Verschil aansluiting schakelaars NL en BE

152jurgen

  • #1
Afgesplitst van: Simpele schakelaar voor spotjes
EdjeNoob schreef:


Aan de ene kant heb ik nu een stekker met bruine en blauwe draad, aan de andere kant een adapter met bruine en blauwe draad. Wat moet ik nu op welke nummers aansluiten om de schakelaar er (veilig) tussen te zetten?
Hmm, ik begrijp je tegeningetje van je schakelaar niet helemaal. Waarom heb je 1 en 2, 3 en 4, 5 en 6? (of werkt het allemaal HELEMAAL anders in Nederland :mrgreen:)

Waarschijnlijk heb je drie punten waar je een kabel kan aansluiten dacht ik zo... Volgens wat ik zo zie zou ik denken dat je en wisselschakelaar hebt gekocht. (je hebt er dan eigenlijk twee nodig en dan kan je een enkele lamp van op twee plaatsen bedienen).

Kijk eens op de verpakking hoe het beestje noemt. Indien het zo iets van die aard is kan je best een andere ("gewone") gaan halen/omwisselen (enkelpolig of dubbelpolig) wedden dat je hat dan vanzelf snapt.

Is het inderdaad zo n wisselschakelaar en wil je je de kosten van een nieuwe kopen besparen, dan kan je deze er ook best voor gebruiken, geef dan maar een seintje.

Jurgen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt me logisch dat dit een wisselschakelaar betreft, een enkelpolige schakelaar wordt haast niet anders dan als wisselschakelaar verkocht.

De dubbele nummers zullen de aansluitingen betreffen, die dubbel uitgevoerd zijn, dus voor twee draden naast elkaar voor één contact. Lijkt me vrij duidelijk, alleen is er niet vermeld of er een contact bij zit, dat gekenmerkt is met een apart symbooltje (meestal letter P), dat is degene waar de bruine draad op moet.

Blijft gewoon het gegeven, dat je een dergelijke schakelaar niet in een soepel snoer mag opnemen.
 

152jurgen

  • #3
OK, blijkbaar is er echt wel verschil. Bij "ons" vind je namelijk zonder enig probleem "gewone" schakelaars die enkelpolig zijn. En dat gedoen van aansluitingen die dubbel uitgevoerd zijn...? No idea... Sorry. Als dat in België ook zo standaard is moet iemand me toch even inlichten, want als er iets te leren valt ben ik van de partij!

(Hopelijk ben ik nu niet te erg aan het topic kapen, misschien mijn vraag even ergens anders plaatsen als blijkt dat er wat over te vertellen valt)

Groeten,

Jurgen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is inderdaad topic kapen zo. (daarom inmiddels afgesplitst)

Daarbij komt, dat dit een nederlands forum is, en we informatie geven gebaseerd op nederlandse voorschriften.

Dat betekent niet dat iemand uit België niet welkom is om vragen over elektra te stellen of te beantwoorden, maar dan alleen beantwoorden met belgische opvattingen indien nadrukkelijk gezegd is dat het om een belgische situatie gaat.

Want anders kun je bij elke vraag op elektragebied wel twee kanten op, en wordt het een onoverzichtelijk geheel.

Het staat forumleden vrij om in hun profiel aan te geven dat ze in België wonen, doen ze dat niet dan is het uitgangspunt Nederland. Overigens woont Edje Noob gewoon in nederland, althans daarvandaan gaat hij het internet op.
 

152jurgen

  • #5
Sorry, was niet slecht bedoeld hoor.
Heb wel inderdaad al gemerkt dat er best wel verschil is wat betreft elektra tussen België en Nederland. Soms wel vreemd.

Nogmaals sorry.

Groeten,

Jurgen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu