Vervangen 3 radiatoren door 1

RobvanB

 • #1
Goedendag, ik ben van plan 3 radiatoren te vervangen voor 1 grotere en vroeg me af of ik dat ongestraft kan doen of dat ik dan meer gas ga verbruiken dan wel deze/andere kamers minder warm krijg.

De huidige situatie: kamer van 62,5m3 (25m2 x 2,5 hoog) heeft nu 3x een T11 radiator van bij elkaar ca. 3000 watt. Een muur heeft hoge ramen en daar hangen 2 van de 3 radiatoren onder, de derde hangt aan een andere muur.

Vrouw des huizes wil bij de ramen gordijnen hebben tot aan de grond, dus om niet te stoken als raamverwarming/voor de vogeltjes dacht ik die twee radiadiatoren onder de ramen weg te halen en derde radiator, T11 dus, te vervangen voor T33 met ca. 3500 watt (iets meer vermogen voor de zekerheid). Volgens mij moet dit kunnen, maar mis ik iets?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Je mist inderdaad iets.
  Het beste is om de warmte ergens in te brengen waar deze ook naar buiten gaat, b.v. bij een raam.
  Qua vermogen kun je wel goed uitkomen met één radiator of convector maar dan zul je geen goede
  spreiding van de warmte krijgen. Het ene deel zal warm worden en het andere deel niet of bijna niet.
  Er is niet voldoende circulatie en de stralingswarmte (radiator) komt niet overal.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Door het weghalen van de radiatoren bij de ramen is de kans groot dat je last gaat krijgen van koude stromingen.
  Dit zelfde probleem zie je ook vaak als men op een andere manier gaat stoken en bijv. airco's gaat gebruiken als verwarming. Die zitten dan niet onder de ramen met als gevolg dat het daar kouder wordt en meer condens/vocht/schimmel ontstaat en de vrouw des huises dan gaat klagen over tochten en dat het niet lekker warm is in huis.
  Waar vaak ook niet aan gedacht wordt is de plek van de thermostaat, nu is die vaak zo gekozen dat de ruimte in zijn geheel opgewarmd moet zijn voordat deze afslaat. Zet je de warmtebronnen op een andere plek dan loop je het risico dat deze thermostaat eerder of juist veel later afslaat en dat het comfort in huis (overal ongeveer even warm) minder wordt.
   

  RobvanB

  • #4
  Bedankt voor de reacties, weer wat geleerd!

  Denk dat ik de radiatoren bij de ramen dan gewoon laat hengen en bovendien die andere vervang voor een grotere. Wanneer de gordijnen dan 's avonds dichtgaan kan ik de raamradiatoren een beetje dichtdraaien en qua warmte nog het eea compenseren met de grotere radiator, zonder de tocht/koudestroomproblemen. Overdag (eigenlijk stoken we overdag bijna niet) met de gordijnen open gaan ze dan weer open en de grotere juist weer iets dicht, zodat de cv niet te snel afslaat en de andere kamers nog wel warm worden. De thermostaat is draadloos, dus de positie daarvan kan ik nog afstemmen op de nieuwe realiteit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu