Balken vloer vervangen door beton. Vocht risico?

Ralph Lage Ham

  • #1
Ik heb een huis uit 1929 gekocht wat ik flink aan wil pakken. De begane grond vloer ligt op balken +/- 30 cm boven het zand. Ik wil her graag het zand ophogen, 14 cm dikke PIR platen eronder en dan een betonnen vloer storten. Het huis heeft een spouw.

Nu vraag ik me af of ik het bovenstaande zomaar kan uitvoeren. Dient de huidige ruimte onder de vloer niet als een soort ventilatiekanaal? Gaat dit geen problemen met vocht opleveren?

De vloer is 4x8 meter. Op de kopse kanten zit in de buitenmuur in het midden op +/- 30 boven de vloer twee ventilatiesleuven tussen de bakstenen. Zijn deze voor ventilatie van enkel de spouw, of ook voor de ruimte tussen de vloer en het zand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor de vloer maakt het niet uit. Een betonnen vloer hoeft niet geventileerd te worden aan de onderkant. Ik zit alleen te denken aan een risico op optrekkend vocht. Wat voor stenen zijn er gebruikt? Binnen + buitenspouwblad.
 

Ralph Lage Ham

  • #3
Zowel de binnen- als de buitenmuur zijn van baksteen uit 1929. Hoe zie jij dit optrekkend vocht ontstaan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Sorry voor de late reactie...

Ik zit te denken aan een risico op optrekkend vocht omdat er nu een afstand zit tussen het vocht en de wand op de vloer, en als je de vloer op zand legt wordt die afstand minder (vocht kan dus hoger optrekken).

Maar je mag van een huis uit 1929 met spouwmuren verwachten dat ze de juiste (bak)stenen hebben gebruikt. Dus dat risico lijkt me bijzonder klein.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu