Lak/vernis/olie die niet vergeelt en ook oppervlak niet vergeelt

Tanooki

  • #1
Ik kan het maar niet vinden.

Ik heb een aantal eiken deuren met een dun laagje eiken fineer erop. Volgens de verschillende informatiepagina's is dit een laagje van 0,6mm.

Wat ik graag zou willen bereiken is dat ik de deur zoveel mogelijk in haar oorspronkelijke uiterlijk behoud, maar wel de deur bescherm tegen UV straling. M.a.w., ik wil graag dat de deuren qua uiterlijk tientallen jaren meegaan. Ik ben niet per se heel bang voor beschadigingen o.i.d., al is het natuurlijk wel wenselijk dat de uiteindelijke laag ook daar bescherming tegen biedt.

Ik zie verschillende producten voorbij komen waarbij UV licht bescherming zit in de laklaag, maar de UV bescherming in de houtlaag (in mijn geval fineerlaag) erachter niet van toepassing is. Dan heb ik dus lak die niet verkleurt, maar de ondergrond verkleurt wel.
Ik zie ook een aantal producten waarbij er geen bescherming zit in de laklaag zelf, waardoor zij dan wel een heel mooie natuurlijke "lijkt niet gelakt" verschijning opleveren. Maar uiteindelijk gaat het geheel dan wel vergelen / vergrijzen / etc.

Zijn er producten die goed te gebruiken zijn op mijn eiken fineer product, waarbij ik zoveel mogelijk de huidige kleur kan behouden? Dat mag door een blanke lak te zijn en daadwerkelijk de originele kleur door te laten schemeren. Maar dat mag ook door een "natural oak" kleur te zijn, die zoveel mogelijk dichtbij de originele kleur komt.

En nog veel belangrijker, dat dat product ook bescherming biedt tegen UV straling? Ik zou het erg jammer vinden om over 2 jaar weer nieuwe deuren te moeten, of weer te moeten gaan lakken.
 

De Bob

  • #2
U heeft eiken deuren, maar met eiken fineer erop.
Wat klopt hier niet., wat voor materiaal is de deur zelf. Geen eiken neem ik aan.
Fineer zit altijd op een minder soort hout.
U kunt voor fineer een goede 2k buiten blanke lak gebruiken, goed ontvetten/heel licht schuren/matteren en meerdere keren aflakken
 
Laatst bewerkt:

Tanooki

  • #3
Het is mij ook niet 100% duidelijk. Eiken fineer weet ik sowieso zeker. De "binnenkant" weet ik niet helemaal zeker.

Dit is de informatie van de fabrikant:
  • Eik fineerdeur – volspaan kern (vormstabiele constructie).
  • Inlegstroken massief eik.
  • Natuurfineer 0.6 mm – verticaal.
  • Designlijnen massief eik – V-vorm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu