Verschil tussen 3 fasen+N en 4 polige automaten

Jaap

  • #1
Wat is het verschil tussen een 4 polige installatie automaat en een 3 fasen+N automaat.

Volgens specificatie van de installateur heb ik een Hager MC640 (3 fase + n) nodig,
maar ik heb een gloednieuwe MC440 liggen.
Kan ik die ook gebruiken bij de aansluiting van 3 fasen + nul?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien handig om ook even te vermelden waar het voor gebruikt gaat worden?

En: zijn de voorschriften op Curaçao gelijk aan die in Nederland?
Want daar gaat het hier toch om?
 

Jaap

  • #3
Je hebt gelijk. Ik ben niet helemaal volledig geweest.

Ik ga binnenkort op Curacao wonen en moet in mijn huis nog alle elektriciteit laten aanleggen. Aangezien installatiemateriaal daar schreeuwend duur is, probeer ik hier het nodige aan te schaffen.

Curacao heeft zowel 110V als 220V.
Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig de beschikking over 3 fasen + N in huis.
Om 220V te krijgen gebruik je de spanning tussen 2 fasen.
Waar die 3 fasen uit bestaan (110 of 220) dat weet ik niet.
Misschien weet iemand dit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb even een tekeningetje gemaakt, volgens mij zit 't zo.
Ik denk dat ze 110 V zeggen maar 127 V bedoelen.

Tussen elke fase en de nul 127 Volt, tussen de fasen onderling 220 V
De spanning (fase-fase) = spanning (fase-nul) x √3

Van de voorschriften over die schakelaar weet ik verder niets, wellicht Eric?




De 127 V is de sterspanning, de 220 V de driehoekspanning

In Nederland is de sterspanning 230 V (vh 220 V), de driehoekspanning 400 V (vh 380 V).
 

Eric

  • #5
Ik heb even op de rexel en Tu site gekeken wat de 440 automaat precies moet zijn.
Ik kan deze nergens vinden, misschien staat er nog wat anders op.
Anders is het een oud type dat niet te verkrijgen is.

Groeten,
Eric
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat ik het verschil gevonden heb... leuk om te zoeken!
In deze PDF file (helaas offline) staan op pagina 8.07 de schakelaars
MCN440 4 polig
MCN640 3 polig + N

Met tekeningetjes erbij. Als ik naar die tekening kijk dan is mijn indruk dat de MCN 640 (3 + N) zodanig schakelt, dat de N later afschakelt dan de 3 fasen, terwijl bij de MCN 440 de N tegelijk met de andere fasen afschakelt.

Hierdoor zou het bij de 440 kunnen gebeuren, dat tijdens afschakelen kortstondig de nul al verbroken is, terwijl de fasen nog wel verbonden zijn. Bij de 640 blijft de nul verbonden tot alle fasen verbroken zijn, dan pas gaat de nul los.

En als die 3+N schakelaar verplicht is, dan zul je die andere om die reden wel niet mogen gebruiken. Zonde als om die reden je installatie afgekeurd zou worden...

Over dergelijke schakelaars is trouwens hier ook nog e.e.a te vinden, specifikaties oa! Kies Modulargerätesysteme
 

Eric

  • #7
Klopt Kees, hebt helemaal gelijk !
Goed gevonden !

Groeten,
Eric
 

Jaap

  • #8
Heren, hartelijk dank voor de naspeuringen en het antwoord. Klasse! Ik neem het risico niet om automaten met andere specificaties te gebruiken. Het zal me wel wat geld kosten, maar veiligheid voor alles.

Ik heb n.a.v. de 220V installatie met gebruik van 2 fasen nu weer twee nieuwe vragen:

Werkt de aardlekschakelaar (2 polig) dan wel als je geen Nul hebt.

en gebruikt de installateur voor de bedrading 2 x bruin en geen blauw?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar meet niet de lek naar aarde, dat zou je denken door de naam. Hij meet het verschil tussen de stroom in de ene geleider en die in de andere. Daarom spreken ze ook wel van een differentiaalschakelaar.

Of dat nu fase en nul is of 2 x fase maakt daarin niets uit.

Alleen weet ik niet of een standaard aardlekschakelaar, die van opschrift N en L voorzien is, zonder meer in een 2 x fase leiding geplaatst mag worden... Ik zag hier hagergroup.de XP1_INTERDIF_DA_6C5101A.PDF een gebruiksaanwijzing van een 40 A model van zowel 2 polig als 4 polige aardlekschakelaar.

Hou er trouwens rekening mee dat de stromen bij een 3 x 220 V driehoek groter zijn dan bij ons met 3 x 380 driehoek. Dat kan betekenen dat je niet voldoende hebt aan een 40 A aardlekschakelaar, maar wellicht een zwaarder model nodig hebt. Ook voor de groepsschakelaars geldt dat? Daar zal Eric wel meer over kunnen zeggen, vermoed ik.

Kleuren
Uitgaande van het feit dat 220 V verkregen wordt uit 2 fasen lijkt 2 x bruin me logisch.

In mijn school in het centrum van Amsterdam (Stadhouderskade, naast Museum) hadden ze toen (ca 1970) nog een zelfde netspanning, dus twee fasedraden voor 220 V. Ik zou niet weten of dat daar nog wordt toegepast. Is wellicht allang allemaal al vervangen.
 

Jaap

  • #10
Hartelijk dank, Kees, voor je antwoord. Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op, maar wel interessant. Bestaan er ook 2 polige aardlekschakelaars zonder nul, dus alleen voor 2 fasen. Uit oogpunt van beschikbaarheid van de overige groepen, kan ik beter niet voor 4-polige schakelaars kiezen, maar voor 2-polige.

Als er grotere stromen voor 127V gebruikt worden, moet ik dan ook een zwaardere grondkabel gebruiken vanaf de kavelnis naar mijn meterkast. De kavelnis staat aan de straat kant en daar zit een hoofdzekering in en een KWh-meter. Mijn huis staat 20 meter van de kavelnis.

Moet het amperage van de zekeringen dan ook aangepast worden. Ik heb een gewone woning met de normale huishoudelijke apparatuur zoals ik die hier in Nederland ook heb. Hier heb ik 4x16A groepen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik denk, Jaap, dat je voor die vragen nu echt moet hopen dat Eric daar de antwoorden op heeft, ik weet ze niet.

En anders zul je toch ook eens te rade moeten gaan bij een installateur in Curaçao, die hakken natuurlijk vaker met dat bijltje. Ik heb even in de gele gids van Curaçao gekeken, daar vond ik o.a. kooymantechniek, dit bedrijf, je zou ze eens een email kunnen sturen met een paar vragen.

Die netspanningen zijn typisch (oa) Amerikaans, misschien gebruiken ze daar wel allemaal spullen daarvandaan, wie weet. Als je dan allemaal materiaal hiervandaan meeneemt en je kunt het daar zó weggooien schiet je ook niet veel op!

Eric, weet jij hier nog meer over?
 

Eric

  • #12
Ik zou eerst eens vragen wat voor spanning er beschikbaar is in de omgeving waar je komt te wonen.
Het is dan een stuk makkelijker de juiste onderdelen voor je groepenkast te kiezen.
Vraag ook eens naar of je ook een Nul leiding hebt of er alleen spanning tussen fase's beschikbaar is.

We horen het wel.

Groeten,
Eric
 

Jaap

  • #13
Kees en Eric, tot zover bedankt voor al jullie inspanningen en nuttige informatie. Ik ga met de installateur op Curacao bellen (e-mail kennen ze daar nog niet op grote schaal) en proberen om wat meer informatie boven tafel te krijgen. Ik weet nu in ieder geval waarover ik vragen moet stellen.

Overigens is Kooyman geen installateur, maar een een soort bouwmarkt waar je ook (eigenlijk alleen maar) professionele apparatuur kan kopen. Op zich erg makkelijk en betrouwbaar, maar wel prijzig.

Het resultaat laat ik jullie zeker weten, mede omdat er wellicht anderen in dezelfde situatie verkeren en hiermee hun voordeel kunnen doen.

Met hartelijke groet,

Jaap.
 

Jaap

  • #14
In bovenstaand topic bleven een aantal vragen onbeantwoord, waar ik nu inmiddels een antwoord op heb:

Uit het overleg met een installateur op Curacao blijkt dat ze de NEN normen redelijk streng uitvoeren, maar dat de 127V en de 220V ook wel voor vreemde situaties zorgen.

Het is inderdaad het geval dat ze bij 220V 2 x bruin installatiedraad gebruiken en blauw/bruin voor 127V installaties. Het probleem echter bij 220V 2 fasen spanning is dat bij een lichtpunt de bruine draad altijd onder spanning staat. Dat kan je in principe oplossen door een dubbelpolige schakelaar te gebruiken, maar bij wisselschakelingen wordt dat weer wat gecompliceerder. De installateur gaf daarom als opmerking mee: Goed dat er goede aardlekschakelaars zijn!

Daarnaast worden vrijwel geen centraaldozen gebruikt, hegeen betekent dat er tussen de 20 en 30 pvc leidingen bij de verdeelkast uitkomen. Bovendien gaan ze uit van minimaal 3 aardlekschakelaars (3 fasen) en 12 automaten. In de bouwprojecten die ik heb gezien is het dubbele geen uitzondering, waaruit blijkt dat bijna elke schakelaar of wcd rechtsstreeks op een eigen automaat zit aangesloten. Het is overigens wel mooi om te zien dat ze van zo'n puinhoop aan leidingen een juweeltje van een gemonteerde verdeelkast kunnen maken. Puur vakwerk of kunst?.

Oh, ja en elke wcd of lichtpunt wordt geaard bedraad. Of je het gaat gebruiken is een tweede, maar ze moeten elk punt met een aarddraad bekabelen. Ze monteren ook geen ongeaarde wcd's. Deze zijn trouwens in tegenstelling tot bij ons erg moeilijk te krijgen. Ze bestellen alle 220V elektra-materiaal in Nederland, de 127V apparatuur bestellen ze in de U.S.

Ze gebruiken vrijwel geen 2-polige aardlekschakelaars op Curacao. Na de hoofdschakelaar worden de 3-fasen aardlekschakelaars gemonteerd en van daaruit de bekabeling naar de 2-polige 220V of de 1F+N 127V automaten. Ik heb inmiddels alle bekende merken gemonteerd zien worden, maar ook uiterst exotische (chinese) merken. Daar zijn ze niet zo kritisch in, als de specs maar kloppen.

Voor meer info kan je altijd dit forum gebruiken en als het nodig is ga ik gewoon weer op werkbezoek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu