Potentiaalverschil, aarding?

Meccanicc

  • #1
Vandaag een metal-stud wandje gezet. Met het monteren van de contactdozen raakte ik een van de studs tegelijk met de fasedraad aan en merkte toen op dat er spanning op stond terwijl de groep uitgeschakeld was.
Aan het meten gegaan en tussen fase en 0 was inderdaad spankings loos. Tussen de stud en fase staat 140 V. Tussen stud en 0 staat 0V. Als ik de groep weer in schakel is er geen verschil! Het vreemde is nu, als ik een andere groep (van beneden) uitschakel, is het spanningsverschil weg.
Ben nog wezen kijken of ik wellicht een leiding heb geraakt met boren, maar alle schroeven uit plafond, vloer en muren maakt geen verschil, op 1 na, dan zakt het spanningsverschil van 140V naar 60V.
Ik begrijp nu niet goed meer wat er nu gebeurt. Moet ik de studs wellicht vereffenen met aarde? Alles werkt verder als normaal, is aan de elektrische installatie technisch ook niets verandert.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Meccanicc schreef:
maar alle schroeven uit plafond, vloer en muren maakt geen verschil, op 1 na, dan zakt het spanningsverschil van 140V naar 60V.
Klinkt toch of het aan een of meerdere schroeven ligt dan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu