Verschil tussen maat dakpannen vd buren

Wolkbreuk

  • #1
Twee vragen over dakpannen:

Eerste vraag: Er is een klein maatverschil tussen de dakpannen van de de buren en die van ons.
Heeft er iemand ooit gehoord van een gootje - onder de pannen- die op die scheiding wordt geplaatst?

Tweede vraag: Is het bij alle typen nokvorsten nodig om dakleer eronder aan te brengen?

Ik hoor graag en deskundig antwoord...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een verholen goot is hier een prima oplossing voor.

Kan zelfs hoogteverschillen (door dikkere isolatie bij renovatie) opvangen:

 

Tiho

  • #3
Rijdt eens door Engeland heen. Daar sluit geen enkel huis aan elkaar. Of verholen goot of en meer gebruikelijk daar gewoon lood op de scheiding.

Het zal beide dus prima kunnen.
 

Wolkbreuk

  • #4
Bedankt voor beide antwoorden. Heel duidelijk dat plaatje :)

Als er geen verholen goot onder zit, krijg je dan zeker water binnen? of hangt dat af van hoe de pannen op elkaar aansluiten?

En heeft iemand een antwoord op mijn vraag over de nokvorst?
 

Tiho

  • #5
Je tweede vraag had ik niet gezien. Nee nokvorsten liggen normaliter over de pannen. Deze beginnen dus onder de nokvorst.

Dat moet prima afdichten zonder bedekking eronder. Het water zou dan immers ook vanaf de bedekking op je onderdak lopen.
 

Tiho

  • #6
Als het hoogteverschil heel veel is kun je ook nog aansluiten met kantpannen bij de buren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij gebruik van kantpannen slaat het regenwater er onderdoor, er moet een waterwering zijn zoals bij de tekening hierboven.
 

Tiho

  • #8
De kantpannen staan dan in de pan van de buren Jan. Ze overlappen. Het hoogteverschil slijp je eraf.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat bedoel je met dakleer onder de nokvorsten. Een nokvorst moet voldoende afdekken zodat er geen water of sneeuw achter de pannen kan komen.
Wil je de aansluiting in de nok met je buren goed afdichten zou je dat met lood kunnen doen. Dakleer neemt lastig de juiste vorm aan zal opwaaien en heeft daarbij geen lange levensduur.
 

Wolkbreuk

  • #10
De uitleg over de nokvorst is helder!
Ook de uitleg over de verholen goot. Ik denk dat een verholen goot met opstaande randen van gelijke hoogte al een oplossing zou kunnen zijn.

Het hoogteverschil is maar minimaal. Ik denk dat ik het punt nog specifieker moet omschrijven. Ik denk eigenlijk dat het niet zozeer een hoogteverschil is, maar eerder het niet goed aansluiten van de pannen ivm met het maatverschil van de pannen. daardoor sluiten ze niet zo goed.

Het punt is dat dat nooit een probleem is geweest. Totdat de buren een dakkapel plaatsten en hun afwatering van de dakkapel precies op de erfscheiding terecht komt. Nu klettert het water van een halve meter afstand op die pannen en kaatst het water onder de pannen door. Is dit op te lossen door zo'n verholen goot?


Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De buren kunnen er toch een stukje pijp aan maken met een bocht aan de onderkant zodat het water over de pannen stroomt i.p.v. klettert.
Ik weet het niet zeker maar afwatering moet volgens mij op eigen gebied blijven, dat kunt u op internet waarschijnlijk wel vinden.

Plaats even een paar foto's, zo blijft een beetje onduidelijk.
 

Wolkbreuk

  • #12



Dag Jan,

Zie de foto's. De 'natte' pannen zijn van de buren, links ernaast de onze. Je kan ook zien dat er niet echt een hoogteverschil is maar een klein maatverschil.

Er is inmiddels een tijdelijke verlenging gemaakt die over de pannen naar de goot loopt. Dit wordt nog anders opgelost.

De afwatering hoort inderdaad op eigen gebied te blijven. Dat hebben we inmiddels met de buren besproken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Veel verschil is hier niet. Een gootje eronder lijkt me overdreven. Heb je lekkage? Ligt er folie onder de pannen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Als de dakkapel van de buren zonder vergunning is geplaatst, moet deze minimaal 0,5 m1 (vanaf buitenkant boeiboord!) vanaf de scheiding staan.

Dat zal mede gedaan zijn om problemen zoals door jou beschreven tegen te gaan. (Los van brandoverslag etc.)

In jouw geval staat de dakkapel ca 20 cm vanaf de scheiding. Volgens mij is het nu zaak om je buren hier mondeling en daarna schriftelijk hier op te wijzen.
 

Wolkbreuk

  • #15
De buren zijn mondeling ingelicht door ons dat de dakkapel te dicht op de scheiding staat en dat we daar niet blij mee zijn. Om dat schriftelijk ook te doen lijkt me geen slecht idee. Bedankt voor die suggestie.

Na de heftige regenval-momenten van vorige week ontdekten we pas de lekkage, waarschijnlijk heeft het al vaker daar gelekt. Het water liep langs de muur omlaag. Nadat er van de week een regenpijp aangemaakt is, is dat niet meer het geval. Een oorzaak is wel daarin te vinden dus. Het niet aansluiten van de pannen heeft het vast niet beter op gemaakt.

Of er folie onder zit weet ik niet, de foto's zijn door de buren gemaakt en er komt nog iemand bij ons kijken voor de schade en het herstel. Ik zal het hem vragen.

Bedankt allemaal voor jullie feedback!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16


Ook even naar laten kijken.
 

Wolkbreuk

  • #17
Ja doe ik!

bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Door de regenpijp is het nu even over, maar het probleem is niet verholpen. Het kan ook bij harde regen of wind uit een andere hoek terugkomen.

Een gootje vind ik zelf niet nodig. De folie onder de pannen (die er waarschijnlijk niet is) moet dit kunnen opvangen.

De folie kan je zelf (laten) aanbrengen. Het probleem van de niet aansluitende pannen is veroorzaakt door de buren, dus moet door hun opgelost worden. Check je verzekering of ze dit dekken / de buren aansprakelijk stellen.

Blijf zoveel mogelijk met de buren in overleg. Schriftelijk is soms nodig, maar licht bijvoorbeeld mondeling toe waarom je dat doet. Als zo'n probleem via brieven (of erger: via advocaten) opgelost moet worden gaat het lang duren.

Als de lekkage is opgelost, heb je dan nog steeds problemen met de dakkapel?
 

Wolkbreuk

  • #19
Het probleem van de niet aansluitende pannen is veroorzaakt door de buren, dus moet door hun opgelost worden.
Het verschil in maat vd dakpannen komt door de pannen die op ons dak liggen. Die zijn ooit door vorige bewoners geplaatst. (de rest van de huizen heeft die pannen zoals de buren) Ik weet dus niet of we dit wel als oorzaak bij hun kunnen leggen.

We zijn wel in gesprek hoor. Ben het niet eens met hun overschrijding van de wettelijke afstand, maar afbreken hoeft niet van ons. Maar we willen er geen hinder van hebben, op welke manier dan ook.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
Het dak overstek moet je hier niet mee nemen ik zie minimaal 2 pannen dus het zal er om hangen of ze inderdaad te dicht bij de erfgrens zitten
Ik zou me concentreren op het probleem.

het lijkt me dat de buren hier ook last van moeten hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu