Verplaatsen Balk zolder

Rutger Jansen

  • #1
Ik ben bezig van de zolder een slaapkamer te maken aangezien er binnenkort een tweeling aankomt, de laatste klus en het hele huis is eindelijk af... Echter baal ik ervan dat een van de vorige bewoners de zoldervloer onder een balk heeft gemaakt. Voordeel hiervan is nu wel dat ik (2,02 meter) goed kan lopen omdat het plafond 2,20 meter hoog is.

Ik zou graag de balk naar beneden plaatsen (inder vloer) zodat ik er underlayment overheen kan leggen en de balk kwijt ben. Het blijft namelijk een 'lig in de weg'.

Situatie links:



Situatie rechts:



Situatie nok:



Detail knooppunt (links en rechts hetzelfde):


Afbeeldingen graag plaatsen via de "afbeelding uploaden"-fubctie van het forum, mod

Nu wil ik de vloerdelen inzagen (er lopen ter plaatste van de te plaatsen balk geen vloerdragers, deze liggen wel in het verlengde van de te verplaatsen balk), een nieuwe balk plaatsen en de oude weghalen. De balk is een drukbalk gezien de verbinding, ik zou deze kunnen namaken en dan is het volgens mij echt geen enkel probleem.

Maar... ik kan er natuurlijk niet echt goed bij als ik alleen een sleuf zaag in de vloerdelen. Eventueel kan ik het terplaatste van de linker verbinding ruimer maken maar echt goed erbij kunnen zal niet lukken. De tweede maar is dat ik de balk plat moet leggen aangezien er geen 175 mm beschikbaar is. Wat ik dus zou willen weten is op welke manier ik de verbinding nog meer kan maken als de balk plat ligt? Ik zou een stalen omhulsel kunnen maken welke ik van twee kanten om de verbinding monteer met houtbouten.

Graag hoor ik van jullie de opties die eventueel voor handen zijn!
 

Fiesiekus

  • #2
Denk echter dat het een trekplaat of trekbalk is.

Dit is nauwelijks te veranderen als je niet zat genoeg ruimte hebt om een nieuwe balk aan te brengen.

Taak voor een bouwkundige/constructeur.
 

Pepjo

  • #3
Niet zelf aan gaan rommelen, je hebt kans dat je dak inzakt....

Het is denk ik wel mogelijk om de balk te vervangen voor een stalen variant, die dan veel minder plaats inneemt en evt vlak boven/in de vloer geplaatst kan worden.

Maar dit is idd werk voor een constructeur/bouwkundige.
 

Ralph

  • #4
Mwah, ik zie dat niet zo eng hoor. Je kan er gewoon een balk inbrengen onder de vloerplanken.
Die kan je vanaf de zijkant er aan maken met bouten, moeren en grijpplaten tussen de balken.
Het zijn overigens trekbalken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een flinke metalen strip. Sterk met minder ruimte daardoor gemakkelijk te verbergen in de vloer. Je zou de beide uiteinde van de strip een kwartslag kunnen laten draaien.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Lijkt me geen trekbalk, een trekbalk zit of aan de zijkant van de staander bevestigd of met stroken aan beide zijden aan de staander vastgespijkerd.
Deze balk zit ingekeept tegen de staander dus zal m.i. bedoeld zijn om de druk op te vangen.

Het lijkt me geen bezwaar en nieuwe balk onder de vloer aan te brengen, deze zal eerst aangebracht moeten worden voor de oude eruit gesloopt wordt.
Een bouwkundige even laten kijken is geen gek idee.
 

Rutger Jansen

  • #7
Ik ga er nog steeds vanuit dat het druk is gezien de redelijk zimpel uitgevoerde verbinding met twee houten pennen (alleen om de bout op zijn plek te houden).

En zelfde doorsnede balk maar dat plat en het hart 20 cm lager zou volgens mij geen probleem moeten zijn. De zeflde druk vang je dan immers goed op.

Ik zal vanmiddag een CAD-tekening maken van de complete doorsnede, dit zal de discussie trek/ druk vergemakkelijken.
 

Fiesiekus

  • #8
Zit de balk (bijna) aan de onderzijde van het schuine dak?
 

Rutger Jansen

  • #9
De balk zit percies halfverwege. Onder de zolder zitten de slaapkamers welke ook voor 2/3 een schuin dak hebben.

Voorheen heeft de zoldervloer er niet in gezeten en is het 1 grote ruimte geweest. Om deze reden denk ik ook echt dat het een drukbalk is!
 

Fiesiekus

  • #10
Zit er op de slaapkamers eronder een balk?
 

Rutger Jansen

  • #11


De onderste rode streep staat voor de slaapverdieping en de bovenste voor de zolder. Links en recht een stenen muur waar de twee plat liggende korte horizontale balken verankerd zitten. De balken die door de slaapverdiepingsvloer lopen zitten aan de vloerbalken verbonden.

Afbeelding graag plaatsen via klusidee, mod.
 

Rutger Jansen

  • #12
De constucteur is geweest, het is 'zeer waarschijnlijk' een drukbalk. Ook deze beste man kwam er alleen niet uit en heeft moeten overleggen.

Conclusie: drukbalk gezien de verbinding op deze manier is uitgevoerd.

Ik heb de vloer opengehaald warana de aannemer de balk zou vervangen, echter blijkt er van allen onder de vloer te zitten wat niet zonder schade aan het stuc-plafond in de slaapkamer weggehaald kan worden. Ik (en uiteraard mijn vriendin) hebben ervoor gekozen de balk lekker te laten zitten waar deze zit!

Bedankt voor de racties, slotje a.u.b.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu