Vernis opbrengen met verschillend oplosmiddel

Stefano100

  • #1
Beste vaklui,
Door omstandigheden ben ik verplicht om bij een restauratieproject twee fundamenteel verschillende beitsen/lakken te gebruiken.
Dat wil zeggen: ik heb een kleurende beits (met satijnglans) op waterbasis gebruikt en wil daar nu een transparante vernis op oliebasis (oplosmiddeld dus terpentine) overheen smeren.
Is de normale uithardingstijd van de basisbeits voldoende om dit veilig te kunnen doen?
Met vriendelijke dank vast voor de moeite.
Stefano
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je de gegevens van de gebruikte waterbasisbeits en de te gebruiken vernis zult moeten aangeven. Dus merk en type.

Heel veel lakken / vernissen op 'oliebasis' zijn niet te gebruiken over een ondergrond op waterbasis, doodeenvoudig omdat de verf dan niet hecht.

Weliswaar worden hier geen merkgerichte adviezen gegevens, maar voor zo'n vraag zijn die gegevens naar mijn mening essentieel.

Vraag: dat restauratieproject, is dat iets voor jezelf of voor een bedrijf / school?
 

Stefano100

  • #3
Dag Kees,

Het is een restauratieproject van een oud en gehavend strijkinstrument voor een vriend van mij.
Tot nu toe perfect gelukt, alleen die lak dus.
De kleurbeits die ik gebruikt heb is van het merk Syntilor en de lak is van Mondial: professionele jachtlak staat er op de bus.
Heb een test gedaan op een stukje esdoornhout en dat gaat heel goed. Hechting lijkt goed, alleen wil ik graag enige zekerheid voor de lange duur.
Bedankt voor de moeite,
Stefano
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kun je niet eerst informeren bij een (professionele) restaurateur van dergelijke instrumenten? Vind ie vast wel leuk om te horen wat je aan het doen bent en zal je vast wel advies willen geven.

Veel lakken/verven kunnen bij verkeerd gebruik veroorzaken dat de klankkast van het instrument 'dood' slaat, dwz. dat de klank eruit gaat en het instrument geen volume meer heeft.

Dat weet ik uit ervaring omdat ik als jongen ooit een (op zich heel aardige) gitaar verpest heb door hem zelf te lakken... :oops:
 

Stefano100

  • #5
Beste Kees,
Mijn dank voor je moeite. Alleen weet ik op mijn kernvraag nog steeds het antwoord niet.
Wat de aard van de beits en lakken is, sta ik op zich wel mijn mannetje. Ben zelf instrumentenbouwer en wil graag een nieuwe weg in slaan - ook op het gebied van lakken en afwerken. Stradivarius heeft het ook allemaal zelf uitgezocht. Ik heb ooit zijn vernis succesvol nagemaakt.
Maar we leven nu in 2016 en werken met totaal andere oplosmiddelen. Dat moet kunnen, de combinatie heb ik alleen nog nooit gedaan.
Trouwens ook handig voor meubels en dus anderen om te weten. Dus nog een keer voor de zekerheid: weet je hoelang ik moet wachten met drogen/inharden van waterbasis (géén oplosmiddel dus) voor ik het kan overstrijken met "oliebasis" vernis.
Bedankt vast.
Stefano
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee dat weet ik niet. Dat weet alleen de fabrikant van de betreffende lakken. Want dat zal geheel afhankelijk zijn van de gebruikte lak en de samenstelling ervan.

Misschien kun je je licht beter eens opsteken bij de leverancier ervan of de fabrikant zelf.

Bovendien weten we helemaal niet wat je gebruikt en je wilt dat blijkbaar ook niet prijsgeven. Blijft over dat we maar wat gaan gokken of in de glazen bol kijken en dus maar wat zeggen. Ik doe dat niet in elk geval.

Ik zou zeggen: als je een test hebt gedaan dan ga je daar toch gewoon mee verder. Proefstukjes overschilderen na bijv. een uur, 4 uur, een dag, 2 dagen, een week enzovoort. Dan weet je precies welk resultaat het beste is. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu