Vervangen balken in steense muur

Evduijn

  • #1
Hallo
heb een huis van rond 1900. Hierin zijn aan de achterzijde (regenzijde) een aantal houten balkkoppen van de verdiepingsvloer totaal verpulverd.
Er staat ook nog een steunmuur (muur van gang) die de balken tussenin nog extra ondersteunen. Nu wilde ik eigenlijk twee zaken verenigen: ik wil de balken laten vervangen door dikkere, zodanig dat voldoende draagkracht ontstaat om die ondersteuningsmuur ook meteen te kunnen laten vervallen (betreft hier een muur die alleen de balklaag ondersteunt; er staat geen muur bovenop, muur stopt bij onderzijde vloerdelen verdiepingsvloer)

Plan is nu:
- dikkere balken in balkdragers opgehangen (gaten waarin balken nu in steense muur zitten dichtmaken met cement). De voorzetwand zal deze uiteindelijk aan het oog onttrekken
- muurankers zoals die op diverse balken aanwezig zijn ontroesten indien mogelijk en in menie zetten, daarna weer met balken verbinden

Uiteraard komt rekenwerk hieraan van constructeur maar had wel een aantal praktische vragen:
- huidige balken zijn van grenen. Is er een reden op te noemen waarom vuren minder geschikt zou zijn? Ik weet dat vuren wat slechter tegen vocht kan maar de balk zit straks niet meer in de muur maar tegen metaal van balkdrager aan. Ook zet ik balkkop dik in de menie. Is vuren dan wel ok? Iemand hier een idee over? Daarnaast: Grenen balken van 6 meter lang (en ca. 220x80mm) komen niet zo veelvuldig voor ls vuren en zijn ook een stuk duurder, vandaar. Als het wel beter is dan doe ik het natuurlijk wel!
- iemand een idee hoe ik bij het gebruik van balkdragers de pen/veer van het muuranker met de balk verbindt? Of zijn er daarvoor speciale ankers?

hartelijk dank alvast!
Erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou er helemaal geen hout weer in willen, het rotten begint toch weer opnieuw doordat de muren vochtig blijven en de kans op wegroesten van de metalen balkdragers is ook groot.
Beter is beton storten met isolatieplaten eronder, met eventueel vloerverwarming erin.
 

Fiesiekus

  • #3
In een huis van 1900 de verdiepingsvloer van beton storten........
 

Evduijn

  • #4
Hoi Jan

nou, het betreft hier de balken van de vloer van de eerste (en enige) verdieping, niet van de BG
De BG ben ik overigens wel van plan te gaan storten en v.v. vloerverwarming.

p.s: over je opmerking van het roesten van de balkdragers: tja, daar heb ik eerlijk gezegd ook wel over zitten denken maar kan ze in rvs niet vinden. Ze zijn er wel sendzimir verzinkt. Ik gebruik uiteraard wel rvs schroeven om ze vast te zetten. Ideaal is het inderdaad niet nee. Bedankt voor tip... zal er nog even over nadenken dan...

Groet
erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Sorry, niet goed gelezen dat het een verdiepingsvloer betrof.

Breng een stukje vijverfolie of, liever nog, een stukje brandrol aan tussen de balkdragers en de muur, dat scheelt al een heel stuk.
 

Evduijn

  • #6
Ah!
goed idee van die brandrol. Zet ik ze ook nog even lekker dik in de menie
(net nog even zitten googlen op "rvs balkdrager" maar niets gevonden)
V.w.b. het hout: als ik de koppen goed in de menie zet, denk je dat er dan nog een reden is om toch iets anders dan vuren te kiezen? De balken blijven in zicht maar worden geverfd. Ik zag op een site ook douglas balken. Schijnt weer soort grenen te zijn
Bedankt
Erik
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je een schuinen kap hebt met spanten dan moet je extra voorzieningen treffen om de spatkrachten op te vangen indien je de verdiepings balklaag niet meer aan de muurplaten koppeld.

ps.
Een muur hoort op verdiepings niveau niet meer vochtig te zijn.
je krijgt dan waarschijnlijk ook problemen met schimmel e.d.
indien je met een dergelijke grote verbouwing bezig bent doe dan ook wat aan deze gevels
 

Evduijn

  • #8
Hoi
de muurankers wil ik opnieuw met de balken verbinden
Zocht nog wel een manier om dit te doen: nu lopen ze vlak langs balkkop naar binnen, straks zit daar de bevestigingsplaat van de balkdrager in de weg. Kan wel via een balkdrager met bovenlip (heeft geen bevestigingshoeken aan weerszijden zoals de raveeldrager die heeft). Moet hier nog even over nadenken :roll:
Plan is om de gevel opnieuw te laten voegen (voegen zijn slecht, wellicht o,a. dit oorzaak van vocht i.c.m. gevel op regenzijde). Evt. wil ik gevel laten impregneren om alsnog van dat vocht af te komen

De muur isoleer ik aan de binnenzijde met een voorzetwand. De muur is steens en aan binnenzijde (en buitenzijde) ongestuct; je ziet dus direkt de bakstenen.
Door de ambtenaar van bouw- en woningtoezicht werd ik om deze reden aangeraden om hier eerst een laag kalkmortel tegenaan te smeren maar vroeg me af of het niet beter was om dit zo te laten en meteen met de luchtspouw te beginnen, dampdoorlatend folie e.d, isolatie etc.... Het idee hierachter is om de muur - indien vochtig door regeninwerking- beter haar vocht af te kunnen laten voeren naar de (geventileerde) luchtspouw ipv dit extra te belemmeren door een cement/kalklaag oid (immers: als de steense muur nat wordt wil je deze zsm laten drogen ivm risico's bij plotselinge vorst e.d.). Vraag me wel af of deze beredenering klopt. De muur is niet vervallen oid dus heeft zo'n laag om die reden niet nodig. Iemand? (sorry dat dit off-topic is)
Groeten
Erik
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Denk er eens over na of je de binnenwand niet constructief kan maken
(hout skelet) en hier de balklaag kan opleggen.
 

Evduijn

  • #10
Hoi
ik snap waar je op doelt. Echter, het huis is al niet al te groot, een constructieve wand maken zorgt voor veel ruimteverlies. Met het voorzetwandje ben ik al aan het afwegen om PUR/PIR ipv steenwol te nemen ivm ruimte(dikte)winst
Tja, afwegen blijft lastig :roll:
Erik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu