  • #12
  Het is gelukt, heb me een beetje ingelezen in perilex stekkers waarna ik begreep hoe aan te sluiten. Moest nog wel de bruine en witte draad omdraaien en toen werkte het nieuwe inductiefornuis!

  Bedankt zo ver!
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #13
  De kleurcodering tussen groepenkast en Perilex contactdoos is apart, van bruin mag je verwachten dat het een fase is. Als er bij een 2x230V kookgroep kabel of preflex is gebruikt dan wordt doorgaans grijs gebruikt als 2e nul, met een blauwe markering aan de uiteinden. Dat is hoe de NPR5310 (praktijkrichtlijn) het voorschreef.

  Maar het deel na de contactdoos heb je in ieder geval correct aangesloten nu, als je bruin en wit hebt verwisseld.

  Zijn er in de stekker adereindhulzen gebruikt? Met name de aansluiting van de aardedraad oogt nogal rommelig.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu