Vervangen CV ketel ook buizen?

victoryo

  • #1
Goedenavond,

Momenteel heb ik een Thermomaster 2HR ketel die helaas de geest gegeven heeft en vervangen moet worden.

Aangezien de ketel +- 20 jaar oud is lijkt mij dit ook geen gek idee.
Nu kwam ik op internet tegen dat ook de afvoerbuizen ongeveer 15 jaar meegaan en vervangen moeten worden. Ik vroeg mij dus af of dit nodig is?

Mijn ketel heeft namelijk twee buizen die behoorlijk lang zijn en langs een koof naar buiten gaan. Als deze vervangen dienen te worden is dit een behoorlijke klus.

Ik heb een plaatje bijgevoegd en omcirkeld welke beuze ik bedoel. Deze buizen gaan dus schuin omhoog langs het dak naar de schoorsteen.

Alvast bedankt!

IMG_20200816_222658.jpg
 

Ceeshobby

  • #2
Het beste is alles vervangen. Dus ook de buizen in de koof. De oude buizen zijn ook 20 jaar oud.
 

victoryo

  • #3
Ik snap dat dat het beste is, maar is het perse nodig?
De buizen anzich zien er nog goed uit en ik vraag mij af wat zo'n buis dan te lijden heeft dat deze vervangen zouden moeten worden?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is nodig deze buizen de rookgas afvoer en luchttoevoer te vervangen en te beugelen, dit is verplicht.
Tevens dient de rookgasafvoer en luchttoevoer voorzien te worden van beugels zoek hiervoor eens op de rogafa hier staan alle eisen in beschreven waar een rookgasafvoer aan dient te voldoen en hoe deze gemonteetd dient te zijn.
Denk bij het plaatsen van een nieuw toestel er ook aan om het expansievat, overstortventiel, inlaatcombinatie te vervangen plaats ook een vuilfilter in de retourleiding.
 
  • Like
Waarderingen: victoryo

victoryo

  • #5
Marcn.88,

Bedankt voor je reactie. Daar komt dus nog behoorlijk wat bij kijken.

Zijn er bedrijven die bovenstaande allemaal doen bij het plaatsen van een nieuwe ketel? In eerste instantie was ik van plan dit zelf te doen, maar als ik dit zo lees gaat het te veel werk zijn en wil ik dat het goed gebeurt.

Het liefst een bedrijf dat geen onderhoudscontract verplicht bij montage.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Of de rookgasafvoer en luchttoevoer in de koof niet, dan wel onvoldoende gebeugeld zijn is niet te zien op de foto.

Wat betreft de rookgasafvoer is het zo dat het condenswater dat vrijkomt uit de rookgassen van een HR ketel zuur is. Dit tast de binnenzijde van de rookgasafvoer aan, waardoor deze slijt en dunner wordt. Dit is ook de reden waarom er dikwandig aluminium gebruikt wordt, dan is er voldoende wanddikte om de slijtage te kunnen opvangen.

Het is niet in te schatten hoeveel slijtage er inmiddels is opgetreden in de rookgasafvoer. Dat is de reden waarom deze bij vervanging van de ketel ook vervangen moet worden. Overigens kan de slijtage aan de rookgasafvoer erg verschillen. Lange leidingen slijten vaak harder, net als horizontale leiding delen.

Uit commerciële overwegingen wordt het vervangen van de rookgasfvoer nog wel eens achterwege gelaten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Jazeker zijn er bedrijven die dit voor je doen bij vervanging van de ketel. Eigenlijk elke installateur bij jou in de buurt.

Verplichting voor een onderhoudscontract is bij de meeste installateurs niet van toepassing.
 
  • Like
Waarderingen: victoryo

Kluskoppel

  • #8
Mn22 schreef:
[...]

Uit commerciële overwegingen wordt het vervangen van de rookgasfvoer nog wel eens achterwege gelaten.
Daarom zou ik in het geval van topicstarter eens rondvragen bij vrienden/familie of ze goede ervaringen hebben met een CV installateur. En de bedrijven die dan genoemd worden om een offerte vragen, waarbij je aangeeft dat de rookgasafvoer ook vervangen moet worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Het zijn niet zozeer de aluminium dikwandige buizen die slijten maar wel de ringen die er inzitten
maar ook de kunststof delen van de dakdoorvoer kunnen hard worden en breken.
Ook zullen bij het plaatsen van een nieuwe ketel ook de aansluitingen wat anders zijn
waardoor het vervangen altijd makkelijker is.
 

victoryo

  • #10
Bedankt voor de antwoorden! Ik zal inderdaad eens wat rond gaan vragen in de wijk, de huizen zijn nu allemaal 20 jaar oud dus er moeten toch al meer mensen zijn met een nieuwe ketel! :P

Als ketel heb ik een Remeha Calenta (CW4) op het oog. Wat is een beetje een normale prijs voor een offercte inclusief montage, buizen en alle benodigdheden i.c.m. deze ketel?

Alvast bedankt!
 

victoryo

  • #11
Ik heb nog even gekeken naar de huidige buizen en vroeg mij af of het ondanks de leeftijd echt nodig is deze te vervangen.

De buizen gaan namelijk door een muur via een koof langs het plafond naar de schoorsteen. Om hier bij te komen moet ik de hele koof slopen.

Ik vroeg mij af of het misschien volstaat om alleen het omcircelde deel te vervangen? Het is overigens al een HR ketel dus ik wissel niet van type.

IMG_20200819_095420.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
De omcirkelde dingen zijn bochten, en daar zitten ook ringen in. Vervangen is dan niet verkeerd.
Het vervelende is dat er in de buizen ook ringen kunnen zitten, deze schuif je meestal in elkaar.
Dat is weer afhankelijk van de lengte van de buizen, en voor het monteren van een nieuwe dakdoorvoer
zal dit toch uit elkaar gehaald moeten worden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
Het vervangen van de buizen is gewoon noodzakelijk, de rookgasfabrikant geeft aan dat de rookgasbuizen 1 ketelleven lang mee gaan dat is dus pakweg 12,5 tot 20 jaar.
De koof zal toch los moeten want ook de dakdoorvoer moet vervangen worden en de buizen zullen gebeugeld moeten worden volgens de rogafa, hierin staat ook beschreven hoe het eea gemonteerd dient te worden bijvoorbeeld het afschot en de beugelafstanden.

Ik werk zelf voor een service bedrijf in de verwarmingsbranche en bij ons is het zelfs zo, dat als de rookgasafvoer niet is vervangen bij het plaatsen van een nieuw toestel dat wij dit toestel niet onder contract nemen of de klant moet zwart op wit kunnen aantonen dat het rookgas traject is geinspecteerd en goed bevonden voor een 2e ketelleven door een bevoegde instantie hiervoor.
 
  • Like
Waarderingen: victoryo

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu