Vervangen aluminiumkozijnen door hardhouten kozijnen

Wytze

  • #1
Ik wil alu-kozijnen vervangen door houten kozijnen en deze zelf maken.

Nu vraag ik mij af welke verbinding het beste is. Het lijkt mij dat je ze gewoon met een paar sterke schroeven op de hoeken en constructielijm moet kunnen vastmaken ipv. al die mooie verbindingen (pen, zwaluwstaart). Het zit daarna toch vast in de betonmuur!

En hoe strak moet ik ze in de muur maken? Moet ik en cm speling houden en die dan dicht purren?
En hoe krijg ik die rottige alu-kozijnen er uit?

Tja, ik kan het niet vooraf inschatten want ik heb het nog nooit gedaan.
Wie kan mij adviseren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik kan niet op alles antwoorden, maar de hoekverbindingen van het kozijn kan je gewoon koud op elkaar uitvoeren (noemen ze spiegelen) en vastschroeven en lijmen. Zelf heb ik het hout eerst in twee lagen grondverf gezet voor ik de hoek vastmaakte. Het zat daarna als een huis.

Als je kijkt hoe kozijnen rotten, is het spiegelen de beste oplossing (denk ik).

Ik heb ook gehoord dat sommige mensen als de lijm droog is, de schroeven vervangen door houten pennen.

grtz
Henk
 

H@ns

  • #3
Jaja, gewoon koud in elkaar hengsten, goed bezig hoor... NOT!

Als je nog nooit iets met hout gedaan hebt afgezien van een tengeltje ergens tegenaan schroeven dan adviseer ik je toch om gewoon kozijntjes te laten maken!

Er komt wel even iets meer bij kijken dan wat lijm en schroeven!

En hoewel de grote fabrieken tegenwoordig hun kozijnen met deuvels in elkaar zetten i.p.v. pen gat verbindingen is het nog steeds vakwerk.

Alleen al de sponning, de schuine onderdorpel en het tegen elkaar contramallen van stijl en regel geeft voor de gewone dhz'er al genoeg problemen.

Dan heb je nog de gebroken kantjes, de stelsponning (of in dit geval een renovatiesponning) en het plaatsen en vastzetten.

Enfin; wees wijs en laat dit aan specialisten over, kun je ze altijd nog zelf plaatsen als dat geld scheelt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
H@ns schreef:
Alleen al de sponning, de schuine onderdorpel en het tegen elkaar contramallen van stijl en regel geeft voor de gewone dhz'er al genoeg problemen.
Ik bedoel inderdaad het contramallen (misschien foutief omschreven als koud monteren). Maar vind het wel meevallen hoe moeilijk dit is.

Of bedoel je dat contramallen geen goede methode is Hans?

Ik word niet graag uitgemaakt voor een prutser, maar hoor wel graag hoe het beter kan. Dit is ten slotte de vraag van TS...

grtz
Henk
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Overigens is dat idee om de schroeven te vervangen door houten pennen wel een goed idee. Schroeven zijn vaak het beginpunt van rotting (volgens mij vanwege de koudebrug die de schroef oplevert).
 

Arjan'74

  • #6
Ik heb het contramallen van onze kozijnen aan een plaatselijke aannemer overgelaten. Dan houd je gewoon een bouwpakket over.
Per verbinding betaal ik een vast bedrag, maar dat geld bespaar je makkelijk doordat ik geen zaagafval/reststukken betaal, wat ik wel had gedaan als ik zelf kozijnhout had gehaald.

Thuis alles netjes geschuurd, een keer zonder lijm in elkaar geschroefd en netjes diagonaal gemeten, daarna alles losmaken, inlijmen en definitief vastschroeven en diagonaal controleren op haaksheid.

Overtollige bruislijm erafsteken met een beitel, hoeken afwerken met een bandschuurmachine/schuurpapier en hopla, alles onder de lijm :wink: , maar wel mooie kozijnen. Het viel mij mee op deze manier.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Dus je zou er nog even over na kunnen denken of je de schroeven nog gaat vervangen door houten pennen. Schroeven eruit, gat opboren tot 8 of 10 mm afhankelijk van de gebruikte schroefmaat en lange houten duvels (kan je aan de meter kopen) erin met bruislijm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu