Verticale radiator

Kaajee

  • #21
Dat zou ik graag doen, echter is mijn ruimte beperkt: ik heb slechts 50cm in de breedte en wil wel een zo groot/zwaar mogelijke radiator ivm de grootte van de ruimte. Dan kom je automatisch in de verticale radiatoren terecht en die blijken dus (vrijwel) allemaal een onderaansluiting te hebben.

En daarbij, omdat ze dat allemaal hebben en er honderden van deze radiatoren in Nederland zullen zijn, wie zijn wij om de fabrikanten in twijfel te trekken? Wellicht hebben ze een foefje bedacht.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #22
WBG neen hier plaats je de ontluchters.
En bij ieder radiator van een beetje merk WAAR JE GEEN MOGELIJKHEID HEBT EEN STIJGBUIS TE PLAATSEN. word het afgeraden om de bovenaansluitingen BEIDE te gebruiken.
Heb je een radiator waar je de mogelijkheid hebt een stijgbuis te plaatsen, plaats je die in de RETOUR!
Je dwingt op deze manier het warm water naar beneden. Wat die installatiehandleiding u ook verteld plaats hem NIET IN DE AANVOER.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
Goed te weten. Wordt jouw wijsheid ook gedeeld op de plaatjes van het internet. Of kom je daar vanzelf wel achter. Terug sturen mag altijd. Toch.
Google is voor wat betreft wat info te vinden niet meer mijn vriend. Als het niet beslist nodig is laat ik het voor wat het is. Dan laat ik het graag over voor degene die het betreft.
 

Kaajee

  • #24
Tja ik wilde ook niet op Google alleen "varen", vandaar dat ik hier m'n licht op stak, maar of ik er nou veel wijzer van ben geworden.......
Ook hier enigszins tegenstrijdige adviezen.
Doet niets af aan het feit dat ik ieders inbreng zeer waardeer, maar moet wel zeggen dat ik wellicht wat meer eenduidigheid verwacht had, blijkbaar is het lastige materie.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #25
Oke zal het heel makkelijk proberen te verwoorden.
Is geen lastige materie.
is gewoon een natuurwet.

Op te beginnen wat doet warmte in welke vorm dan ook? Juist die stijgt dus zo ook het aanvoer water in je cv dat wil naar boven das nou eenmaal een natuurwet. Vandaar dat bij iedere radiator de aanvoer boven zit en de retour onder.

Welnu u sluit de een verticale radiator aan op de boven zijde zonder stijgbuis. Het warme word boven ingevoerd en zal gelijk via de retour weer verdwijnen met als gevolg een radiator die nog niet voor 1/3 warm word.

Nu plaatsen we een stijg / stromingsbuis in de aanvoer indien mogelijk, wat gebeurt er nu?
De warmte word gedwongen naar onder in de radiator, en wat gebeurt er nu (de natuurwet) het warme water stijgt langs de stijgbuis omhoog en vind een weg naar de retour. Gevolg een radiator die aan een zijde / diagonaal / alleen aan de bovenzijde warm word.

Nu plaatsen we een stijg / stromingsbuis in de retour indien mogelijk, wat gebeurt er nu?
De warmte komt boven in de radiator, en wat gebeurt er nu (de natuurwet) het warme wil nog steeds naar boven. Maar daar kan het niet weg er zit immers een stijgbuis in de retour die deze doorgang bovenin blokkeert. het warme water word dus nu gedwongen om naar beneden te gaan hierdoor zal de radiator gelaagd warm worden omdat het heetste water steeds boven wil blijven. en daardoor het koudere water via de onderzijde van de stijgbuis uit de radiator word gedreven.

Dus daar om stijgbuis in de retour!

Er word bij lange radiatoren ook altijd aanbevolen om deze kruislings aan te sluiten om de warmte door de gehele radiator te dwingen.

Kijk maar eens als je ooit eens ergens in een oud klooster bent hoe ze het vroeger deden, in de tijd van de open expansie vaten.
Werkte ook gewoon heel de installatie op thermische principe in combinatie met de wet van de comminuserende vaten voor de gene die bij natuurkunde hebben opgelet (de wet van boyle en gelusac of iets in die geest is weer een tijdje geleden) . En als je dan goed oplet zie je dat de aanvoer diameter groter is als de retour diameter. Deze 2 wetten te samen zorgde vroeger voor verwarming op het thermische / verdringings principe.

Hoop dat je er iets wijzer van bent geworden en nu begrijpt waarom de stijgbuis in de retour moet zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Kaajee

  • #26
Helder en mooie uiteenzetting!
Gezien het aantal topics en onduidelijkheden hierover, wellicht iets om vast te pinnen in deze forum sectie (@moderators).
PS dat is natuurlijk als er over deze theorie consensus is natuurlijk ;) ;)

Echter ik mis de uitleg over de radiator varianten zónder stijg/stromingsbuis en daar waar dat dus ontwerp technisch ook niet mogelijk is.
En daarbij dan dus de verklaring en werking van de middenonder aansluiting bij veel (vrijwel alle) verticale vlak radiatoren.

Ik doe zelf een poging om deze te verklaren. De warmwater aanvoer zit bij deze varianten dus vaak middenonder en wordt door diezelfde natuurkunde naar boven gedwongen en moet uiteindelijk weer naar beneden om via de onder-retour afgevoerd te worden.
Het afkoelen van het water verklaart waarom het uiteindelijk weer naar beneden zakt of de ontwerpers hebben iets bedacht dat het warme water niet meteen via de naastliggende retour weer de radiator uit stroomt.

Klopt mijn gedachten gang tav deze radiatoren?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
Ik heb sterk het idee dat de mensen die website's ontwerpen en onderhouden heel weinig verstand en betrokken zijn met de producten die ze ons willen laten zien.
Kaajee schreef:
Tja ik wilde ook niet op Google alleen "varen", vandaar dat ik hier m'n licht op stak, maar of ik er nou veel wijzer van ben geworden
In mijn tijd ging je buurten en werd je door lotgenoten bijgepraat. Denk ook dat het geen voordeel is met zoveel keus.

27 jaar geleden 2 van dit soort radiators opgehangen een met twee aansluitingen boven en een met twee aansluitingen onder.
Vraag me nog steeds af waarom zijn toen dit soort lastige zaken aan mij voorbij gegaan.
Ze doen het zoals het hoort. De verticale buizen voelen over het hele oppervlak gelijkmatig warm aan. Uiteraard een verschil tussen aanvoer en retour. Wel gekocht in een showroom. Lekker ouderwets nog.

Kaajee schreef:
Het afkoelen van het water verklaart waarom het uiteindelijk weer naar beneden zakt of de ontwerpers hebben iets bedacht dat het warme water niet meteen via de naastliggende retour weer de radiator uit stroomt.
De pomp van de CV speelt ook een rol. Het water moet niet te snel of te langzaam worden rond gepompt. Het moet de tijd krijgen om de warmte op te nemen in de ketel een af te geven via de radiatoren.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #28
KAAJEE schreef: Echter ik mis de uitleg over de radiator varianten zónder stijg/stromingsbuis en daar waar dat dus ontwerp technisch ook niet mogelijk is.

Ook daar kunnen we heel kort en bondig in zijn.
Iedere radiator waar het NIET mogelijk is om een stijgbuis te plaatsen zijn simpelweg niet geschikt voor beide aansluitingen aan de bovenzijde!
Deze dienen of kruislings aangesloten te worden (dus aanvoer boven en retour onder).
Maar de beste keuze is bij deze radiatoren beide onder aansluitingen gebruiken.

En om op je laatste vraag terug te komen vaak zit er bij de onder aansluitingen de zo geheten MO een inwendig schotje tussen deze beide.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu