Vernieuwen badkamer dekvloer

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn badkamervloer is de anhydrietlaag door lekkage nat geworden en kapot gegaan. Ik moet het anhydriet (7 a 8 cm dik) er helemaal uithalen en een nieuwe basis maken voor de vloertegels. Onder het anhydriet zit beton. Ik wil geen zandcement storten want dat duurt te lang om te drogen. Ik heb gedacht aan Wedi-platen maar dat wordt erg kostbaar. Heeft iemand een ander idee?
 
Meer dan een week is te lang. Met vier mensen in een huis zonder werkende badkamer gaat niet.
Is snel beton of snel cement een optie? Of is dat niet sterk genoeg?
 
Normaal kun je na een dag of 3 gaan tegelen. Snel zand/cement of beton is wel sneller hard maar niet sneller droog. Net wat marcn88 zegt kost het gewoon wat tijd neem die dan ook. Je kan ook een tijdelijke douch huren die je op zolder neer zet bijv.
 
Als er al beton zit dan hoef je maar 3 centimeter specie te smeren en daar kun je de volgende dag al overheen tegelen.
Dat is de volgende dag droog genoeg om zonder problemen te betegelen.
Wel kimband aanbrengen voor het betegelen en goed voorstrijken.
Ook de specie goed aanbranden met cement op het beton voor een goede hechting.

Dag 1 vloer smeren.
Dag 2 betegelen.
Dag 3 zo vroeg mogelijk voegen en afkitten.
 
Dank voor de reacties! Blij dat het werk verkort kan worden (ik heb geen zolder ; )
Ik heb een vervolgvraag, of eigenlijk een vraag die vooraf gaat aan de vorige. Is het noodzakelijk het anhydriet te verwijderen als het enigszins teruggedroogd is? (Daar is wel tijd voor want we douchen in het bad. De werkzaamheden zijn nog niet begonnen.)
Ik zou bv ook het cement over de anhydriet laag kunnen aanbrengen. Het anhydriet eruit halen is een hels karwei en de vloer wordt ook te laag als er slechts 3 cm cement op het beton ligt.
 
Als het anhydriet betreft dat gebaseerd is op gips dan is dat sowieso niet goed voor een badkamer.
Dan is er geen andere keus dan eruit halen.
En dat de vloer te laag zou zijn is niet aan de orde want je kunt hem smeren met specie tot de gewenste hoogte, eventueel nog met afschot naar een drain toe of dergelijke.

Als je de vloer zelf wilt smeren dan is vloeibare zandcement makkelijk in gebruik.
 
Dan heb ik een andere vraag: de laag moet 8 cm dik zijn. Kunnen we de onderste 4 cm ook maken met tempex of een ander plaatmateriaal en daarop 4 cm zand cement? En moet er folie onder en wat voor folie (damp open of damp dicht)?? BVDank!
 
Sorry, maar ik stel volgens mij een normale vraag. Ik wil graag weten hoe ik een badkamervloer anders kan opbouwen tot de gewenste hoogte dan alleen met 8 cm zandcement.
 
Een laagje stoeptegels? roep maar wat. Er geven meerdere aan dat je gewoon moet doen hoe het hoort (beste is) maar als jij het ander wil doen ook prima.
 
Folie zou ik plaatsen als er vloerverwarming komt of als de badkamer op de begane grond is zodat de warmte niet zo snel ontsnapt door de bodem. Bij een zwevende ondervloer wordt er ook folie geplaatst.

Als ik uw situatie zo kan inschatten dan lijkt me folie onnodig en ook het werken met platen zou ik niet adviseren. Je krijgt dan laag op laag en wellicht van verschillende materialen en dat gaat problemen opleveren met het werken en/ of de hechting.

Wat u wel zou kunnen doen is een paar centimeter beton storten voor u de dekvloer met zandcement smeert. Dan kunt u 4 tot 5 centimeter beton erin storten, redelijk vlak en de laatste 3 cm smeren met zandcement.

Het is belangrijk dat u een stevige ondervloer maakt met materialen die aan elkaar hechten. Ook ben ik van mening net als de mensen hierboven dat u het beter op de beproefde methode kunt doen om grote problemen te voorkomen in de toekomst die veel stress kunnen veroorzaken.
 
Hartelijk dank.voor de uitleg.
Er komt overigens wel een elektrische vvw in de vloer. Dus als ik u goed begrijp moet ik dan wel folie plaatsen? Moet dat damp dicht of damp open zijn? En komt dat als eerste op de bestaande betonvloer of op de nieuwe laag beton ( onder het zandcement dus)?
 
Je stelt een normale vraag maar alles duur volgens u te lang. Sommige zaken hebben nu eenmaal droog tijd.
En door elkaar genomen een goede dekvloer geeft het minste problemen. Je zal een dunne wedi eronder kunnen leggen voor je en dan de dekvloer voor je vloer verwarming. Maar als het op de 1e verdieping is heeft het weinig toegevoegde waarde omdat je beneden al stookt. Tenzij je de rest van de kamers ook doet
 
Ik woon in een appartement.
We hebben net de anhydriet eruit gehaald en daaronder zit folie en daaronder een laag glaswol. Dat had ikniet verwacht. De vloer is zo opgeleverd (door het grootste bouwbedrijf van NL ; )
Ik vraag me nu dus toch af of de vloer niet op dezelfde manier moet worden opgebouwd. Het zou met geluidsisolatie te maken kunnen hebben. Het hele appartement is op die manier gedaan. Er is geen onderscheid gemaakt voor de badkamer waar ook anhydriet is geplaatst oorspronkelijk, terwijl dat dus niet hoort in een badkamer. BVDank voor ideeën!
 
Die folie is niet alleen om de warmte te reflecteren maar ook zodat je vloer kan werken met vloerverwarming erin.
Als er folie door het hele huis ligt is dat voor jou dus voordelig want dat betekent dat de vloer kan werken zonder problemen.
Glaswol in de vloer lijkt mij voor warme isolatie net zoals glaswol in de wanden.

Als je zelf folie gaat leggen dan onder het beton want folie onder maar 3 cm zandcement zal niet stevig zijn. De functie van de folie is de vloer ontkoppelen van de constructievloer en dat zou ik dus tussen de betonlagen doen zodat die afzonderlijk van elkaar kunnen werken.

Voor de warmte zal het niet veel uitmaken zoals boven gezegd. Tussen 2 verdiepingen in 1 kamer isoleren zal heel weinig rendement opleveren. Wel zal je vloer iets sneller opwarmen maar die staat vrijwel altijd aan dus heel belangrijk is dat niet. Maar het is slim die folie te hebben voor het werken van de vloer met vloerverwarming.

Over welk merk te gebruiken dat moet u even zelf uitvogelen daarover mag ik geen advies geven hier.
 
Beste mensen, dank voor alle reacties.
Ik ben er nog niet uit helaas. We kunnen nu namelijk zien dat in de rest van het appartement een zwevende vloer is aangelegd met 2 cm tempex en daarop zandcement. Na een renovatie in 2015 is in het hele appartement namelijk een nieuwe dekvloer met vvw geplaatst. Alleen de badkamer is niet gerenoveerd. Daar zat (tot zaterdag) nog nog de oorspronkelijke dekvloer met glaswol, folie en anhydriet. Die is er nu uit. Dus de vraag is of het glaswol in de badkamer in dit geval nog zin heeft of dat we beter kunnen aansluiten bij de opbouw in de rest van het appartement met folie, tempex en zand cement.
Ik heb de indruk dat de forumleden hier sowieso verschillende ideeen over hebben en dat sommigen een zwevende vloer niet nodig vinden. Daardoor blijf ik terugkomen op m’n oorspronkelijke vraag, maar met nieuwe informatie nu we gesloopt hebben.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
  • Bekschoever
  • Vloeren
  • 0
  • 682
Reacties
0
Weergaven
682
Vloeren
Bekschoever
Reacties
6
Weergaven
7K
Vloeren
Gamgra
  • Gesloten
Reacties
7
Weergaven
2K
Vloeren
klusweb
  • Gesloten
  • MarcoB87
  • Vloeren
  • 1
  • 911
Reacties
1
Weergaven
911
Vloeren
Vonken_trekker
Reacties
3
Weergaven
3K
Vloeren
IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu