Vervangen 4draads kwikthermostaat door moderne

Wichard8ma

  • #1
Ik wil mijn oude Honeywell kwikthermostaat vervangen door een moderne (KT200). Op de oude thermostaat zijn echter vier draden aangesloten, een rode, blauwe, groene en gele. De nieuwe moet met twee of maximaal 3 worden aangesloten. Grote vraag is wat ik met de draden moet.

De ketel is een Intergas VR ketel uit 1998. Type: G22 EW lowNOx-PS.

Wie weet raad?
 

Wichard8ma

  • #3
T87 zegt me niks, maar uit de handleiding haal ik dat het draadjes zijn om de ketel op spaarstand te zetten (geen warm water). Dit hebben we überhaupt nooit gebruikt en is ook totaal onhandig. Moet je voor je wil douchen 's ochtends eerst eraan denken om in de woonkamer de thermostaat aan te zetten...

"Verbind klem 4 en 5 door op de ketel" Ik heb dit opgevat als dat ik de draadjes die uit de ketel komen en via een kroonsteentje worden verlengd (geel en groen), hier aan elkaar moet koppelen.

Dit heb ik gedaan en het werkt!

Overigens is het stuitend hoe weinig informatie je in de gemiddelde bouwmarkt kan krijgen. Bij de Gamma was ik al niet ondersteboven van de technische kennis van de mederwerkers, maar dit keer maakten ze het helemaal bont. Bij aanschaf van de KT200 werd gezegd dat deze probleemloos aangesloten kon worden want "alle thermostaten hebben 2 draadjes." Toen dit niet zo bleek te zijn zei men "tja, we hebben geen thermostaten met 4 draadjes, dus je kan beter ergens anders kijken."

Wat me verder opviel was het enorme prijsverschil tussen de merken. Ik heb nu een (relatief goedkope) KT200 voor 45 euro, maar als je een Honeywell thermostaat met dezelfde functies koopt, ben je het drie(!)voudige kwijt. Inmiddels begrijp ik van een andere winkel dat dit ligt aan de temperatuursmeting van de thermostaten. Bij de goedkopere apparaten schijnt de temperatuur in je huis constant een graad of 3-4 op en neer te gaan.

iemand hier ervaring mee? Wij gaan het iig toch maar proberen, want 80 euro is een hoop geld.
 

Freekcv

  • #4
De t87 is de oude ronde kwik thermostaat van honeywell.
en idd, verwacht weinig kennis van zaken bij de bouwmarkt.

helaas moet ik zeggen dat ik zelf slechte ervaring heb met een bepaald goedkoop merk van de bouwmarkt.
regelmatig meegemaakt dat een klant belt dat de cv het niet doet.
bij aankomst bleek de net nieuw geplaatste kt al defect te zijn.

ik ga niet zeggen dat alle duren merken beter zijn, want ik heb in het verleden genoeg problemen met een bepaald duurder merk.

mijn ervaring met honeywell ( dit is geen reclame, maar mijn persoonlijke ondervinding ) :!: is wel goed
 

Fiesiekus

  • #5
Helemaal mee eens!
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #6
Als tip bij de "goedkopere" thermostaten:

bij cv problemen en ww doet het wel goed vervang altijd eerst even de batterijen voor een paar nieuwe ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu