Vervangen beugels/steunen radiator

Klusmuis

  • #1
Beste klussers,

In het huis dat wij recent hebben gekocht zit ik met een probleempje. De radiator met een afmeting van 260cm x 40cm zit niet goed vast aan de muur. Aan de onderzijde zijn de steunen verbogen waarschijnlijk doordat er aan de bovenkant teveel druk is uitgevoerd.



Nu wil ik alle vier de steunen vervangen. Ik heb gezocht naar vergelijkbare steunen maar ik kan deze niet vinden. De huidige steunen zorgen ervoor dat de radiator zo'n 15 centimeter naar binnen komt(Misschien is die afstand wel deel van het probleem geweest?) Als het kan zou ik graag dezelfde afstand houden van de buitenmuur.

Nu heb ik wel andere beugels gevonden uit één stuk (boven en onderkant uiteraard).

Dit voorbeeld puur om het model aan te geven want ik heb nog geen beugel gevonden met de juiste afmeting:



Is deze constructie een goed vervanging? Ik weet verder niet waar ik exact op moet letten. Zijn er bepaalde standaarden/merken waar ik rekening mee moet houden of misschien nog andere zaken? Is het misschien verstandig om één vloersteun(staander) te plaatsen?

Alvast bedankt voor het meedenken! :)
 

Millew

  • #2
Het lijken wel gemodificeerde plankdragers i.p.v. originele radiatorsteunen.
Het is niet zo goed te zien op de foto, maar het ziet er naar uit dat de beugels niet verbogen zijn, maar uit de muur zijn getrokken.
Die J-steunen (laatste foto) zijn in principe een goede oplossing omdat deze de uittrekkracht op de schroeven in de muur aanzienlijk verminderen. Alleen is de vraag of ze met die afstand verkrijgbaar zijn.

Ik ben bang dat je moet terugvallen op eigenbouw of de radiator op pootjes zetten.
Je zou ook eerst twee planken vertikaal op de muur kunnen zetten en daar de bestaande steunen op schroeven. Mits de huidige steunen niet verbogen zijn.
Of de steunen eerst met boutjes door en door op de plank bevestigen en dan plank met steunen tegen de muur schroeven.
 

Klusmuis

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Je zou het bijna denken dat het plankdragers zijn inderdaad maar ik denk dat dit een model is van een jaar of veertig geleden oid? Ze zijn redelijk zwaar uitgevoerd en aan de voorzijde van het huis zitten er vijf die het wel goed houden.

Ze zijn inderdaad ook een stuk uit de muur gekomen. Goed gezien. Het is een combinatie van uit de muur getrokken en verbogen zoals je hier ziet.



Het lastige is dat als ik geen 15 centimeter terugplaats dat ik dan de leidingen weer moet aanpassen of ik moet een muurtje metselen onder de vensterbank. Zelf beugels maken lijkt me lastig.

Die dingen weer rechtmaken als ze verhit zijn zou ook nog een optie kunnen zijn maar het liefst zou ik nog originele beugels terugvinden. Lastig zeg! :(
 

Kanterz

  • #4
Of de J beugels op hout maken en die op de muur..
vallen toch achter de radiator dus niet in het zicht, zo kan je in ieder geval je afstand zelf bepalen.

anders misschien een foto van de aansluitzijde maken, misschien is het wel simpel aan te passen naar een J beugel maat of iets dergelijks.

ik denk namelijk dit je niet dezelfde beugels gaat vinden hoor, ik heb deze nog nooit gezien in de 12 jaar dat ik in dit werk zit
 

Klusmuis

  • #5
Je bedoelt een dikke balk op muur plaatsen met een paar bouten en daar die beugels op plaatsen? Dan moeten die bouten voor de J-Beugels tot een paar centimeter in de muur komen lijkt me?

Het aanpassen van de aansluiting heb ik ook aan gedacht maar dat is (voor mij) een best lastige klus. Beide pijpen lopen nu loodrecht naar beneden uit het plafond en de rechter pijp zit al tegen de stenen vensterbank aan.


Als ik die linkerpijp terug weet te buigen pak ik 4 centimeter terug maar zal ik toch nog een constructie moeten bedenken.

Misschien zijn staanders wel de beste optie. Ik heb even gekeken en in mijn geval de beste optie kunnen zijn denk ik. Drie vier van die staanders hebben niet mijn voorkeur maar het scheelt wel veel werk of zouden deze niet geschikt zijn?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een paar blokjes van (ongeveer) dezelfde houtsoort/laminaat onder de radiator plaatsen, een paar sleufjes erin tegen verschuiven ?
 

StefanD

  • #7
Blokjes of steunen onder de radiator blijf je last van houden. Is het niet met stofzuigen, dan is het wel als je de vloer wilt vervangen.
Omdat je een stevige muur hebt zou ik zeker het voorstel van Kanterz volgen: houten balk op de muur en daar de J-beugels aan. De balken zet je vast met keilbouten en de beugels met houtdraadbouten.

De pijpen terugbuigen kun je wel vergeten. Zo te zien heb je daar veel te weinig ruimte voor. Wat natuurlijk wel kan is de buizen boven de vensterbank doorzagen en een paar nieuwe buizen monteren. Als je dan toch bezig bent zou ik de retour naar de andere kant brengen zodat de radiator gelijkmatiger warm wordt en meer vermogen heeft.
 

Freekcv

  • #8
Lijkt me lastig met deze radiator, aangezien deze maar aan 1 kant aangesloten kan worden. :lol: :lol:
 

StefanD

  • #9
Goed gezien! Was mij niet opgevallen.... :oops:
 

Klusmuis

  • #10
Dat van die blokje klonk inderdaad als een goed idee maar is inderdaad misschien niet zo praktisch.

Dat van die buizen bedoelde ik niet helemaal serieus. Ik zag het zelf niet helemaal zitten maar als er hier enthousiast zou worden gereageerd zou ik gaan proberen. :mrgreen:

Dan is de oplossing van Kanterz toch wel de beste denk ik. Je hebt dan uiteindelijk nergens last van omdat alles achter de verwarming zit. Ik zal het eens uit gaan werken qua afmetingen en bevestiginsmateriaal etc.

Het kan even duren voor ik er mee aan de slag ga maar zodra het klaar is zal ik foto's plaatsen. Dat helpt anderen misschien weer. Mochten er toch nog vragen zijn dan plaats ik die hier weer in.

In ieder geval allemaal heel hartelijk bedankt voor het meedenken! :super:

p.s.: mocht er toch nog iemand zijn die weet waar ik de originele beugels kan vinden dan hoor ik dat graag! thanks!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu